20 intressanta fakta om Bolivia


Bolivia är ett land som sedan självständigheten 1825 delvis har formats av tumultartade, ofta blodiga, regeringsskiften. Resultatet har dock blivit en helt unik nation med lika stark respekt för tradition som för utveckling och nytänk. I dag är Bolivia ett av de länder med störst biologisk mångfald i världen och ett starkt kulturliv, fullt av god mat och fantastisk folkmusik. Landet bjuder också på en god dos överraskningar. Här är några du kanske inte hört talats om!

Bolivia bild på kartan

1. Enda stället i världen för Cholita brottning

Cholitas är en grupp av kvinnliga brottare från El Alto. Kvinnorna som brottas kommer från ursprungsbefolkningen, klär sig i plommonstop, har flätor i håret och klär sig normalt i kjolar i flera lager under matcherna. De framför sina shower varje söndag på El Alto Multifunctional Center där biljetterna kostar 1 dollar per besökare. Många vittnar om att en resa till Bolivia måste innefatta ett besök till ett Cholitas event.

Showmatcherna börjar normalt med en man som attackerar en kvinna. Men kvinnan går alltid segrande ut i slutändan. En likaledes deprimerande som hoppfull detalj är att denna typ av wrestling-underhållning tros ha startat i mitten av 2000-talet för att belysa den höga frekvensen av våld mot kvinnor i landet. Att kvinnorna alltid överkommer den attackerande mannen sägs ge utsatta offer någon form av stressavlastning.

Cholitas-fenomenet var också temat i en prisbelönt dokumentär, The Fighting Cholitas, som släpptes 2006.

2. Kontrovers kring Bolivias nationalarena

Bolivia har inte lika stark passion till fotboll som många andra latinamerikanska länder – åtminstone inte om man ser på resultaten. De har totalt varit med i VM tre gånger men har aldrig kvalat in till slutspelet.

Det är dock inte de medelmåttiga resultaten som brukar förknippas med Bolivia och fotboll. Det är i stället deras största arena Estadio Hernando Siles i La Paz som skapade rubriker i fotbollsvärlden 2007.

Då bestämde sig nämligen FIFA för att förbjuda landskamper på arenor över 2 500 m ö.h. Problemet är att Estadio Hernando Siles ligger på hela 3 637 m ö.h. Bolivia kunde med andra ord inte spela sina hemmamatcher på nationalarenan. Bara ett par månader senare la FIFA lyckligtvis till Estadio Hernando Siles som ett undantag. Det är i dag alltså fritt fram för Bolivias landslag att bjuda in till landskamp igen, även om motståndarlaget kan få det lite tufft med lufttrycket.

3. Högst belagda sjön i världen

På tal om högt placerade saker: Titicacasjön ligger på gränsen mellan Bolivia och Peru, och är den högst belagda sjön i världen med hela 3 812 m ö.h. – högre upp än fotbollsarenan alltså! Det är också största sjön i hela Sydamerika, både sett till vattenmängd och yta.

Både sjön och området runt Copacabana – gränsstaden som ligger precis vid vattnet – ansågs av både inkafolket och aymarafolket vara en helig plats. Den som gillar att resa bör definitivt besöka Copacabana för ruinerna och de andra sevärdheterna som ligger däromkring.

4. Tropiska fåglar i Bolivias berg

Totalt finns det bara sex levande arter flamingos i världen och i Bolivia kan du hitta hälften av dem: Punaflamingo, chileflamingo och andinsk flamingo förekommer alla i Anderna. Turister som vill se dessa fantastiska fåglar rekommenderas att besöka Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa, vilket är ett naturreservat för andinsk fauna.

Punaflamingo vid sjö i Bolivia
Punaflamingon är sällsynt och finns i ett fåtal länder i Sydamerika.

Den biologiska mångfalden i naturreservatet är inte särskilt hög just här, på grund av de tuffa förhållandena. Låg syrehalt och temperatur, brist på näringsämnen och hög salthalt. Men för just flamingos är det perfekt. Framför allt punaflamingo och andinsk flamingo anses vara sällsynta och kan inte hittas någon annan stans i naturligt tillstånd.

5. Bolivias något annorlunda valsystem

Det finns flera skillnader mellan Bolivias och Sveriges politiska valsystem. Den kanske mest häpnadsväckande skillnaden är att åldern för rösträtt kan ligga mellan 18 och 21 år. Det beror helt enkelt på om du är gift eller inte. Är du kvinna eller man och gift vid 18 års ålder får du rösta. Är du fortfarande singel får du vänta tills du är 21.

Några andra intressanta skillnader är att du som boliviansk medborgare måste rösta. Annars riskerar du böter. Under valdagen (alltid en söndag) är det dessutom olagligt att sälja och köpa alkohol, och av någon anledning att köra bil. All trafik stannar, inklusive lokaltrafik, och du måste alltså gå eller cykla till din lokala vallokal för att fullfölja din plikt.

6. Bästa sydamerikanska landet för en tajt budget

Bolivia klassas som Sydamerikas fattigaste land i de flesta undersökningar. Det kan så klart diskuteras och spekuleras i oändlighet kring varför det är så. En faktor som spelar in kan vara de många regimskiften som skett och den resulterande korruptionen.

Lämnar vi politik och ekonomi åt sidan så rankas samtidigt Bolivia som det billigaste landet för turister. Du kan få ett helt okej vandrarhem för under 100 kronor natten. Du kan också njuta av boliviansk “street food” för ett par kronor. Missa till exempel inte Pasankallas, Choclo, Llauchas eller någon av alla fantastiska färska fruktjuicer som erbjuds.

7. Över 35 officiella språk i Bolivia

I Bolivia är spanska det mest talade språket i landet, men utöver det har Bolivia 36 andra officiellt erkända språk. Alla inhemska språk inräknas där, inklusive quechua (talas av hela 25 % av landet), aymara (17 %), guarani och chiquitano.

När staten kommunicerar till allmänheten är det generellt två språk som används: spanska och det inhemska språk som lämpar sig bäst för tillfället och som pratas i respektive region.

8. Simón Bolívar – frihetskämpen som gjorde Bolivia självständigt

Landet Bolivia är döpt efter dess befriare Simón Bolívar. Simón Bolívar var en framträdande politisk person framför allt i början av 1800-talet. Han beskrivs i historieböckerna som högst delaktig till att hela fem nationer lyckades frigöra sig från det spanska styret: Ecuador, Colombia, Peru, Venezuela och Bolivia.

Arturo Michelena, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Både hans far och mor dog när han var mycket ung och han uppfostrades av sin farbror och hans slavinna Hippolyta. Hippolyta startade hans passion för frihet och rättvisa.

9. Höjdsjuka och annat tokigt i La Paz

Vi har nämnt höga höjder flera gånger i den här artikeln och här kommer en till. Detta är framför allt nyttigt för dig som tänkt resa till Bolivia i allmänhet och La Paz i synnerhet. Det handlar om så kallad höjdsjuka.

Höjdsjuka är något som kan drabba människor som snabbt åker till en höjd över 2 500 m ö.h. innan kroppen hunnit anpassa sig till höjdskillnaden. La Paz ligger 3 640 m ö.h. och flygplatsen är över 4 000 m ö.h. Det är med andra ord gott och väl över gränsen för när höjdsjuka kan infinna sig hos ovetande turister. Symtom brukar vara huvudvärk, trötthet och orkeslöshet, svårigheter att sova, samt illamående och kräkningar. I de flesta fall vänjer kroppen sig efter ett par dagar, men läget kan bli akut. I så fall behöver man ta sig ned till lägre höjder och uppsöka läkare.

Det är mycket andra märkliga saker som kan hända tusentals meter över havet, saker man kanske inte ens tänker på. Till exempel så sjunker kokpunkten av vatten. På höga höjder som i La Paz kan vatten koka redan vid 75 grader.

10. Bolivias två officiella flaggor

Den flagga som brukar förknippas med Bolivia är de tre horisontella banden i färgerna rött, gult och grönt. Färgerna är symboler för landets historia och naturresurser. Underst är det gröna bandet som symboliserar lantbruket, fruktsamheten och naturen. I mitten är det gula som representerar den rika mineralförekomsten. Det röda bandet på toppen ska vara blodet som spillts av soldater under självständighetskriget mot Spanien. I mitten är en kondor – landets nationalfågel.

Båda två av Bolivias flaggor

Men det är lite krångligare än så. Bolivia har en till officiell flagga: Wiphala. Denna schackmönstrade regnbågsflagga representerar Andernas urbefolkning. Den anammades som officiell flagga tillsammans med statsflaggan 2009, men har en lång historia som tros sträcka sig ända till Inkarikets tid.

11. Rosa delfiner

Rosa delfiner låter som något som bara skulle kunna existera i barnprogram eller som gosedjur. Men faktum är att de existerar i Amazonfloden och andra floder i norra Sydamerika. De kan bli upp till tre meter långa och går från grå till ljusrosa i färgen ju äldre de blir. Hanar har starkare färg än honor och färgen kan förstärkas när de blir uppspelta, precis som när vi människor rodnar.

Tyvärr är de rosa delfinerna utrotningshotade på grund av bland annat fiske och skogsskövling. Man kan tro att de fiskats för sin unika färg och utseende, men sanningen är mer meningslös än så. Köttet från rosa delfiner verkar tyvärr nämligen vara favoritmat för kattfisk/havskatt som fiskas regelbundet i Amazonfloden. De används med andra ord som bete.

I dag tros det finnas åtminstone över 10 000 delfiner kvar i Amazonområdet.

12. Ametrin – den gul-lila kiselstenen som endast finns i Bolivia

Ametrin är en blågul kvarts som hittas naturligt i den bolivianska gruvan Anahí, belägen i Ricón del Tigre-området. Nära 100 % av alla ametriner har minerats i Bolivia. Det är i grunden en kombination av den gula citrin och lila ametist.

Ametrin ädelstenar gula och lila

I kristallvärlden anses ametrin bidra till andlig klarhet, harmoni och balans.

Flera kungligheter har burit denna unika kiselsten, till exempel prinsessan Michiko från Japan och drottning Sofia från Spanien.

13. Klockan som går baklänges

På La Paz kongresshus finns en klocka som går moturs. Detta gjordes 2004 med utrikesministern David Choquehuanca i spetsen. Han kallade klockan “Clock of the South” och sa att den bakåtgående klockan är en påminnelse till Bolivias folk att alltid ifrågasätta normer och tänka kreativt.

Det baseras antagligen till viss del på att ett solur faktiskt rör sig moturs i det södra halvklotet och inte medurs som i norra. Varför medurs har blivit en global norm är att soluret populariserades av romare för över 2 000 år sedan. Eftersom romarna var först blev det sedermera en standard som spreds till hela världen, trots att klockan alltså går “fel håll” i hälften av världen enligt solurets logik. Det kan också ses som en symbol för Bolivias konflikt mellan tradition och innovation.

14. Världens största nationalpark – Madidi

Madidi nationalpark ligger i provinsen Abel Iturralde i den nordliga delen av Bolivia. Den biologiska mångfalden är mycket stor i området, med både ett rikt djur- och växtliv. I skrivande stund finns det över 270 olika däggdjursarter i området och forskare tror att det finns ännu fler arter som ännu inte hittats av människan.

Madidi nationalpark vid amazonas i Bolivia

En av de mesta kända djuren från området är titiapan som inte upptäcktes förrän 2004. Biologerna Robert Wallace från Storbritannien och Humberto Gómez från Bolivia är de som krediteras för apans upptäckt. En intressant detalj, och möjligtvis lite sorglig, är att biologerna valde att auktionera ut rätten att namnge den nyfunna apan.

Syftet var att samla in pengar till den icke-vinstdrivande organisationen som driver nationalparken. Vinnaren av auktionen blev online casinot Golden Palace, vilket betyder att apan har det officiella namnet Golden palace-apan, eller Callicebus aureipalatii på latin.

15. Saltöken lika stor som Skåne

Salar de Uyuni är den saltöken som har världens högsta salthalt. Salar de Uyuni var för drygt 40 000 år sedan en sjö. Kraftigt ökade temperaturer och ett torrare klimat generellt ledde till att sjön torkade ut och lämnade kvar tjocka saltkluster.

Totalt är Salar de Uyuni nära 11 000 kvadratkilometer stor, vilket är ungefär samma yta som hela Skåne eller Hawaii. Platsen har faktiskt blivit en turistattraktion, trots att saltöken kanske inte låter jättespännande. Det finns dock något häftigt som inträffar under ett par veckor under regnsäsongen: vattnet förvandlar då saltöknen till en gigantisk spegel som är ett absolut måste att se om man råkar vara i landet under denna tid.

16. Bolivia har ingen gräns till havet

Bolivia är ett av två länder som i dag inte har någon havsgräns. Det har dock inte alltid varit så.

Fram till Stillhavskrigen (1879 – 1884) hade Bolivia en havskust. Vid krigets slut tog Chile över den del som gränsade till Stilla Havet. Kriget handlade framför allt om vem som skulle äga salpetergruvorna, vilket är anledningen till att Stillahavskrigen i bland också benämns som Salpeterkriget.

Talar man med bolivianer i dag finns det fortfarande en del ilska i hur landet inte fått tillbaka sin kustlinje, trots diskussioner i FN.

17. San Pedro – fängelset utan vakter

San Pedro-fängelset är ett fängelse olikt allting annat. Det är först och främst inga vakter inuti själva byggnaden. Vakternas jobb är i stället att se till att ingen kommer ut. Fångarna reglerar med andra ord sig själva och har byggt upp ett samhälle med restauranger, butiker och annat för att göra vistelsen så bra det bara går. Fångarna måste dessutom betala hyra för att få en egen plats i fängelset, och vissa har till och med flyttat in sina familjer.

För turister var det för bara några år sedan möjligt att muta sig in för en rundtur, men dessa har officiellt avbrutits. Huruvida det är möjligt eller inte att komma in och titta sig omkring låter vi vara osagt, men det är hur som helst ett av de kanske mest unika fängelserna i världen.

Vill du få en inblick i San Pedro-fängelset på säkert avstånd kan du kolla in dokumentärserien “Inifrån världens värsta fängelser” på Netflix.

18. Bolivias salthotell

Salt och hotell är två ord man sällan tänker på att kombinera, såvida det inte handlar om ett salt i en hotellrestaurang. Men faktum är att salthotell är helt logiskt i vissa delar av Bolivia, precis som vi har ishotell i Sveriges kallare områden. Finns det överflöd av en viss råvara så varför inte ta vara på den?

Hotell med väggar och golv av salt i Bolivia

Det mest kända salthotellet, och också mest luxuösa, är Palacio de Sal (Saltpalatset). Hotellet har 42 rum, spa, gym och till och med möbler och biljardbord skapade av salt. Det ligger i kanten av saltöknen Salar de Uyuni.

19. Häxmarknaden i La Paz

Bolivia är som sagt ett land med lång historia och stor respekt för traditioner och ritualer. Aymarafolket anordnar regelbundet häxmarknaden Mercado de Brujas i La Paz gator. Det har blivit en stor turistattraktion, mycket på grund av de bisarra saker som kan hittas och köpas på marknaden.

Du kan till exempel köpa mumifierade lamafoster som normalt grävs ned under hörnstenen av hus eller butiker som ett offer för Moder Jord, Pachamama. Enligt traditionen ska detta bringa framgång och välstånd.

Tyvärr är det övriga produktutbudet överlag lika makabert. Du kan förvisso hitta stickade tröjor, smycken och filtar, men vad som troligen drar ögonen till sig hos turister är till exempel de torkade grodorna, tukannäbbar och sköldpaddor. Alla ska enligt sägen hjälpa oss med specifika aspekter i våra liv.

20. Kokabusken i Bolivia

I västvärlden associerar vi främst kokabusken som ett förstadium till kokain. Men kokablad har historiskt sett också använts i medicinska syften. Att tugga kokablad ökar till exempel syreupptagningsförmågan, vilket har varit en enorm hjälp för Aymara-folket som levt på höga höjder under årtusenden.

Kokablad har också tuggats vid ceremonier som bröllop och andra festliga aktiviteter, eller druckits i form av te. I början av 2022 uppmärksammades också faktumet att Bolivias första tandkrämsfabrik ska upprättas, med kokablad som primär ingrediens. Huruvida kokablad är bra för tänderna eller inte kan man diskutera, men bolivianerna själva hävdar att deras förfäder aldrig hade problem med tänderna och att kokabladen kan vara en av bidragande orsak.

Sammanfattning

Här har du alltså 20 fakta om Bolivia som förhoppningsvis kan bredda din syn på detta unika land. Ur en blodig och kaosartad historia har det skapats ett land som kämpar mot fattigdom och att få tillbaka sina kustlinje. Med 37 officiella språk, 2 flaggor och ritualer som hyllar ursprungsbefolkningen är de åtminstone ett bra steg på vägen för att unifiera och respektera alla de olika folkgrupper som finns i landet. För turisten är det ett spännande land med fantastisk natur och unika äventyr.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar