15 intressanta fakta om El Salvador


De flesta av oss känner till att varje enskilt land är unikt på sitt eget sätt och har sina egna seder och bruk som gör just det landet speciellt och unikt. Här kommer du att kunna läsa en hel del intressanta fakta om El Salvador som det kan vara kul att känna till innan du reser dit.

El Salvador på karta med flaggan som knappnål

Landet förknippas ofta med kriminalitet och brottslighet, men är också ett av de vackraste länderna i hela Centralamerika. Här kan du bland annat få uppleva riktig regnskog, surf i världsklass samt mat som får det att vattnas i munnen på dig. Läs vidare så får du veta mer!

1. Galna i hammockar

Hängmattor är populära i El Salvador

Det kan tyckas fullkomligt tokigt, men faktum är att invånarna i El Salvador är fullständigt galna i hammockar. Här spelar det heller ingen roll om du är rik eller fattig. Oavsett samhällsklass vill alla ha en egen hammock och ser till att skaffa sig en.

Som turist kan du se dessa hammockar i trädgårdar, på verandor och till och med på gator och torg. En del invånare har till och med en eller flera hammockar i vardagsrummet! Här tar man sig gärna en kort siesta när lunchsolen bränner eller en härlig eftermiddagslur efter skolan.

Hammocken är också omtyckt att vila i efter en ansträngande dag på jobbet. Varför invånarna i El Salvador är galna i hammockar finns det inget riktigt bra svar på – du får helt enkelt resa dit och prova själv!

2. Gäng och kriminalitet

El Salvador är tyvärr ett land med mycket dåligt rykte när det gäller gängkriminalitet och våld. Detta är naturligtvis inget att skämta om, men om du som turist ser till att följa alla råd och restriktioner från utrikesdepartementet under din resa kommer du att kunna turista precis som vanligt.

För den som befinner sig i landet som turist gäller det att vara uppmärksam och att ständigt använda sunt förnuft. Du bör med andra ord inte befinna dig utomhus nattetid och du bör se till att undvika trängsel samt platser som ligger ensligt eller öde.

Det är också viktigt att tänka på att inte ha några synliga värdesaker samt att inte vifta runt med vare sig kontanter eller kreditkort. Du ska också planera dina utflykter och resmål noggrant för att inte riskera att hamna i oförutsedda situationer.

3. Mer än 100 vulkaner

Människor från Centralamerika är kända för sitt heta temperament och det är kanske inte så konstigt med tanke på att landet faktiskt har över 100 vulkaner. Här är det dock inte känsloutbrott vi tänker på utan aktiva vulkanutbrott som skakar landet emellanåt.

vulkanen Santa Ana El Salvador
Vulkanen Santa Ana, El Salvador

Ungefär 20 av dessa vulkaner är fortfarande aktiva, vilket är ganska mycket för ett så pass litet land som El Salvador. 2005 vaknade landets högsta vulkan Santa Ana till liv efter en drygt hundraårig lång dvala. Vulkanen kallas Ilamatapec av lokalbefolkningen, vilket skulle kunna översättas till moderberget.

Utbrottet dödade två människor som inte hann sätta sig i säkerhet och drygt 2000 människor fick evakueras när Santa Ana tog ut sin ilska över närliggande byar med het magma och kokande vatten från en underjordisk sjö. Som turist kan du passa på att besöka en krater och faktiskt komma riktigt nära en aktiv vulkan.

Du kommer också att märka att människorna i El Salvador är mycket gästvänliga och älskar att bjuda på kryddstark mat. Passa på att ta in så mycket av matkulturen som möjligt när du besöker olika vulkaniska områden och byar.

4. Intressant flagga

El Salvador Flagga

El Salvadors flagga är mycket iögonfallande och består av tre färgblock med två blå rader och en vit rad i mitten. Mitt i den vita raden syns landets stadsvapen. Med tanke på landets alla vulkaner är det verkligen inte konstigt att det även finns fem vulkaner på El Salvadors flagga.

Dessa vulkaner representerar landets fem stater. De två blå raderna representerar Atlanten och Stilla havet. Landets motto står att läsa på flaggan i form av orden “Dios, Union, Libertad” – vilket enkelt översatt betyder “Gud, Unionen, Frihet”.

Invånarna i landet är mycket stolta över sin frihet eftersom historien vittnar om spansk erövring och ockupation. Många stora civilisationer har också kommit och gått i området där El Salvador ligger och har på detta sätt satt sin prägel på det rika kulturlivet.

5. Centralamerikas minsta land

Att El Salvador är Centralamerikas minsta land är verkligen motsägelsefullt då det också är det mest tätbefolkade landet med drygt 293 invånare per kvadratkilometer. Landets totala area ligger på strax över 21.000 kvadratkilometer och landets befolkningsantal ligger på nästan 6.200.000 människor.

Det är med andra ord ont om plats i El Salvador men landets rika kultur gör det till ett mycket intressant resmål. Som turist får du verkligen uppleva det myllrande folkhavet. Särskilt under högtider som Påsken lever städer och byar upp med färgglada processioner, dekorationer och blomstermattor. Trots att landet är litet har det mycket att bjuda på.

6. Centralamerikas äldsta huvudstad

San Salvador, huvudstad i El Salvador

El Salvadors huvudstad heter San Salvador och faktum är att staden är den äldsta huvudstaden i hela Centralamerika. Staden grundades 1524 av den spanske erövraren Pedro de Alvarado och fortsatte att vara en spansk koloni i drygt 300 års tid.

Som turist finns det mycket att se och uppleva  och du kan bokstavligen känna historiens vingslag bland gränder och hus. Förutom en mycket intressant historia har San Salvador dessutom Karibiens och Centralamerikas största fotbollsarena med plats för över 45 000 åskådare.

Förutom en jättelik fotbollsarena och en intressant historia har San Salvador även Centralamerikas absolut största köpcenter. Köpcentret heter Metrocentro, har över 760 affärer och slog upp portarna 1971. Både fotbollsarenan och köpcentret är platser som måste besökas när du ändå befinner dig här.

7. Världsberömda kaffeplantager

Kaffebönor vid plantage

Att kaffe och kaffeplantager är viktigt för El Salvadors ekonomi är en underdrift. I själva verket har kaffet varit viktigt i hundratals år och det har format landet till en internationellt ledande kaffenation. Som den fjärde största kaffeproducenten i världen hittar man eftersökta sorter som Pacamara och Pacas här.

Kaffet är inte bara en mycket viktig exportprodukt utan invånare i alla åldrar älskar kaffe och dricker dagligen kaffe rostat på de världsberömda bönorna från El Salvador. Kaffe härifrån servas dessutom i modemetropoler som Los Angeles, London och New York på daglig basis.

Kaffet i dessa städer kostar en hel del, men som turist i El Salvador kommer du undan betydligt billigare. Passa på att besöka kaffeplantager och provsmaka bönor odlade i soliga sluttningar på gränsen till Honduras och Guatemala.

8. Pyramider från Mayariket

Stora civilisationer som Olmekerna, Aztekerna och Maya-indianerna har alla levt i den region där El Salvador ligger idag och har på så sätt format kulturen på många olika sätt. Det är alltså inte så konstigt att landet har en hel del berömda arkeologiska utgrävningsplatser som är öppna för turister.

Bland dessa är Tazumal i Chalchuapa den mest berömda av alla. Här finns nämligen ruinerna av pyramider från Maya-riket. Utgrävningsplatsen ger en värdefull inblick i hur livet kunde vara för Maya-indianerna och är ett välbesökt turistmål.

Tazumal i Chalchuapa
Tazumal-ruinerna i Chalchuapa i västra El Salvador

På plats finns också utställningar av många av de vardagsföremål som arkeologerna hittade under utgrävningarna på 1940-1950-talet. Bland annat grävdes ett nästan helt intakt pyramidkomplex ut som bara måste ses om du turistar i regionen.

9. Surfarnas paradis

Det är något otippat att El Salvador faktiskt är känt världen över som surfarnas absoluta paradis. Landet är det enda i hela Centralamerika som saknar karibisk kust. Trots detta vallfärdar surfentusiaster hit från världens alla hörn för att njuta av Stilla havets utmärkta förhållanden när det gäller surfing.

Vågorna är höga, enkla, stabila och erbjuder surfing på toppnivå. Den som vill ta del av detta paradis bör bege sig till Sunzal, La Liberated, Las Flores eller El Zonte för att surfa på vågor i 150-200 metersklassen. Oavsett om du är en kunnig surfare eller en glad amatör måste du prova på El Salvadors förtrollande vågor.

10. Vacker natur

Förutom utsökt surfing och vackra stränder bjuder El Salvador även på oförglömlig och oförstörd natur. Här kan du besöka orörd regnskog i nationalparker som Montecristo som faktiskt är helt innesluten i ett moln av dis och dimma.

Nationalparken består nämligen av drygt 2000 hektar regnskog som ligger 700 meter över havet. Läget gör att en mängd unika växter och djurslag kan leva här. Som turist får du ta del av aldrig tidigare kända arter av bland annat träd, fjärilar och fåglar.

Det är inte bara turister som lockas av utbudet utan även forskare. Ett populärt turistmål i parken är att besöka El Trifino som är den högsta punkten och också den plats där de tre länderna El Salvador, Guatemala och Honduras möts. Härifrån kan turister se fantastiska vattenfall och oförglömliga vyer över bland annat Honduras.

Den som älskar att vistas i skog och mark måste besöka denna park som bjuder på ren luft, kristallklara vattendrag, oförglömlig hiking, fågelskådning, unika djurarter, naturfotografering samt en unik blomsterpark full av utsöka orkidéer.

11. Torogoz – den färgglada nationalfågeln

turkosbrynad motmot

El Salvadors nationalfågel kallas Torogoz och det är en tropisk fågel som är mycket lätt att känna igen på den unika färgen. Fågeln kallas också turkosbrynad motmot med tanke på den gröna och turkosa färgteckningen.

Fågeln har varit landets nationalfågel sedan 1999 och den symboliserar familjen som enhet och då särskilt hur fågelföräldrarna uppfostrar och tar hand om sina ungar. Eftersom arten är utrotningshotad är det naturligtvis förbjudet att fånga in dem och sätta dem i bur.

Om du som turist vill få en glimt av den här vackra fågeln bör du söka dig upp i bergen där den gärna håller till. Om det är svårt att hitta den på egen hand kan du anmäla dig till en fågelskådningsgrupp som hjälper dig att hitta både Torogozen och en hel del andra tropiska fågelarter. Glöm inte kikaren och en stor portion tålamod.

12. Izote – nationalblomman

Jättepalmlilja Izote blomma

Sedan 1995 har Izote (Jättepalmlilja) varit El Salvadors nationalblomma. Den blommar bara en gång om året, vilket restaurangverksamheten i landet har full koll på. Blomman är nämligen ätlig och förekommer i en hel del lokala rätter.

Smaken beskrivs som något bitter, men den gifter sig väl med söta komplement. Invånarna i landet är stolta över sin ätbara nationalblomma och den förekommer ofta som en uppskattad ingrediens i bland annat äggröra och olika sorters soppor. Du får helt enkelt inte missa att smaka på Izote när du besöker El Salvador.

13. Prova nationalrätten Pupusas

Maträtten Papusas

När du besöker El Salavdor får du heller inte missa att smaka på nationalrätten Papusas. Rätten äts nämligen över hela landet som snacks, till frukost, på lunchen eller som mellanmål och middag. Landets befolkning älskar sin nationalrätt och äter den alltid med fingrarna. Denna rätt är mycket vanlig runt om i Centralamerika, bland annat i Honduras.

Som turist uppfattas du som väldigt märklig om du försöker äta Pupusas med bestick! Rätten kan bäst beskrivas som en sorts tortilla eller tjockare brödkaka gjord på ris- eller kornmjöl. Dessa bröd fylls sedan med fyllning av olika slag som till exempel ost, bönor och kött. Vanligtvis äts rätten ihop med en särskild kålsallad som kallas Curtido samt en riktigt välkryddad tomatsalsa.

Den andra söndagen i november varje år firas den nationella Papusa-dagen då man passar på att hylla den här omtyckta och smakrika nationalrätten. Som turist ska man då gärna besöka staden Olocuilta som skämtsamt kallas för Papusas huvudstad eftersom det var där rätten tog sig in i Guinness rekordbok! 2015 bakades nämligen världens största Papusa i Olocuilta med en diameter på 4,5 meter.

Nationalrätten har även letat sig långt utanför El Salvadors gränser och finns idag i bland annat USA, Australien, Kanada och Italien. Från början var det utvandrare från landet som förde med sig rätten till sina nya hemländer, men eftersom den är så god har den gjort sig ett namn utomlands helt på egen hand.

14. Bitcoin som betalningsmedel

Bitcoin i El Salvador

2021 blev El Salvador den första nationen i hela världen att göra bitcoin till ett lagligt betalningsmedel. Omvärlden slogs av häpnad och oro över att landets ekonomi helt skulle köras i botten.

Tilltaget har även mötts med en hel del misstänksamhet och skepsis från befolkningen. Landets optimistiske president köpte nämligen kryptovaluta för miljonbelopp.

Oavsett vad man tycker om tilltaget är det nu fullt möjligt att betala allt du köper i El Salvador med bitcoin. Invånarna håller sig helst till amerikanska dollar som är landets officiella valuta.

15. Dollar som valuta

I januari 2001 gick El Salvador över till amerikanska dollar som landets officiella valuta, ett beslut som kritiserades hårt av befolkningen som ville behålla landets colón.

Den tidigare valutan colón  hade nämligen historiska rötter eftersom den hade fått sitt namn efter äventyraren och upptäckaren Christofer Colombus som på spanska kallas Cristobal Colón. Övergången till dollar gav ekonomin ett uppsving och idag är alla vana vid att handla med amerikanska dollar.

Som tidigare nämnts ovan är det nu också möjligt sedan 2021 att betala med bitcoin när du besöker El Salvador. Som turist har du med andra ord valmöjligheter när du planerar vilken valuta du ska spendera när du besöker landet. Att turista i El Salvador är riktigt billigt så passa på att njuta av det rika kulturlivet.

Avslutningsvis

Som du har kunnat läsa dig till ovan finns det många anledningar att besöka El Salvador, inte minst kommer du att kunna äta riktigt gott, njuta av naturen, kulturen och surfa på världens bästa vågor. För att verkligen uppleva allt som landet har att erbjuda måste du faktiskt åka dit, så vad väntar du på?

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar