15 intressanta fakta om Panama


Har du besökt Panama någon gång? Om ja, är du lyckligt lottad. Det är ett unikt land, med ett udda läge och en lång historia bakom sig. Det finns hur mycket som helst att berätta om Panama, och det är precis det vi ska göra i den här artikeln där vi kommer att lista 15 intressanta fakta om Panama. Men innan vi börjar ska vi såklart berätta lite allmän information om landet, var det ligger och vem som faktiskt bor där.

Panama skylt i Panama City

Allmänt om Panama

Karta inzoomad på Panama

Panama är ett land som ligger som en brygga mellan nord- och Sydamerika och gränsar till Costa Rica och Colombia. Det är ett relativt litet land, med omkring 4,5 miljoner invånare. Men trots den aningen lilla landytan och låga befolkningsmängden är landet känt över hela världen på grund av sin otroliga miljö och Panamakanalen, som vi ska berätta lite mer om senare i artikeln.

Förutom detta finns det såklart en hel del intressanta fakta att ta upp om det lilla landet, allt från kultur, till sevärdheter och historia. Läs vidare för att ta del av 15 intressanta fakta om Panama!

1. Ett intressant läge

Panama gränsar till både syd- och Nordamerika. Det är ett intressant läge som ger goda möjligheter för handel, import och export mellan de olika kontinenterna. Läget är också vad som gör Panama så känt.

Här finns det bästa av två världar. Dels kan man besöka Panama City, den stora huvudstaden som kryllar av människor. Dels kan man besöka regnskog och otrolig natur, stränder och berg – allt i ett och samma land.

Panama City panorama
Panama City, huvudstad i Panama.

2. Bada i Atlanten och Stilla havet samma dag

Läget i sig är såklart intressant och kommer med goda fördelar, men det finns något annat som gör Panamas läge helt otroligt. Du kan nämligen bada i två världshav på samma dag. I och med att Panama gränsar till två kontinenter, gränsar landet även till två hav på samma gång.

Se solen gå upp över Atlanten under morgondoppet, och ned igen över Stilla Havet under kvällsdoppet. Just detta är en av de främsta anledningarna till att människor väljer att besöka Panama!

3. Kanalen som knyter samman världen

Lastfartyg Panamakanalen

Panamakanalen kallas den långa kanal som binder samman Nordamerika och Sydamerika. Det är den främst import och exportvägen som landet har, och det är dessutom en otroligt bra handelsväg för fraktfartyg. Över kanalen finns det dessutom en lång bro som knyter samman kontinenterna, där du kan åka från Nordamerika till Sydamerika på ett ögonblick.

Panamakanalen är 82 km lång och är utrustad med låsmekanismer på vardera sida, för att kunna lyfta upp fartyg som lägger till vid kanalens ändar. Det är en av Panamas främsta inkomstkällor, och hela 10% av deras GPD kommer från avgifter som fraktfartygen måste betala för att korsa och lägga till i kanalen.

Totalt drar kanalen in över 2 miljarder kronor åt landet – varje år. Det är minst sagt en spargris för alla som bor i landet.

4. Coca-Colas (nästan) hemland

En annan intressant fakta om Panama handlar om Coca-Cola. Det är nämligen så att Panama var det första landet, utöver USA, som flaskade och sålde Coca-Cola. Redan 1906 började produceringen och försäljningen av vad som idag är en av världens mest kända drycker.

Panama verkar vara tämligen stolta över deras delaktighet i Coca-Colas tillväxt. De har bland annat ett kafé, Café Coca-Cola, som är ett av de äldsta kaféerna i landet och ett av de enda i världen som tillåts ha det namnet. Det är en turistattraktion som lockar tusentals besökare varje vecka, där du kan avnjuta god mat – och givetvis mängder av Coca-Cola.

5. Höga löner för invånarna

Det finns många länder i Sydamerika vars befolkning lider av fattigdom och arbetslöshet – men Panama är inte en av dem. I Panama finns en av de högsta genomsnittliga lönerna i hela Sydamerika.

Genomsnittet sjönk till följd av pandeminåren, men det håller fortfarande en av de högsta siffrorna på hela kontinenten. Det kan bero på att Panamakanalen drar in så otroligt mycket pengar, att landet helt enkelt har råd att betala ut bra löner till alla.

6. Ett land med enorm export

Som ni kanske förstår vid det här laget används inte Panamakanalen bara för import, utan även för enormt mycket export. Det finns otroligt många produkter som exporteras från Panama varje år, och som sedan säljs vidare till hela världen.

Några av de huvudsakliga exportvarorna är bananer, räkor, kaffe, socker, kläder och flygplansdelar. Är detta ytterligare en orsak till att medelinkomsten är så pass hög? Vi skulle nog tro det.

7. Dollarn är en av valutorna i Panama

Panama var ett av de första länderna i Sydamerika som tillämpade dollarn som en av sina officiella valutor. Det kan bero på att de handlar så pass mycket med import och export, eller bara på grund av att de gränsar till Nordamerika.

Men den faktiska valutan heter Balboa, och förkortas PAB. Det är en valuta vars mynt och sedlar är snarlika dollarn, de har till och med samma vikt och dimensioner som dollarn. Balboa döptes efter den spanska utforskaren Vasco Núñez de Balboa – som var den förste (tror man) att korsa kanalen och upptäcka Stilla Havet.

8. Ett land med natur och djurliv

Som vi nämnde tidigare är Panama känt för att erbjuda såväl stadsliv, som vacker natur och djungel. I dess regnskogar och natur kan man dessutom upptäcka otroligt många djurarter. Det finns verkligen alla möjliga sorters djur i landet. Allt från sengångare, till armadillos, jaguarer, pumor och myrslokar.

Om du planerar att besöka Panama finns det gott om möjligheter att se några av dessa djurarter. Dels genom guidade turen i naturen, dels genom att besöka någon av landets alla djurparker där man jobbar hårt för att bibehålla det rika djurlivet och bevara utrotningshotade arter.

9. En plats att dra sig tillbaka till

Något som är minst sagt intressant med Panama är antalet turister i de äldre åldrarna som väljer att bosätta sig i landet för att leva ut pensionen till fullo. Precis som Spanien, är Panama ett varmt och skönt land som är perfekt att dra sig tillbaka till. Att landet har en bra ekonomi, trygghet och helt enkelt är ett bra ställe att leva på bidrar såklart till varför så många väljer att bosätta sig där.

Det är dock främst äldre personer som väljer att flytta till Panama på heltid. En trend som inte är allt för ovanlig, då man gärna flyr sina kalla och tråkiga hemland på ålderns höst för att bara njuta av sin sista tid på jorden på ett varmt, trevligt och spännande ställe.

10. Panama har tre vulkaner

Baru Vulkan Panama
Vulkanen Baru, Panama.

Den här informationen är inte för den som är lättskrämd – men du behöver inte oroa dig, ingen vulkan i Panama har haft ett utbrott sedan 1600-talet. Men oavsett utbrott eller inte, så finns det tre vulkaner i landet. De heter Baru, El Valle och La Yeguada.

Faktum är att du kan se dessa vulkaner om du besöker Panama, genom att ta en guidad tur genom en nationalpark. Och du behöver såklart inte oroa dig, om det fanns risk för utbrott skulle man såklart inte erbjuda turister att besöka vulkanerna.

11. Regnskog och stadsliv på en och samma gång

Vi nämnde tidigare att Panama är känd för att erbjuda stadsliv och vacker natur, men vi har inte sagt något om hur nära det egentligen är mellan de två delarna. Faktum är att det finns regnskog som ligger alldeles intill gränserna av Panama City!

Det finns en anledning till att luftfuktigheten i Panama City är så hög – det ligger ju en regnskog alldeles utanför stadsgränsen.

12. San Blas Islands

San Blas Islands Panama med turkost vatten och vit sand
Vackra paradisstränder och turkost vatten vid San Blas Islands, Panama.

Utöver regnskog, stadslivs, djurliv och mycket mer är Panama även hem till en av de vackraste ögrupperna i världen – San Blas Islands. Det är en grupp öar som ligger utanför kusten av Panama dit miljontals turister reser varje år.

Du kan ta dig ut till öarna med båt, för att upptäcka några av de vackraste platserna på jorden. Det finns över 1500 öar runt om Panama och du kommer garanterat att ha händerna fulla om du planerar att besöka en bråkdel av dem!

13. Panama har bara två årstider

För dig som är uppväxt i Norden, eller i någon annan mer mångsidig del av världen, kanske du är van vid vår, sommar, höst och vinter. Men i Panama däremot, där finns det bara två årstider. De kallas för torrsäsong, och regnsäsong.

Det innebär i korta drag att det antingen är torrt och varmt, eller regnigt och varmt. Det är på grund av dessa årstider som regnskogen frodas i landet. Det är dessutom en av anledningarna till att det är så pass fuktigt i städerna.

14. Panama har världens äldsta järnvägsspår

Världens äldsta järnväg, som dessutom fortfarande är funktionell och används frekvent, hittar du i Panama. Den stod färdig redan 1855 men det finns en mörk historia bakom den. Faktum är att hela 12 000 människor dog vid bygget av järnvägen, på grund av sjukdomar och arbetsskador.

15. Många kända personer har anknytningar till Panama

Frank Gehry, som många känner till som han som byggde Guggenheim, har en byggnad i Panama. Det är hans enda byggnad i Sydamerika och en av de främsta turistattraktionerna i hela landet. Panama är dessutom hemland till många kändisar, och många politiker i USA har antingen anknytningar eller historia i landet.

Så där har ni det! 15 intressanta fakta om Panama. Förhoppningsvis har du fått lite mer kött på benen och kanske har du, precis som vi, förälskat dig i det lilla landet. Om du vill se mer av Panama är det enkelt att resa dig och vi rekommenderar verkligen att du bokar in en resa för att upptäcka allt vad landet har att erbjuda.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar