10 intressanta fakta om São Paulo


Har du hört talas om São Paulo? Trots att det är en av världens största städer är det faktiskt inte så många som vet någonting om staden. Men det kommer förändras idag för dig som läser den här artikeln – då vi kommer att berätta lite mer om São Paulo och dessutom lista 10 intressanta fakta om staden.

São Paulo staden sedd från högt perspektiv

Allmän information om São Paulo

São Paulo är världens tionde största stad och den ligger i Brasilien. Det är en huvudstad i en delstat, och alltså inte den officiella huvudstaden av Brasilien. Precis som USA är Brasilien en så kallad federation, och består av 26 olika delstater. En av delstaterna heter São Paulo, precis som delstatens huvudstad.

Delstaten São Paulo mäter hela 1521 kvadratkilometer men själva staden är ungefär 800 kvadratkilometer stor. Staden är hem till hela 12,3 miljoner invånare – ungefär lika många som bor i New York, för jämförelse.

Det är med andra ord en enorm stad, där miljontals invånare bor och där otroligt mycket händer. Låt oss gå vidare och ta upp 10 intressanta fakta om São Paulo!

1. En stad med en otrolig historia

När São Paulo grundades år 1544 var det bara en liten by. Faktum är att det var en by under ganska många år, fram tills den 1711 då man började plantera sockerrör i byn och den växte och blev en stad.

Befolkningsmängden ökade markant och under 1900-talet började fabriker att etablera sig i staden, vilket i sin tur ledde till att São Paulo blev det São Paulo som vi känner till idag – ett centrum för teknik, handel och service.

Idag är São Paulo en av Latinamerikas viktigaste städer, och hem till miljontals invånare. Den lilla katolska byn är bortsuddad från kartan, och ersatt med en enorm, modern metropol fylld av liv.

2. Här finns enorm export

Förutom att São Paulo har Brasiliens största kaffeplantage, är staden också en enorm exportör av andra varor. Vi nämnde tidigare att staden är ett centrum för teknik och handel och varje år exporterar de mängder av produkter till resten av världen. Här finns fabriker, industrier och butiker som säljer allt från kläder, till teknik – till människor över hela världen.

3. Hem till ett av världens äldsta museum

För dig som är intresserad av konst och historia kan São Paulo vara en perfekt destination att besöka. Staden hyser nämligen hem till ett av världens äldsta museum – The Pinacoteca do Estado de São Paulo. Museet grundades redan 1905 och blev en statlig institution 1911.

I museet kan du ta del av allt från 1800-talsmålningar, till industriell historia och moderna konstverk av kända konstnärer från hela världen. Det är en blandad kompott, visst, men här finns verkligen något för alla.

4. En turistmagnet som heter duga

Om det är något som São Paulo är kända för så är det såklart deras otroliga turistliv. Det är Brasiliens mest besökta stad, och varje år reser över 12 miljoner turister till staden.

På grund av den otroligt höga nivån av turism finns det dessutom ett stort utbud av hotell – hela 410 runt om i staden. Det kan knappast vara svårt att hitta ett hotell i São Paulo kan man tycka!

5. Ett mecka för graffiti

För dig som gillar gatukonst är São Paulo definitivt en plats att besök! Här finns otroligt många skickliga konstnärer och gatorna är stundvis fyllda med graffiti. Beroende på var i staden du befinner dig finns det såklart olika mycket graffiti, men det är inte svårt att hitta väggar fyllda med gatukonst från mängder av olika talanger.

6. Du tar dig bäst runt med tunnelbana

São Paulo är en modern stad. Många anser att det främst är en stad att jobba i, följt av en stad att bo i, och till sist en stad att uppleva. Här är industri, teknik och arbete i fokus och det finns enormt många människor som pendlar till jobbet varje dag. Du kan såklart gå, cykla och ta bussen, men det främsta transportmedlet är faktiskt tåg och tunnelbana.

São Paulo har ett av Latinamerikas största tunnelbanesystem som transporterar över 8 miljoner människor varje dag. Linjerna sträcker sig över nästan 40 mil, och det finns hela 183 hållplatser att resa mellan. Det är alltså ett av de främsta sätten att ta sig fram i staden – ett bra tips för dig som planerar in ett besök i staden.

7. En stad som aldrig sover

Man brukar kalla New York för staden som aldrig sover, men São Paulo hamnar inte långt efter New York i det påståendet. Här finns verkligen hur mycket som helst att se och göra, och det är i princip omöjligt att få slut på aktiviteter att utföra.

Förutom ett hektiskt nattliv, shopping, sevärdheter (som vi pratar mer om lite längre fram i artikeln) och en otrolig stadskänsla – finns det även otroligt många saker som händer i staden. Du kan göra allt från att besöka deras prideparad, till att ta del av den omtalade modeveckan som tar plats i staden. Det är helt enkelt ett centrum för kultur, nöjen, teknik och aktiviteter och du kommer aldrig att ha tråkigt i São Paulo.

8. Pizza – någon?

En tämligen rolig fakta om São Paulo är att invånarna verkar vara galna i pizza. Det är inte något ovanligt i storstäder, då snabbmat ofta består av just pizza eller hamburgare.

Det är dessutom enklare att köpa med en pizzaslice på lunchen i många storstäder, än vad det är att beställa en sallad eller en hemlagad måltid på stan bara så där.

Men just pizza är något som invånarna i São Paulo älskar, så pass mycket att de tillsammans konsumerar över 1 miljon pizzor om dagen. Snacka om att ha en aptit för snabbmat!

9. Världens största 24-timmars festival

En av sakerna som São Paulo är mest känt för är Virada Cultural. Det är en festival som pågår i 24 timmar, som är sponsrad av staden och har funnits sedan 2005. Under 24 timmar bjuder São Paulo in till en fest utan dess like, fylld av dans, musik, framträdanden, konst, aktiviteter och mycket, mycket mer.

Festivalen är otroligt populär både för invånare och turister, och varje år deltar åtminstone 5 miljoner människor. Över 1200 akter framför musik eller andra attraktioner och det är en folkfest – minst sagt.

För dig som är sugen på att besöka São Paulo under Virada Cultural är det bäst att boka resa och hotell i god tid, då staden fullkomligt exploderar under festivalen. Den äger rum i maj varje år och pågår som sagt endast i 24 timmar – men oj vilken fest det blir!

10. Sevärdheter i mängder

Om du planerar att besöka São Paulo måste du ta del av stadens många sevärdheter. Även om du reser dig för jobb, nöjen eller för att turista – så finns det otroligt mycket att se och många saker behöver du inte resa långt för att ta del av. Här listar vi några av de välkändaste sevärdheterna som du inte får missa!

Katedralen i São Paulo

Katedralen i São Paulo framifrån

Om du har besökt Barcelona och spanat in La Sagrada Familia kanske ännu en katedral låter lite tråkigt, men vi kan nästan garantera att du inte vill missa att se katedralen i São Paulo.

Det är en magisk åsyn som garanterat kommer att få dig att dra efter andan. Hela området kring katedralen är vackert, för att inte tala om kyrkan i sig.

Från början, så långt tillbaka som på 1500-talet, låg där en vanlig kyrka. Men i och med att åren gått har den byggts om till den magnifika katedral som pryder området idag.

Ibirapuera Park

Trots att São Paulo är en storstad finns det gott om natur och parker att besöka. Den största, och mest populära, parken är Ibirapuera Park. Den jämförs ofta med Central Park i New York på grund av dess enorma storlek och breda utbud av attraktioner och sevärdheter. Bland annat kan du besöka museum, se Obelisken av São Paulo eller varför inte ta en fika och spana in utsikten? Definitivt värt ett besök om du befinner dig i staden.

Avenida Paulista

Om du är sugen på att leva turistlivet, shoppa och titta på människor är Avenida Paulista rätt ställe att vara på. Det är en av São Paulos mest populära shoppinggator och varje dag flockas människor här för att ta del av modet, äta god mat eller bara uppleva staden.

Fotbollsmuseet

Vi förstår att fotboll kanske inte är allas favorit, men oavsett om du tycker om fotboll eller inte så måste du besöka Fotbollsmuseet i São Paulo. Brasilien är trots allt kända för fotboll och å museet kan du ta del av fotbollshistoria, fakta om lagen, se klipp från kända matcher och bara njuta av lite härlig stämning. Det är faktiskt en av São Paulos mest kända sevärdheter – och det är inte svårt att förstå varför.

Så där har ni det – 10 intressanta fakta om staden São Paulo! Om du känner ett sug för att besöka staden efter att ha läst den här artikeln är det bara att boka en resa. Det finns otroligt mycket att se och göra i São Paulo och resan kommer inte att göra dig besviken.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar