25 intressanta fakta om Argentina


Majestätiska vattenfall, djupa djungler, höga berg, glänsande hav och innersjöar. Argentina är det åttonde största landet i världen och kan erbjuda allt det ovannämnda. Förutom Anderna i väst kännetecknas landet också av ’pampas’ — stora vackra platta slätter!

Argentina på karta med flagga som knappnål

I den här artikeln presenteras 25 fakta om Argentina som definitivt är värda att lägga på minnet. Bienvenidos!

7 snabba om Argentina

  • Huvudstad: Buenos Aires
  • Antal invånare: 44 938 712 (2019)
  • Riktnummer: +54
  • Nationaldag: 25 maj
  • Valuta: Argentisk peso (ARS)
  • Yta: 2 780 400 km² (samt 1 000 000 km² av Antarktis och Falklandsöarna)
  • Språk: Spanska (huvudspråk), engelska, italienska och tyska

1. Silver & Trippelalliansen

Visste du, att namnet Argentina kommer från latinska ordet argentum och betyder ’silver’? Argentina var en spansk koloni fram till år 1816 varpå därefter det blev självständigt. Senare under år 1864-1870 deltog Argentina i Trippelallianskriget mot Paraguay.

Ett krig som Argentina, Brasilien och Uruguay vann på grund av deras militära stöd gentemot varandra.

Orsaken till kriget; Trippelalliansen hade länge uttryckt oro för Paraguays anmärkningsvärda storlek på armé som förutom antalet var både utrustade och vältränade till topp. Länderna kände sig helt enkelt hotade.

2. Det smutsiga kriget

Ungefär 100 år efter att Trippelallianskriget bröt ut inträffade “Det smutsiga kriget“. Efter att Argentinas president Juan Perón avled år 1974 (och hans fru efterträde fram till år 1976) tog militären över landet.

Kriget räknas som ett av 1900-talets värsta politiskt initierade folkmord där Escuela de Mecánica de la Armada, ESMA, blev det största hemliga koncentrationslägret i Argentina.

Fram till år 1983 styrde den argentinska militären där hundratals politiskt engagerade, människorättsgrupper och föräldrar fängslades, försvann, torterades och tvingades adoptera bort sina barn. Efter valet år 1983 blev Argentina en demokrati och fortsätter att vara det en idag.

3. Valuta

Argentinska peso sedlar

Argentina kategoriseras som ett övre medelinkomstland enligt den överstatliga organisationen Världsbanken. Argentinas valuta är argentinsk peso.

4. Klimat och miljö

Klimatet skiljer sig till stor del beroende var i landet du befinner dig. Besöker du till exempel huvudstaden Buenos Aires kan du räkna med ett tropiskt klimat, medan besöker du landets sydligaste delar kan du räkna med att klimatet är som Sveriges: ofta fuktigt och mulet.

5. Sojaproduktion

Händer i nyskördade sojabönor

Sojabönan må vara ett bra alternativ för vegetarianer och veganer men om du bara visste hur negativt den faktiskt bidrar till Argentinas miljö. Landet producerar mest sojabönor i världen som dessutom är genmodifierade sorter och resistenta mot växtgiftet glyfosat (ett växtskyddsmedel som används vid ogräsbekämpning).

Detta gör att landets miljöproblem resulterar i avskogning, vatten- och luftföroreningar. En stor del av sojaexporten går dock inte till vegetarisk kost för mänsklig konsumtion, utan blir istället djurmat till boskap runt om i världen.

6. Nobelpristagare

Argentina flaggor

Landet kan stolt presentera fem stycken nobelpristagare — alla med argentinsk bakgrund! Carlos Saavedra Lamas mottog Nobels fredpris år 1936 efter att ha medlat i fredsförhandlingarna i Chacokriget; en militär konflikt mellan Bolivia och Paraguay.

Bernardo Alberto Houssay erhöll halva 1947 års Nobelpris i fysiologi eller medicin efter upptäckten av hypofysframlobens betydelse för sockeromsättningen. Luis Federico Leloir gjorde upptäckter av sockernukleotider och deras roll vid kolhydratomsättning vilket resulterade i mottagandet av Nobelpriset år 1970 i kemi.

César Milstein framställde kloner från en endast 1 cell som producerade önskvärda antikroppar, en metod som idag används inom diagnostik och terapi, vilket gjorde att han fick Nobelpriset år 1984 i fysiologi eller medicin. Sist men inte minst har vi Adolfo Pérez Esquivel som år 1980 belönades med Nobels fredspris för sin rörelse som kritiserar övergreppen i Argentina och Latinamerika; övergrepp som beräknas tagit död på drygt 35.000 människor.

7. Fotboll

Argentinas herrlandslag i fotboll har vunnit VM två gånger, första gången år 1978 och andra gången år 1986. I Argentina kryllar det av fotbollsstjärnor så som Lionel Messi, Diego Maradona, Sergio Agüero och Javier Zanetti.

Du har säkert hört talas som Maradona och Messi ett antal gånger eftersom de båda rankats som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Maradona har till och med en egen kyrka och religion vid namn Iglesia Maradoniana. När Maradonakyrkans anhängare ber ’Fader vår’ säger de ungefär såhär:

”Diego vår som är på planerna. Helgad varde din vänsterfot. Tillkomme din fotboll. Ske din bollkänsla, såsom i himmelen, så ock på jorden”.

8. Det finns bara en Messi

När vi ändå nämner fotboll är det svårt att inte prata om Lionel Messi. Faktum är att den före detta världsmästaren Osvaldo Ardiles har sagt att Messi är en spegelbild av Maradona. Fotbollsspelaren är en av de absolut rikaste bland aktiva spelare med en total inkomst på 300 miljoner kronor (2010).

Argentinaren klassas som en av de bästa fotbollsstjärnorna genom tiderna och har inspirerat människor över hela världen med sin talang, så pass att föräldrar började döpa sina barn till Messi ett tag!

Men i Messis hemstad Rosario förbjöd regeringen föräldrarna att döpa sina barn efter fotbollsstjärnan. Det får väl bara finnas en Messi, antar vi…

9. Nationalsporten ’Pato’

Argentinas nationalsport kallas för Pato och är en sport som går ut på att de tävlande delas in i två fyramannalag och samlar poäng genom att kasta en boll genom en vertikal ring.

De två ringarna sitter på varsin påle (strax över 2 meter hög) med ett nät som håller kvar bollen om den kastats i ringen. Sporten liknar förutom basket också polo eftersom tävlingen de tävlande rider på varsin häst.

10. Film

Efter att militären störtat år 1983 var lusten och längtan att få skapa aldrig så stor som nu, åtminstone inte i Argentina. Landet hade fria händer igen att locka fram skaparglädjen och kreativiteten i bland annat film. Här är tre stycken filmtips!

La ciénaga, Träsket från 2001 är en film av Argentinas främsta regissör Lucrecia Martels. Vi möter en familj som bor på landsbygden där allt från olösta familjekonflikter till ”normala” vardagsproblem utspelar sig. Filmen är ett tragikomiskt drama där närvaron av välskrivna kvinnliga karaktärer dominerar på bioduken.

La mujer sin Cabeza från 2008 är även den regisserad av Lucrecia Martels som är en psykologisk thriller bortom kontroll. Filmen handlar om en kvinna som inte kan skilja på verklighet och dröm vilket resulterar i ett psykologiskt inferno.

El Clan, Klanen från 2015 är regisserad av Pablo Trapero. Filmen visar en brutal skildring av den fruktade Pucciofamiljen, en iskall upplevelse med toner av hedersproblematik och våld i hemmet.

11. Tango

Dansstilen som utvecklades av immigranter i Buenos Aires på 1800-talet och som idag står för dans, musik och poesi. Tango som idag inte bara är en dansstil utan en livsstil, enligt argentinarna själva. En dansstil som har flera olika stilar där Traditionell tango och Argentinsk tango ofta står i centrum.

Par dansar tango i Argentina

I Traditionell tango leder mannen och det absolut viktigaste är omfamningen där dansarna oftast dansar tätt och nära intill varandra. Argentinsk tango är inte lika strikt utan handlar om att improvisera och dansa på känsla. Det finns vissa grundsteg men oftast handlar det om rörelser som passar musiken och stämningen för stunden.

12. Gauchos

Sverige har Dalahästen, Argentina har cowboys. Sverige har daladräkten, Argentina har Gauchos!  Argentinas cowboys är kända under namnet ’Gauchos’ och har blivit en symbol för landet. Deras klädsel ser dock inte ut som en ”tvättäkta cowboy-klädsel” utan är mer ”klänning och indian-inspirerad”.

Den klassiska ponchon med fransar och olika kulörer är också den del av outfiten som gör att vi turister kan känna igen cowboysen. Är du sugen på att leva eller lära som en äkta Gaucho? Då ska du besöka landsbygderna utanför Buenos Aires där de bor. Yihaa!

13. Påven som nattklubbsvakt

Nu ska du få höra något som gjorde att i alla fall vi tappade hakan… Påven har jobbat som nattklubbsvakt i Buenos Aires! Den första påven som föddes i USA hette Franciskus och när hans position växte sig allt starkare i den katolska kyrkan blev medborgarna (såklart!) intresserade av hans privatliv.

Det ena ledde till andra och till slut avslöjade påven att han tidigare jobbat på nattklubb i sin hemstad, något som vi tror medborgarna inte hade förväntat sig som svar…

14. Flest presidenter på kortast tid vinner!

Klara färdiga gå! Ja, man kan nästan tro att Argentina ställt upp i en maratontävling i vem som kan avverka flest presidenter på kortast tid. Efter att Fernando de la Ruas avgick och den ekonomiska krisen stod i centrum år 2001 drabbades landets politik.

Inom loppet av 10 dagar hade landet fyra olika presidenter. Människor gjorde uppror och höll i våldsamma protester eftersom deras bankkonton bland annat frös och inte gick att ta ut. Protesterna kunde vara så farliga att människor faktiskt dog.

15. Falklandskriget klassificerades aldrig som ett krig

År 1982 invaderade Argentina de brittiska Falklandsöarna. Kriget pågick i 74 dagar utan att ett så kallat ’krigstillstånd’ utropades av varken Argentina eller Storbritannien.

Därför är Falklandskriget inte heller klassificerat som ett krig och dilemmat om styrningen av Falklandsöarna lever vidare än idag även om invasionen och våldet har upphört.

16. Politisk öl

Tänk dig att det Sveriges politiska parti Moderaterna har sin egen öl och Socialdemokraterna har sin. Ungefär så fungerar det i Argentina! Stora politiska partier i landet har sitt eget märke av alkohol där de märker sina flaskor med deras politiska ikoner.

Kanske är förhoppningarna att, om ölen smakar bra, röstar folket på partiet? Vi har då aldrig hört talas som ett land som styrs av folkets smaklökar i alla fall!

17. Vin är en långvarig tradition

Vingård i Argentina

När vi ändå har pratat om öl kan vi lika gärna nämna landets vin. Argentina är nämligen den femte största vinproducenten i världen och deras Malbec-druva är extra populär! Landet introducerades för vinodling på 1500-talet och är numera en välsituerad tradition i den argentinska kulturen. Skål!

18. Argentinas nationalrätt

Och när vi ändå har pratat om dryck kan vi lika gärna nämna landets mat, för att inte tala om deras kött! Argentina har nämligen den högsta konsumtionen av rött kött i hela världen.

Deras nationalrätt är maträtten ’Asado’ som egentligen borde klassificeras som ”matlagningsteknik”. Säger du att du vill ha asado kommer du nämligen med största sannolikhet få bevittna en klassisk barbeque-matlagningskonst.

Köttet tillagas över öppen eld med flera olika träbeslag samt kol och serveras med ett glas rött vin. Inte svårare än så, helt enkelt!

19. Uppfann radiosändningen

Visste du att Argentina uppfann radiosändningen? Argentina var det första landet i världen som hade radiosändningar. Den första sändningen gjordes år 1920 — och då hade endast 20 personer tillgång till en radio!

20. Gnocchi den 29:e varje månad

Italienska invandrare har (förmodligen) introducerat gnocchi till de argentinska folket eftersom de sen en längre tid tillbaka ätit gnocchi den 29:e varje månad. Gnocchi, som är gjord på de billiga råvarorna potatis, mjöl och salt, är en perfekt måltid när lönen börjar ta slut.

Tallrik med gnocchi

Gnocchi ska också vara en maträtt som bringar lycka! Människorna i landet lägger nämligen en slant under tallriken för att locka förmögenhet under den kommande månaden. Om du däremot inte lagar egen gnocchi kan du i stället gå på restaurang, väl där kommer du nämligen märka hur kockarna utformat speciella gnocchi-menyer dagen till ära.

Tänk om vi i Sverige också kunde ha en egen pasta-dag! Mums!

21. Den första animerade långfilmen

Det sägs att Walt Disney ska ha blivit inspirerad av en man vid namn Quirino Cristiani som år 1917 skapade världens första animerade långfilm.

Walt Disney gjorde nämligen en resa till Cristianis studio utanför Buenos Aires och kan där och då ha snappat upp en eller två idéer till sitt framgångsrika imperium. Är det fel person på filmtronen måntro?

22. Djurlivet

I den sydligaste delen av Argentina kan du stöta på elefanter, sälar, pingviner och sjölejon. Här finns också hajar, späckhuggare och delfiner som simmar utanför kusten. I norra Argentina är chansen stor att du träffar på flamingos, sköldpaddor och krokodiler i stället. Även ett och annat kattdjur sås som jaguarer och pumor lever där. Argentina har med andra ord ett mycket rikt djurliv! 

23. Befolkningen

Argentina har, till skillnad från andra sydamerikanska länder, en befolkning som består av människor som kommer från Europa. Hela 95% av landets befolkning består av europeisk härkomst.

Huvudstaden Buenos Aires kallas för ”Sydamerikas Paris” och här bor de flesta medborgarna med europeisk bakgrund eftersom staden består av just den typen av influenser.

24. Middag & merienda

Likt spanjorerna äter argentinarna sin middag väldigt sent, i alla fall om vi ska jämföra med Sverige där det inte är helt ovanligt att äta redan klockan fem på eftermiddagen.

Den argentinska befolkningen äter inte förrän klockan 21.00 och oftast pågår middagarna sent inpå natten.

Lunchen serveras klockan 14.00 och mellan lunch och middag har argentinarna sin så kallade ”merienda” vilket kan liknas med den brittiska tetiden eller Sveriges ”mellanmål”. Här äter människorna oftast franska sockrade croissanter.

25. Legaliserade homosexuella äktenskap

Visste du att Argentina är det första landet i Latinamerika som legaliserade homosexuella äktenskap? År 2010 togs beslutet att homosexuella har lika stor rätt att gifta sig som alla andra människor och beslutet innefattade dessutom full adoptionsrätt för homosexuella par! Heja heja, säger vi!

Besök Argentina!

Nu vet du lite mer om det mångkulturella och majestätiska landet Argentina! Om du inte hade kunskaper innan om landets historia har du förhoppningsvis lärt dig något nytt nu, och om du inte vet var nästa zoo-safari bär av, vet du kanske det nu! Semester i Argentina är som att uppleva hela Europa på samma gång, men med ett mycket varmare klimat givetvis 😉 Adiós amigos!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar