23 intressanta fakta om Guatemala


Guatemala är ett land i Centralamerika vars namn kommer från Mayakulturens ord ”Quahthemalan” som betyder ungefär ”trädens land”. Det är passande med tanke på att skogar täcker lite drygt 35 procent av landets yta.

Guatemala med knappnål på karta

Formellt sett är landet en republik som gränsar till Honduras och El Salvador till söder och Belize och Mexiko i norr. Enligt 2016 års beräkning har landet ungefär 15 200 000 invånare och hälften av dem i arbetsför ålder jobbar inom någon form av jordbruk.

Jordbruksprodukter står också för två tredjedelar av landets export. Detta är dock bara grunderna för ett av Centralamerikas kulturellt och historiskt mest intressanta länder.

1. Guatemala – Maya-indianernas hemland

Guatemala är hemlandet för Maya-civilisationen. Före Columbus ankomst till de amerikanska kontinenterna var Maya en av världens mest avancerade civilisationer. De hade en exakt kalender, hade kunskaper inom astronomi, ett avancerat numeriskt system och uppfann gummi samt en föregångare till fotboll. Bland annat.

De byggde också imponerande städer med enorma pyramider.  Deras civilisation dog dock ut i samband med att spanjorerna ankom till Centralamerika. Det betyder dock inte att Maya-kulturen är utdöd. Maya märks än idag inom alla aspekter av Guatemalas kultur.

2. Två personer från Guatemala har vunnit Nobelpriset

Den förste var författaren Miguel Ángel Asturias som vann Nobelpriset i litteratur 1967. Han blev därmed den andra författaren från Latinamerika att vinna det prestigefyllda priset.

Den förste var Gabriela Mistral från Chile som vann samma pris 1945. Den andra personen från Guatemala som fått Nobelpriset är Rigoberta Menchú Tum som fick fredspriset 1992. Det fick hon för hennes arbete för Guatemalas urbefolknings rättigheter.

3. Har Guatemala världens bästa kaffe?

närbild på röda kaffebönor som växer i Guatenala

Missionärer för Jesuiterna introducerade kaffebönan i Guatemala i mitten av 1700-talet. Därefter dröjde det inte länge förrän kaffet var en av den dåvarande spanska kolonins viktigaste exportvaror. Numera anses kaffe odlad i Guatemala vara bland världens bästa sorter.

Att kaffet från Guatemala håller såpass hög kvalitet är en kombination av många olika faktorer. Landets mikroklimat, jordmån, höjd över havet, regnmängd årligen, soltimmar och odlingsmetoder som utvecklats under flera hundra år. Landet har åtta olika kafferegioner och kaffet från var och en av dem har en unik smak.

4. Happy Meal – en uppfinning från Guatemala

Om någon skulle fråga dig varifrån McDonald’s klassiska menyrätt Happy Meal kommer ifrån är nog chansen stor att du skulle svara att den kommer från den globala snabbmatskedjans hemland USA. Konceptet med en liten box med hamburgare, pommes i barnportioner och en liten leksak kommer dock inte därifrån.

Guatemalanska Yolanda Fernández de Cofiño, en filantrop och entreprenör, uppfann konceptet under 1970-talet och kallade det för ”Ronald-menyn”. I hemlandet kallas den nu för Cajita Felix, vilket betyder ungefär ”lycklig liten låda”.

5. Atitlán – världens vackraste sjö?

Den brittiske författaren Aldous Huxley (som bland annat skrev Du sköna nya värld) skrev 1934 i sin dagbok att sjön Atitlán var lika vacker som den italienska Comosjön, men med vulkaner som tillägg. Han menade att det nästan var för mycket av det vackra.

Atitlán ligger 1500 meter över havet och är ungefär 8 kilometer bred och 20 kilometer lång. Med sitt maxdjup på 220 meter är Atitlán dessutom Centralamerikas djupaste sjö.

I sjöns södra ände ligger en aktiv vulkan som bär samma namn som sjön och en utslocknad som kallas för San Pedro. Vulkanerna mäter 3525 respektive 3024 meter över havet.

6. Guatemala – chokladkakans ursprungsland

Chokladälskare världen över – och de är många – har Guatemala att tacka för mycket. Redan Mayaindianerna dyrkade kakaoträdet och kallade choklad för gudarnas mat. Idag anser de fortfarande att choklad har fantastiska näringsmässiga egenskaper, till exempel att det sänker blodtrycket.

I nuläget är Guatemala en storproducent och exportör av kakaobaserade produkter. Om du skulle resa till Guatemala och känna ett chokladsug behöver du dock inte oroa dig, den stora exporten till trots finns det fortfarande mängder av choklad att njuta av i landet.

I staden Antigua finns det dessutom ett chokladmuseum, ChocoMuseo. Där kan du lära dig allt om chokladens historia och hälsofördelar.

8. Guatemala är ett ”megadiverst” land

Vad är ”megadiverst” kanske du undrar? Inom ekologi används den engelska termen ”megadiverse” för att beskriva länder som har de största biologiska mångfalderna i världen. Det finns totalt 17 länder i världen som har fått etiketten megadiverse, och Guatemala är ett av dem.

Det innebär att Guatemala är ett perfekt resmål för den som är intresserad av djur- och växtliv. Trots detta är Guatemala ändå det land som kommer på andra plats, efter Costa Rica, i Centralamerika. Med det sagt har Guatemala någonstans runt 17 500 djurarter, och tiotusentals växter.

9. Guatemala har ett av världens mest kända turistmål

Helbild på mayatemplet Tikal Guatemala

Det landområde vi idag känner som Guatemala var en central del av Mayacivilisationens rike. I regnskogarna i landets norra del ligger även ett av de mest välbevarade exemplen på Mayas kultur.

Tikal är ett gammalt Maya-tempel med tillhörande stad och även ett av världens mest kända turistmål. Mellan ungefär mellan år 200-850 var det en av de största städerna i Amerika, Nord-, Syd- och Centralamerika inräknade. FN utnämnde Tikal till ett världsarv år 1979.

10. Guatemala ett av Centralamerikas fattigaste länder

Tyvärr är Guatemala ett av de fattigare länderna i Centralamerika. De har också hög brottslighet och mer än 50 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Sorgligt nog dör fler än 5 000 personer varje år på grund av kriminalitet, och det finns en stor organiserad brottslighet i landet.

11. Guatemala har varit en republik i 200+ år

Den 15 september 1821 släppte Spanien, som då var en kolonialmakt, greppet om Centralamerika. Det innebar att Guatemala blev en republik.

Tyvärr går det inte att säga att landets väg varit spikrak. Sedan självständigheten har landet gått igenom ett flertal diktaturer, två revolutioner, inbördeskrig, mängder av militärkupper och 22 jordbävningar.

12. Guatemalas flagga har massor av symbolik

Ljusblå och vit flagga som tillhör Guatemala

Guatemalas flagga består av tre fält med ett vitt i mitten omgärdat av två ljusblå. I det mittersta fältet finns det nationella emblemet. Det finns mycket symbolik här. Att det vita omgärdas av två ljusblå fält symboliserar att Guatemala har Stilla Havet på ena kusten och Atlanten på den andra.

Det nationella emblemet består av två korsade gevär, ett par svärd och nationalfågeln Quetzal som ringas in av en lagerkrans. Över gevären och svärden ligger ett pergament med texten ”Libertad 15 de September De 1821”, vilket är datumet då Guatemala blev självständigt från Spanien.

Lagerkransen symboliserar ”seger”, fågeln representerar ”frihet”. Svärden symboliserar ”ära” och de korsade gevären står för att landet tar till våld för att försvara sig om det vore nödvändigt.

13. Drakflygning för att hedra de döda

Den första och andra november varje år firar Guatemalas invånare Barriletes Gigantes. Fritt översatt betyder barriletes gigantes ungefär ”gigantiska drakar”, och då är det inte drakar av den eldsprutande varianten som åsyftas.

Nej, det handlar förstås om det betydligt fredligare alternativet drakar som svävar i vinden. Under Barriletes Gigantes släpper befolkningen upp gigantiska drakar i skyn, vissa så stora som över tolv meter i diameter. Detta gör de till minne av avlidna människor.

Firandet är således en slags variant av allhelgona. Drakarna är oftast handmålade med landets kulturella symboler.

14. Guatemala är en av världens största producenter av jade

Jade är ett mineral som hittas i olika färgnyanser, men de gröna variationerna är definitivt de som är mest populära. Som dekoration i halsband och annat har det använts i mängder av kulturer världen över, inte minst inom asiatisk konst.

Gröna jade stenar i naturlig form

Jade var väldigt värdefullt i Central- och Sydamerika före Columbus ankomst. Då fanns de enda kända gruvorna för Jade i dalen runt floden Río Motagua i nuvarande Guatemala. Nu finns inte jade-gruvorna där, men Guatemala är fortfarande en av världens största producenter av det uppskattade mineralet.

15. Det är billigt i Guatemala

Guatemala är trots höga brottsnivåer ett väldigt populärt resmål. Turism är tveklöst ett av landets viktigaste inkomstkällor, vilket har gjort att turismsektorn är väldigt välutvecklad. Det går ändå att äta och bo väldigt billigt för den som besöker landet.

16. I Guatemala talas många språk

Spanska är det officiella språket i Guatemala och det som går att använda överallt. Men det är ändå en relativt liten andel av befolkningen som har det som första språk.

Ungefär 40 % av befolkningen talar något av landets 23 andra officiella språk. Många av dem är inhemska språk som varit med sedan Maya-kulturens höjdpunkt. Ett flertal av de inhemska språken lärs ut regionalt i skolor.

De inhemska språken är dock hotade ändå, mycket på grund av att kunskaper i spanska i det närmaste är en förutsättning för att kunna göra karriär. De i Guatemala som talar spanska i första hand har helt enkelt stora socioekonomiska fördelar.

17. Tyg är stort i Guatemala

Ett av de mest välkända och synliga exemplen på landets kultur är deras traditionella tyger. Färggranna och ofta handvävda, är de bland de saker turister i landet ofta förälskar sig och också köper med sig hem.

Maya-indianerna jobbade med vit och brun bomull som de sedan färgsatte med olika tekniker. Det här var processer som tog tid och krävde stora kunskaper, och så är det än idag då många av tygerna fortfarande görs för hand.

18. Latinamerikas längsta inbördeskrig

Att Central- och Sydamerika var den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s bakgård under kalla kriget är inte någon hemlighet. Du har förmodligen hört någonting om att CIA varit med och iscensatt en och annan statskupp genom åren. Ett sådant bekräftat fall skedde i Guatemala.

1944 valdes Jacobo Árbenz till president i ett demokratiskt val. Problemet? Han var socialist. Några år senare, 1954, pågick kalla kriget för fullt mellan USA och dåvarande Sovjetunionen. USA:s målsättning var att förhindra kommunismen från att spridas och ur det perspektivet var det problematiskt att ha en socialistregering på den egna bakgården i Centralamerika.

CIA lyckades med lite rattande bakom kulisserna få till en militärkupp som avsatte den tidigare nämnde presidenten. Sex år efter kuppen utbröt ett inbördeskrig som tragiskt nog skulle pågå mellan 1960-1996. Det längsta kriget i Latinamerikas historia och ett vars konsekvenser känns av än idag.

Det beräknas att ungefär 200 000 människor dog under det bitvis väldigt blodiga kriget.

19. Ett land med många klimat

På grund av sitt klimat kallas Guatemala ibland för ”den eviga vårens land”. Guatemala är dock ett land som, tack vare sin unika geografi har kalla områden, torra områden, dimmiga berg, heta och fuktiga djungler och solgassande stränder.

Så den som planerar att resa runt i Guatemala bör packa kläder som passar i princip alla typer av väderlekar.

20. Toalettpappret slängs i soptunnan, inte toaletten

Guatemalas avloppssystem är inte det bästa i världen. En av följderna till det är att du slänger toalettpappret i en papperskorg som finns bredvid toaletten. Många som besöker Guatemala, eller ett land i Sydamerika för den delen, kan överraskas av detta.

21. Helgonet Maximon

Maximon är ett slags helgon som dyrkas inom Maya-kulturen. För någon som är van vid berättelser om helgon inom den katolska kyrkan, det vill säga den vanliga gudfruktiga typen, är Maximon något av en överraskning.

Maximon tycker nämligen om både att röka och dricka. Pengar älskar han också. Helgonet representeras av en figur i trä eller sten. Myten säger att Maximon bor i Sandiago de Atitlan och att han varje år flyttar in hos en ny familj. Vem som helst får komma och hälsa på hos den familj han för tillfället bor hos för att fråga honom om en tjänst.

Tjänsten kan ha att göra med vad som helst: bättre tur i kärlek, rikedom, hälsa och så vidare. Självklart är chansen större att han hörsammar dig om du skänker honom någon gåva i gengäld, gärna pengar.

22. Guatemala City – landets huvudstad är Centralamerikas största

Guatemala City med berg i bakgrunden

Även om Guatemala som helhet besöks av miljontals turister varje år undviker de flesta av dem landets huvudstad. Detta på grund av att stora delar av staden plågas av hög kriminalitet. Även om Guatemala gör sitt bästa för att komma åt problematiken.

Den som ändå vågar sig dit möts av något av en metropol med lite drygt 3 miljoner invånare. Arkitektoniskt är staden en blandning mellan nytt och gammalt. De mest centrala delarna är runt 250 år gamla. De moderna delarna påminner till stora delar om vilken internationell storstad som helst.

23. USA använde Guatemala som en träningsplats

Ännu en lite faktoid om USA:s inblandning i Central- och Sydamerikas politiska affärer. 1960-1961 planerade USA att genomföra en invasion av Kuba, som relativt nyligen hade genomgått en revolution som slutade med att Fidel Castro tog makten.

Guatemala var vid den här tidpunkten en militärdiktatur, efter att USA nyligen hjälpt till med att störta den förre demokratiskt valde presidenten. General Miguel Ydígoras som efteråt styrde landet var en inbiten anti-kommunist och lät CIA träna en skvadron exilkubaner på Guatemalas mark, inför den tänkta invasionen.

Exilkubanerna bestod mestadels av flyktingar från Kuba som åren dessförinnan bott i Miami i USA. Den 17 april 1961 inleddes den tänkta invasionen. Den blev emellertid ett stort fiasko, det är dock en annan historia.

Sammanfattning

Som du sett är Guatemala ett minst sagt intressant land. Motsättningarna är många, å andra sidan enorm fattigdom och hög kriminalitet, å andra sidan fantastiskt gästvänliga människor och fantastisk natur. Maten i Guatemala är en annan sak som har ett otroligt rykte.

För den som vill resa dit rekommenderas viss försiktighet. Att lura och råna turister förekommer, men det är ingenting som man inte lyckas hålla sig ifrån genom att använda sig av samma sunda bondförnuft som man använder sig av närhelst man befinner sig utomlands.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar