15 intressanta fakta om Belize


Belize är ett land på östkusten av norra Centralamerika som gränsar mot det Karibiska havet, Guatemala och Mexiko. Det är ett relativt litet land med en befolkning på runt 400 000 invånare, som dessutom är ett populärt resmål på grund av dess vackra stränder, intressanta arkitektur och mängder av sevärdheter.

Belize med flagga på karta

Det finns otroligt mycket att lära sig om Belize, nästan lika mycket som det finns saker att göra i landet. I den här artikeln kommer vi att grotta ned oss ordentligen i allt som har med Belize att göra och ta upp 15 intressanta fakta om landet, dess kultur, sevärdheter och en mängd andra saker som kan vara roligt att veta. Läs vidare för att ta del av all fakta!

1. Språket i Belize

Oavsett om du planerar att resa till Belize eller om du bara är här för att läsa på om landet kan en bra start vara att veta vilket språk som talas där. I och med att landet ligger vid Centralamerika är det officiella språket engelska, och de flesta invånarna talar främst engelska både hemma och i arbetslivet.

Många invånare är dock flerspråkiga och kan tala en variation av såväl engelska, som creole patois (en form av kreolspråk), spanska och till och med en mängd andra fornspråk som brukades i Mayariket.

För den som planerar att besöka Belize räcker det dock att kunna engelska. I princip alla platser dit turister besöker är engelska normspråket och du behöver inte vara skolad i något annat språk för att göra dig själv förstådd.

2. Väder och klimat

En av de främsta anledningarna, förutom sevärdheterna som vi tar upp senare i artikeln, till att många väljer att besöka Belize är på grund av det härliga klimatet i landet.

Resort i Belize

Medeltemperaturen i Belize är omkring 29 grader men trots värmen är klimatet ändå behagligt, på grund av att landet är fylld av regnskog och djungel. Även de svala briserna från havet bidrar till att temperaturen ständigt av varm och skön, men ändå behaglig och sval.

Under vintermånaderna blir det sällan kallare än 16 grader i landet, vilket gör det till en perfekt destination för dig som vill ha riktigt varma somrar och behagliga vintrar. Det kan dock vara bra att veta att det råder regnsäsong under juli–december, på grund av att det finns så pass mycket djungel och regnskog i landet. Under regnsäsongen kan det bli otroligt blött så för dig som inte gillar regn – satsa på att besöka Belize under dess torrare säsonger.

3. Äventyr runt varje hörn

Utöver sevärdheter och vacker natur finns det dessutom oändligt med äventyr runt varje hörn i Belize. Det är ett land med djungel, vackra stränder, ruiner och mängder av intressanta saker att se och göra. För dig som gillar äventyr är det här definitivt en plats att ha i åtanke.

Vattenfall Belize Mayflower
Belize Mayflower, vackert vattenfall i en nationalpark.

Det finns mycket att göra för den äventyrlige i Belize, bland annat kan man gå på hikes, besöka vattenfall, simma i regnskogen, åka zipline och snorkla. Naturen är oändlig och det finns gott om guidade turer att ge sig ut på för den som vill göra något mer än att bara slappa på hotellet.

4. En av världens bästa platser för snorkling

Vi nämnde tidigare att Belize har gott om möjligheter för snorkling, och vi menade det också! I Belize finns det näst största barriärrevet i världen, som är så vackert att det knappt går att ta in det. Landet har mängder av stränder där man kan åka ut på roliga snorklingar tillsammans med guider.

I havet utanför Belize finns dessutom The Great Blue Hole – vilket är precis vad det låter som, ett stort blått hål i vattnet utanför kusten. Från ytan ser det bara ut som en mörkblå cirkel, men för den modiga kan man dyka ned i hålet och utforska dess unika miljö.

Det är över 120 meter djupt och du får både dyka och snorkla där. Det går dagligen guidade turer ut till hålet där man kan spendera en heldag med att hänga på en båt, dyka och snorkla runt i den unika havsmiljön.

5. Naturen i Belize

Förutom alla vackra hav och korallrev i Belize finns det dessutom mängder av annan unik natur. Här finns nämligen allt från djungel, till regnskog och det är ett land med en bred variation när det kommer till natur.

Nästan halva landet är täckt av djungel och regnskog, vilket gör att redan lilla landet har en ännu mindre yta för invånarna att faktiskt bo på. Regnskogen i Belize är dessutom skyddad av myndigheterna och är hem åt mängder av djur. Här finns allt från krokodiler, till jaguarer och fåglar av alla sorter.

6. Kulturen i Belize

För dig som är intresserad av kulturen finns det mycket att säga om det lilla landet Belize. Det finns en mängd olika kulturer i landet men den generella kulturen är lik den som finns i USA, eller på andra öar runt om i Karibien.

Men det slutar inte där! Utöver den generella kulturen finns det mängder av andra kulturella aspekter som lever kvar sedan Mayariket. Här finns inslag från såväl ursprungsbefolkningen, som afro karibiska folkslag och engelska kolonier.

Ritualer såsom begravningar ser också tämligen annorlunda ut i Belize än vad de gör i exempelvis USA, som ligger granne med landet. Beroende på vilken kultur man tillhör kan exempelvis begravningar ses som en ceremoni, en hyllning, i stället för ett avsked.

Det finns med andra ord en mängd olika kulturer att se och ta del av för den som väljer att besöka Belize.

7. En plats fylld av Mayaruiner

Ruinerna Xunantunich Belize
Ruinerna Xunantunich, Belize

Vi kan inte skriva en artikel om intressanta fakta om Belize utan att nämna Mayaruinerna! Det är nämligen en av sakerna som landet är mest känt för. Belize än nämligen en viktig plats inom Mayakulturen och en de bästa platserna i världen att se Mayaruiner i.

Här finns en stor mängd olika ruiner, som kommer från gamla tempel och heliga platser från Mayatiden. Det finns hur mycket som helst att se i Belize när det kommer till Mayaruiner och det finns mängder av guidade turer att följa med på för den som är intresserad av att se och lära sig mer om Mayakulturen och dess heliga tempel.

Några av de mest kända ruinerna i Belize är Xunantunich, Tikal, Nim Li Punit, Lubaantun, Lamani, Cerros, Caracol, Cahal Peck och Altun Ha. På alla dessa platser kan du se stora, häpnadsväckande ruiner från gamla tempel och byggnader från Mayatiden. Det är en helt otrolig upplevelse och något som alla som besöker Belize bör ta del av.

8. Matkulturen i Belize

Som turist i Belize kan det vara svårt att veta vad man ska förvänta sig vad gäller maten och kulturen kring den. Det kan se olika ut beroende på var i landet man befinner sig, men en sak är säker – det är en unik blandning som speglar de olika kulturerna runt om i landet.

Några av de vanligaste maträtterna i Belize omfattar en blandning av skaldjur, färsk exotisk frukt, karibiska klassiker och utsökta sötsaker. Det finns dessutom en mängd olika maträtter som invånarna oftast väljer, bland annat ris och bönor, tamales och Fry Jacks (ett sorts friterat, puffigt bröd).

Precis som den vanliga kulturen kan även matkulturen se annorlunda ut beroende på var i Belize man befinner sig, men generellt sett är det en salig blandning av allt vad naturen har att erbjuda, i kombination med råvaror såsom ris och bönor.

9. En populär turistdestination

Vi har nämnt en hel del olika saker som finns att se och göra i Belize, men visste du att landet faktiskt är en otroligt populär turistattraktion även utan alla dessa sevärdheter? Det kan bero på klimatet, den vackra naturen och de fina haven, eller bara faktumet att landet ligger på en bra plats geografisk.

Många jämför Belize med Mexiko eller andra öar i Karibien och det är inte svårt att förstå varför det är ett så pass populärt resmål. Faktum är att hela 500 000 turister besöker landet varje år!

Det är dock inte ett land som så många känner till, och inte heller ett allmänt känt turistmål. Detta beror främst på att det inte finns någon vidare infrastruktur i landet och att landet helt enkelt flyger under radarn.

10. Historisk fakta om Belize

Det finns en hel del intressanta fakta att ta upp när man talar om Belize och landets historia. För det första är det såklart värt att nämna Mayakulturen, som blomstrade i landet fram till 900-talet. Av okända anledningar försvann dock Mayafolket men de lämnade kvar magnifika tempel och byggnader som du som turist kan besöka.

Efter Mayatiden blev Belize koloniserat under 1800-talet men har haft kontakt med Europa sedan 1500-talet, i samband med att Columbus nådde kusten under sina resor. Det har sedan dess funnits engelska kolonier över landet och innan Belize fick sin självständighet gick landet under namnet Brittiska Honduras. Belize fick dock inte fullständig självständighet förens 1981.

11. Populära sevärdheter i Belize

Vi har pratat en del av de olika sevärdheterna i Belize, främst i form av The Great Blue Hole och Mayaruinerna, men för dig som vill ha ytterligare lite intressant fakta om vad man kan se i Belize har vi tagit fram ytterligare fyra alternativ!

Belize Zoo

För den som är intresserad av djur är Belize Zoo en bra plats att besöka. Här finns mängder av exotiska djur och djur som naturligt lever i Belize, som blivit räddade från utrotning eller andra svårigheter.

Actun Tunichil Muknal

För den som gillar grottor kan Actun Tunichil Muknal vara värt ett besök. Förutom att vara en otroligt vacker grotta finns det en hel del andra saker som går att upptäcka här. I grottan finns nämligen kvarlevor från keramik, drejning och andra hantverk från Mayatiden!

Cocksomb Basin Wildlife Sanctuary

En av Belize mest skyddade platser är Cocksomb Basin, som är en fristad för jaguarer. Det ska finnas runt 60 jaguarer i området men det är sällan man som besökare får se en. Däremot är det en otroligt vacker plats fylld av vattenfall, vacker natur och växtlighet.

Placencia

Placencia Beach Belize

I Belize finns det en halvö vid namn Placencia fylld av vackra stränder och grottor med koraller. Det är en populär turistattraktion som många väljer att besöka, främst på grund av de lugna och rogivande miljöerna.

12. Djurlivet i Belize

Precis som vi nämnde tidigare är jaguarer en djurart som det finns gott om i Belize. Det finns i dagsläget omkring 800–1000 jaguarer där, vilket gör det till världens mest jaguar-täta land. Utöver jaguarer finns det mängder av andra spännande djurarter omkring i landet, såsom krokodiler, exotiska fåglar och ozeloter, apor och tapirer.

13. Konst och museum i Belize

För dig som är intresserad är konsthistoria och museum kan vi gladeligen informera om att Belize även har ett rikt utbud av dessa. På Belize museum kan du hitta mängder av intressanta fakta kring landets historia, konst och dessutom ta konstlektioner. Som vi nämnde tidigare har Belize en intressant historia och på deras museum kan du lära dig mycket om landet.

14. Stadslivet i Belize

Vi kan såklart inte nämna intressanta fakta om Belize och inte ta upp deras stadsliv! Oavsett om du planerar på att besöka Belize, eller om du bara är här för att ta del av intressanta fakta, kan det vara spännande att få veta lite mer om stadslivet.

Belize City
Belize City, sett från helikopterperspektiv.

Den största staden i Belize heter Belize City och är hem till omkring 50 000 invånare. Det är deras gamla huvudstad men det är där de flesta bor. Utöver Belize City finns även populära San Pedro, där man kan hitta en hel del mysiga hotell och intressanta saker att göra. Huvudstaden Belmopan är betydligt mindre, med omkring 13 000 invånare.

15. Korallön Caye Caulker

Caye Caulker, Belize
Caye Caulker, Belize

Caye Caulker är den sista punkten på den här listan men en av de mest intressanta att ta upp! Det är en liten korallö dit man kan ta sig med hjälp av vattentaxi eller ett litet flygplan.

På Caye Caulker kan man ta del av härliga restauranger, trevliga barer och vacker natur – trots att det bara tar cirka 20 minuter att ta sig från ena sidan av ön till den andra. Det är en populär attraktion för turister och backpackers och en av Belize mest intressanta platser.

En pärla i det dolda

Så där har ni det! Våra 15 mest intressanta fakta om Belize. Trots att Belize har så pass mycket att erbjuda är det många som inte vet om att landet ens finns. Men du som har läst den här artikeln har förhoppningsvis fått lite mer kunskaper om den dolda pärlan och vem vet – kanske väljer du att besöka den efter att ha fått reda på det vi har berättat idag!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar