15 intressanta fakta om Nicaragua


Nicaragua är Centralamerikas till ytan största stat. Här nedan kan du läsa om landet och vad som är värt att känna till om detta vackra land.

Nicaragua på karta med landets flagga som knappnål

1. Hela 430 vulkanöar

Det finns cirka 430 vulkanöar i den stora sjön Nicaragua. Nicaragua använder den intensiva ångan från djupt inne i sina vulkaner för geotermisk energi. Där finns både aktiva och utslocknade vulkaner.

Vulkan vid horisonten i Nicaragua

Den högsta vulkanen heter San Cristóbal och ligger 1 745 meter över havet. Vulkanklättring är ett måste för alla semesterfirare i Nicaragua. På din väg till toppen av de många vulkanerna kommer ni kunna passera genom kaffeplantager, skogar, blöta tropiska molnskogar och torra tropiska skogar.

Du kan ibland köra till toppen av en vulkankant och ta en titt. För mer äventyr kan du välja att slå läger på toppen av en aktiv kon för att se den röda lavan lysa upp på natten, om du vågar.

2.  Klimat och regnperioder

Nicaraguas regnigaste månader är vanligtvis från juni till oktober och dess torraste säsong från december fram till maj. Den populäraste tiden att besöka Nicaragua är vanligtvis under november.

Klimatet är tropiskt med mycket hög luftfuktighet och temperaturer som liggermellan 26° och 30° utan några större avvikelser under årets gång.

Merparten av regnet faller på sommaren (maj-oktober) och medan de västliga delarna upplever torrperiod under årets övriga månader, har Ostnicaragua ingen egentlig torrperiod utan får lite mindre regn utöver regnperioden.

3. En sällsynt nationalsport

En baseboll i närbild ligger på gräset

Vem skulle ha trott att baseboll är en nationalsport i Nicaragua? De flesta länder i Latinamerika kollar på fotboll och de flesta kända idrottsmän mellan Mexiko och Chile är vanligen fotbollsspelare.

På grund av amerikanskt inflytande i den karibiska regionen är vissa länder basebollälskare. Ännu viktigare är att dessa länder vanligtvis slår amerikanerna i sitt spel.

4. Mattraditioner

Nicaraguaner äter maträtten Gallo pinto nästan dagligen. Det är ris blandat med röda bönor. Nicaraguaner hävdar att det är traditionell nicaraguansk mat, men varianter av denna läckra sida kan faktiskt hittas i många karibiska och sydamerikanska länder.

Gallo Pinto tallrik med mat från Nicaragua
Gallo Pinto – Populär maträtt i Nicaragua.

Fisk, kött och skaldjur är också vanliga inslag i deras matkultur. Majs är också en återkommande basvara. De lokala marknaderna svämmar över med färgglada råvaror så du behöver knappast gå hungrig i det här landet.

Prova definitivt rekommendationerna från lokalbefolkningen och utforska rätter som du annars kanske inte skulle kunna hitta hemma. Den populäraste frukten som finns att tillgå året runt är mango.

5. Massor med regnskog och djur

Den östra delen av Nicaragua är knappt befolkad och istället mestadels täckt av regnskog. Tack vare detta har Nicaragua den största  mängden skogar i Centralamerika. Apor, tukaner, sengångare och andra djur går därför ofta att se, så som bältdjur och jaguarer.

Därmed kan man konstatera att det finns ett mycket rikt djurliv. Fem av sju arter av havssköldpaddor lever här, och om du har turen att vara med under rätt årstid kan du se dem häcka.

Missa inte snorkling, dykning och båtturer när du besöker. För djurälskare bör detta land stå högst upp på din reseönskelista.

6. Ingen hemadress

Nicaragua använder inte gatunamn eller nummer som de allra flesta länder gör. 

Om du letar efter en specifik plats kan riktningen istället se ut ungefär så här: “2 kvarter norrut från kyrkan och 3,5 kvarter nerför backen” Ett liknande system brukar användas i Japan och tidigare även i Sydkorea.

7. Historiska städer

Staden Granada i Nicaragua med gammal kyrka i mitten
Granada, Nicaragua.

Nicaragua är platsen där du finner historiska Granada, en av de äldsta städerna i Amerika. De färgglada kyrkorna, butikerna och hemmen i kolonialstil är definitivt värt ett besök.

Norr om huvudstaden Managua ligger Leon, som har många konstgallerier, mysiga kaféer och gamla kyrkor.

Genom hela landet kan man resa genom historiska städer fulla av karaktär, kreativitet och vänlig lokalbefolkning

8. Mängder av öar

Nicaragua har otroligt många öar, och de flesta är relativt oupptäckta av turister. Dessa pärlor är en av de främsta anledningarna att besöka detta land innan folkmassorna kommer.

 Utforska Little Corn Island där det inte finns några vägar, där är varken bilar eller motorcyklar tillåtna, och strandhyddor utgör majoriteten av fastigheterna. Ta en tur till Ometepe Island, den största ön i sjön Nicaragua som skapades av två vulkaner.

Det erbjuds några miljövänliga alternativ för boende. Om det lockar dig att besöka öarna där du finner sköldpaddor, vita sandstränder och kristallklart blått vatten är detta något för dig.

9. Vänlig lokalbefolkning

Med lite spanska kan turister ta sig runt bra. Lokalbefolkningen välkomnar ofta besökare till sina hem för att lära dem om landet och landets sätt.

Från kuststäder till charmiga historiska inlandsbyar, folket i Nicaragua kommer att göra sitt allra bästa för att visa dig hur vackert deras land är.

Att stödja lokala företag är mycket uppskattat i denna fattiga nation som är beroende av turism för att överleva.

10. Klädstilar i Nicaragua

När du besöker Nicaragua, skulle du förmodligen upptäcka att de flesta är klädda som du. Men du kanske också ser några människor bära mer traditionella nicaraguanska kläder.

 För kvinnor innebär det vanligtvis långa, lösa bomullskjolar och blusar som ofta är broderade med ljusa färger. Det ingår även en sjal, smycken och en blomma i håret.

För män innebär den traditionella outfiten vanligtvis blå eller vita bomullsbyxor, en vit skjorta, en röd halsduk knuten runt halsen och en hatt.

Män brukar ibland också att ses bära en “guayabera”, som är en mer formell skjorta i bomull med två veck. Ibland är de till och med broderade.

11. Utbildning i landet

1979 satte den nicaraguanska regeringen igång att förbättra ett utbildningssystem som rankades bland de sämsta i Latinamerika.

Under decennierna innan hade många fattiga familjer inlett sina barn på arbetsmarknaden och i slutet av 1970-talet gick endast 65 procent av de berättigade i grundskolan.

Under 1980-talet ökade regeringen kraftigt anslagen till förskoleutbildning och lanserade till och med en framgångsrik läskunnighetskampanj.

12. Högtider i Nicaragua

Stilla veckan/Heliga veckan: mars eller april – Firas veckan före påsk.

Labor Day: 1 maj

Självständighetsdagen: 15 september — Denna högtid firar Nicaraguas självständighet från Spanien 1821. I vissa regioner i Nicaragua präglas dagen av tjurfäktningar där en matador försöker bestiga och rida på tjuren, snarare än att döda den.

Jul: 25 december — Nicaraguanska barn firar jul under hela december månad med tävlingar, fester och spel. Firandet avslutas på juldagen när de får presenter.

Utöver dessa nationella helgdagar håller många städer årliga firanden för att hedra sina egna skyddshelgon, som La Fiesta de San Sebastian den 20 januari, som firas i Diriamba.

Denna dag är känd för sina dans-teaterföreställningar. Danserna ackompanjeras av traditionella flöjter och trummor och dansare bär ofta hattar och utarbetade masker. Dessa fiestas patronales inkluderar ofta parader där deltagarna bär masker och återskapar mytiska strider.

13. Hajar i sjön

Nicaraguasjön är hem för de enda sötvattenshajarna i världen, tjurhajarna. De simmar uppför Rip San Juan från Atlanten och väl i sjön anpassar de sig helt enkelt till att leva i sötvatten. Numer är det dock sällan man sett hajar där, ingen har upptäckts på flera år.

14. Kaffeodlingar

Som en av Centralamerikas största kaffeproducenter har Nicaragua byggt upp ett fantastiskt rykte för sitt kaffe. Allt om den Nicaraguanska regionen bidrar till att producera kaffebönor, och naturligtvis finns det mer regional variation inom, vilket skapar en sund konkurrens för producenter från olika platser runtom i landet.

Precis som mycket kaffe som kommer från Centralamerika är egenskaperna som ger nicaraguanskt kaffe dess stora rykte dess mjukhet och styrka. Dess sötma är subtil och dess styrka är kontrollerad

15. Exportvaror och turism är en viktig stomme

De 5 största exporterna från Nicaragua är guld, stickade och virkade t-shirts, kaffe, isolerad tråd eller kabel och fryst nötkött. Tillsammans representerar denna kvintett av ledande export 45,3 % av det totala värdet av exporterade varor från Nicaragua.

Dessutom exporteras bananer och tobak. Export och turism är väldigt viktigt för landets ekonomi. Nicaragua har lidit av dålig ekonomi, till största delen på grund av de stora försvarsutgifterna under inbördeskrigen

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar