Har du hört talas om Påskön? Kanske låter Easter Island, eller Rapa Nui mer bekant? Namnet i sig kanske inte säger så mycket för många, men vad som finns på ön, det är vad som har gjort den till det mysterium som den är idag.
Påskön är nämligen hem till de hundratals enorma stenstatyerna som föreställer huvuden, ansikten – eller ja? Vad är det egentligen för något?
I den här artikeln ska vi berätta 10 intressanta fakta om Påskön som garanterat kommer att förvåna dig!

Allmän information om Påskön
Innan vi börjar dela med oss av intressanta fakta om Påskön ska vi först och främst klargöra vad Påskön är för dig som inte vet. I stilla havet finns det en ö, vars historia är lite av ett mysterium för många forskare. Det är inte läget, öns storlek eller dess invånare som skapar huvudbry – utan vad som finns på ön.
Påskön är nämligen känd på grund av de stora stenstatyerna som finns där. Det är enorma statyer, som föreställer ansikten, människor eller kanske gudar. Vi kommer att berätta lite mer om dessa statyer senare i artikeln – så låt oss djupdyka ned i 10 intressanta fakta om Påskön.
1. Påskön är en av världens mest isolerade öar

Nästa 4 mil från Chiles kust ligger alltså Påskön, mitt ute i Stilla Havet. Det är en ö med en befolkning på omkring 7000 invånare. Dess invånare, och läge, gör den till en av världens mest avskilda öar.
Faktum är att det faktiskt är relativt svårt att ta sig dit överhuvudtaget. Du kan såklart åka båt, men det finns ingen hamn att lägga till vid.
De flesta som besöker Påskön tar sig dit via flyg, och även den resan tar otroligt lång tid – minst 5 timmar om du flyger från Santiago.
2. Namnet Påskön har en intressant historia
När Påskön först upptäcktes kallades den för Rapa Nui, vilket betyder “Stora Rapa”. Namnet gavs av ett gäng tahitiska sjömän som ansåg att ön efterliknande en annan ö i områden, vid namn “Rapa Iti” – eller Lilla Rapa.
Det är dock få som faktiskt kallar ön för Rapa Nui idag. Ön är numera känd för att heta Påskön, eller Easter Island, på grund av att en nederländsk sjökapten gav den det namnet då han besökte ön under påsken år 1722.
3. Statyer med ett omtalat ursprung

Det som faktiskt har gjort Påskön till den världskända ö som den är idag är såklart statyerna – eller Moai som de kallas av invånarna. Man tror idag att det var invånarna på Rapa Nui som byggde statyerna, någonstans mellan år 1200–1500.
Statyerna stod redan på ön när den nederländska sjökaptenen Jacob Roggeveen (som gav ön namnet “Påskön”) kom fram till ön år 1722. I princip alla statyer är vända med ansiktet ut mot havet, och ryggen in mot land, och de tros stå så för att skydda invånarna mot farorna som lurar på havet.
Det finns många mysterier med hur statyerna byggdes och vem eller vad de föreställer, och många drömmer om att se dem med egna ögon.
Som vi nämnde tidigare är det dock inte den lättaste resan att ta, då du behöver flyga i minst 5 timmar – förutsatt att du bor i Santiago. Reser du från Sverige, eller något annat land i världen tar det betydligt längre tid.
4. Inte bara ansikten i marken
Om du tittar på bilder på Moai-statyerna idag kanske du tänker att det bara är huvuden som är utformade i sten – men så är det inte!
Det är faktiskt hela människoliknande varelser, med både huvuden och kroppar. Faktum är att statyerna sträcker sig mellan 4–12 meter höga, och det finns otroligt många olika statyer i olika kroppsställningar.
När statyerna först upptäcktes trodde man att det bara var huvuden, men utgrävningarna avslöjade att det fanns väldigt mycket mer under markytan är vad man hade kunnat tro vid första anblick.
5. Vem flyttade statyerna?
Ett av de största mysterierna som rör Påskön är vem det var som flyttade statyerna, och hur det gick till. Det är nämligen så att statyerna har flyttats omkring 18 kilometer efter att de byggdes, men ingen kan berätta hur.
Det finns otroligt många teorier om att Polynesierna har byggt mekanismer för att dra dem, eller rulla dem 18 kilometer från sin konstruktionsplats, men hur det ska ha gått till råder det delade meningar om.
En staty väger omkring 14 ton och det är många som anser det vara omöjligt att flytta dem, bara sådär. Att man dessutom kunde flytta statyerna så långt bak i tiden, innan modern utrustning fanns, är något som förbryllar många.
Andra menar dock att det kan jämföras med konstruktionen av pyramiderna, eller romarriket och deras otroliga utrustning för sin tidsålder.
6. Du kan se Moai utan att besöka Påskön
Det finns faktiskt två Moai-statyer på The British Museum som går att besöka när som helst. Det går dock rykten om att statyerna från början blivit stulen från ön, och att Rapa Nui-folket kämpade länge för att få tillbaka dem.
De tros ha stulits från ön under 1800-talet av brittiska utforskare, för att sedan hamna på museet där de finns att se idag.
British Museum har enligt de själva haft en nära kontakt med representanter från Rapa Nui och idag ska inte några konflikter finnas mellan dem. Men vem vet? Kanske är det helt enkelt anrikt, och stulet gods som tusentals människor tittar på varje dag.
7. Vem bor egentligen på Påskön?

Som vi nämnde tidigare i den här artikeln finns det människor som bor på Påskön. De är inte många, bara omkring 7000 invånare, men ön är trots allt bebodd. Det har dock förekommit klagomål från borgmästaren som anser att befolkningsmängden är för stor för öns kapacitet.
Det finns dessutom en större mängd invånare idag som inte härstammar från Rapa Nui-folket, utan som istället kommer från Chile eller andra delar av världen.
Från början såg det såklart inte ut så här. Sedan moai-statyerna byggdes har Påsköns befolkning bestått av just Rapa Nui-folket. Det var de som byggde statyerna, och många tror att statyerna byggdes som avbilder av stora ledare från Rapa Nui-folket.
Men i och med att ön blev känd bland turister, ökade också mängden utländska invånare. På grund av påtryckningarna från borgmästaren ska detta dock ha minskat idag, och både utländska medborgare och turismen ska ha minskat.
8. Vilket språk talar man på Påskön?

Det mest populära språket, alltså det officiella språket, som talas på Påskön är spanska. Det beror såklart på att Påskön hör till Chile. Men man talar även Rapa Nui, och alla barn får lära sig att tala det anrika språket i skolan.
Rapa Nui är ett språk som liknar polynesiska, men som har många helt unika inslag som skiljer sig från andra språk som talas i området. Det som särskiljer språket mest är deras räknetal, som är helt olika både spanska och polynesiska!
9. Invånarna firar en härlig festival varje år
Tapati – det är vad den årliga festivalen som hålls på Påskön kallas. Den arrangeras av invånarna och det är en folkfest som heter duga. Varje år samlas invånarna för att fira sin kultur, och de slår verkligen på stort. Festivalen består av musik, tävlingar, utmaningar, dans och umgänge.
Det bjuds även på häftiga shower och alla deltagande får en upplevelse de sent kommer att glömma. Festivalen pågår dessutom upp till 2 veckor och alla som vill komma är välkomna att lära sig mer om Rapa Nui och deras kultur.
10. Du kan besöka Påskön
Om du tycker att all denna information har varit intressant, kanske du är intresserad av att besöka Påskön. Det är fullt möjligt och de välkomnar turister varje år – i begränsade mängder. Om du vill resa dit kommer du dock att behöva ge dig ut på en lång resa, då du först och främst behöver ta dig till ett land som erbjuder flygresor till ön.
Från Santiago tar det omkring 5–6 timmar att flyga till ön, men det innebär såklart att du även måste ta dig till Santiago först. Det är en lång resa, och det kan komma att kosta mer än du förväntar dig, men det är fullt möjligt.
Väl på ön finns det faktiskt flera hotell att bo på, och du kan dessutom gå på guidade turer för att se alla moai-statyer eller bara upptäcka kulturen.
Om du verkligen vill ta del av allt som Rapa Nui har att erbjuda är ett tips att besöka ön under Tapati-festivalen som vi talade om tidigare i artikeln.
I övrigt kan man resa dig i princip när som helst, förutsatt att det inte pågår en pandemi eller dylikt – så varför inte boka en resa redan idag?