30 intressanta fakta om Machu Picchu


Machu Picchu, en excellent bergsstad högt belägen i Anderna i Peru. Ett modernt turistmål där populära alternativ så som fotvandring är centralt på resan. En plats som inte bara dyrkats av Inkafolket sedan urminnes tider utan också av oss, cirka 400.000 turister och upptäckare varje år. Machu Picchu, en fristad för alla människor.

Machu Picchu med himmel och berg i bakgrunden

13°09′47″S 72°32′44″V

Machu Picchu ligger i Cordillera de Vilcabamba I Anderna rakt ovanför Urbambaflodens dal. Bergsstaden ligger 80 kilometer nordväst om Cusco (en stad i sydöstra Peru) där klippväggarna stupar 350 meter ner.

Agus Calientes är den närmaste tätorten och ett berömt samhälle eftersom de ligger vid inkaruinerna Machu Picchu.

Bakgrund

Inkan Pachacuti var förmodligen den som byggde och konstruerade bergsstaden år 1440. Dessvärre övergavs Machu Picchu av inkaindianerna av okända anledningar och stadens existens återupptäcktes inte förens år 1911 igen.

Machu Picchu var inte en ordinär stad utan fungerade mer som ett lantställe för inkafolket och hovet. Hit kom man i stället för att besöka det stora palatset eller för att be i stadens tempel, men att staden skulle bestå av flera boningshus är ytterst otroligt.

”Gamla bergstoppen”

På quechuaspråket (som en del av befolkningen i Anderna talar) betyder Machu ”gammal” medan ordet Picchu betyder ”en spetsig pyramid likt en kon”. På grund av detta tolkas platsens namn som ”gammalt berg”.

En oslagbar turistattraktion

Vackra byggnader vid Maccu Picchu

Machu Picchu lockar besökare från hela världen och är den mest betydelsefulla sevärdheten i Peru. Du når Machu Picchu lättast från Cusco genom att ta järnvägståget och sedan gå en halv kilometer från Urbambaflodens dal.

Ett annat alternativ är att vandra längst med Inkaleden som normalt vis tar tre till sex dagar. Inkaleden består av tusentals trappsteg och olika tunnlar, vilket gör att underlaget och rutten inte alltid är den mest bekväma, men med en utsikt på höjder som 2600 och 4000 meter  är det definitivt värt det.

Hiram Bingham

Det var den 24 juli år 1911 som några bönder (åter)upptäckte staden på grund av en skogsbrand. Hiram Bingham, historiker från Yale Univeristy, var efter den händelsen en av de första på plats efter att historien yttrat sig.

Hiram skrev sedan massor av böcker och artiklar om staden varav en bok ”The lost city of the Incas” blev en bästsäljare. Inte så konstigt kanske eftersom Hirams pappa — Hiram Bingham II — också var missionär, intresserade sig för historia och reste mycket.

Passtämpel

När du besöker Machu Picchu får du inte glömma bort att be vakterna vid ingången om en stämpel i ditt pass. Tänk dig själv att kunna skryta om ett resmål som säkert ingen av dina vänner eller bekanta har besökt, väldigt unikt och framför allt vilket minne!

Världens sju nya underverk

The New 7 Wonders of the World är en kampanj som startade år 2000 för att välja ut några av världens underverk. Machu Picchu är invald som ett av världens sju nya underverk.

Förutom Machu Picchu är Giza Pyramiderna i Egypten, Kinesiska muren, Petra i Jordan, Colosseum i Italien, Chcichén Itzá i Mexiko, Taj Mahal och Christ de Remeemer i Brasilien invalda.

Lamor vs alpackor

LLama framför kameran med Machu Picchu i bakgrunden

Det är lätt hänt att förväxla de två djuren med varandra eftersom båda liknar varandra väldigt mycket till utseendet. Och eftersom båda lever i Machu Picchu (även om majoriteten är lamor) är det enkelt att blanda ihop dem.

Alpackan är ett flyktdjur och anses vara väldigt ”skygg” medan lamor vaktar sina flockar och är mer ”sociala”.

Ett bevis på detta är alla bilder som tas av turisterna i Machu Picchu med lamorna, något som lamorna inte verkar ha några problem med (!), googla ”Lamor Machu Picchu” så garanterar vi att du får upp en rolig bild eller två!

Flygförbudzon över Machu Picchu

Under två tillfällen har helikoptrar landat på Machu Picchu. Första gången kom den spanska kungen och drottningen på besök och andra gången kom de för ett möte med latinamerikanska ledare.

Dessa två gånger har resulterat i förstörelse av platsen vilket gjort att man fått ta bort den stora stenen helikoptrarna landat på permanent. På 80-talet, efter de två händelserna inträffat, infördes en flygförbudzon ovanför Machu Picchu som än idag gäller.

En form av Tetris

Stenblocken vid Machu Picchu

Inkafolkets kunskaper om konstruktioner och stensättningstekniker var mycket avancerade och otroligt begåvat! Det ser nästan ut som att stenväggarna är en målarduk, uppritat mycket detaljerat, men i själva verket är det stenar som karvats ut och som följer bergens naturliga former.

Inkafolket använde sig av tekniken ”ashlar” vilket gjordes genom att skära bitar från stora granitklippor för att sedan polera stenarna i rätt form. Utan lyftkranar, moderna verktyg eller sprängmedel kunde Inkafolket bygga detta med stenar som vägde upp till 55 ton (!) — otroligt va?!

Former av vattenledningar

Innan bergsstaden byggdes behövde Inkafolket bestämma hur de skulle få tillgång till tillräckligt mycket vatten. De byggde därför en cirka 750 meter lång kanal med 3% lutning där 16 fontäner fördelade vattnet för varje stadsdel. Den första fontänen var reserverad för kungen.

Två säsonger i stället för fyra

Machu Picchu har endast två säsonger om året — regnperioden och torrperioden. Regnperioden sträcker sig mellan november till mars och torrperioden från april till oktober.

Vi rekommenderar att du läser på innan du besöker Machu Picchu om vad som kan tänkas behövas beroende vilken period du besöker staden!

Machu Picchu är typ jordbävningssäkert

Brytning i underjordiska gruvor kan ge upphov till en så kallad seismisk aktivitet vilket är när spänningar byggs upp på grund av rörelser i den underliggande manteln. När spänningen blir för hög kan jordbävningar uppstå.

Peru har en så kallad hög seismisk aktivitet och självaste Machu Picchu ligger i ”riskzonen” för att bli drabbade. Inkafolket hade som tur var kunskaper om detta och använde bland annat ashlartekniken för att förebygga jordbävningar.

Genom trapetsformade dörrar och fönster samt inutlutande väggar och block klarade sig folket från jordbävningar i stor utsträckning!

Aliens

Ni vet att vi nämnde hur inkafolket byggde bergsstaden utan hjälpmedel?

Vissa forskare tror nämligen att det är omöjligt. Hur kan en hel stad byggas utan järnredskap, dragdjur eller vagnhjul?

I stället menar (amatör)forskare att utomjordingar, det vill säga Aliens, byggde Machu Picchu. OBS! Med amatörforskare menar vi inte arkeologer till exempel.

Cloud forest

Cloud Forest (belägen i Machu Piccu) är precis som det stavas; en skog som ligger på så hög höjd att den hela tiden befinner sig bland molnen.

Machu Picchus klimat är på grund av skogen också därför mycket unikt. Eftersom staden är belägen i utkanten av Anderna och Amazonas regnskog är Machu Picchus berg gröna och omgivna av moln och dimma. Här finns dessutom en hel del fåglar och massvis med olika sorters blommor.

Ukumari — den glasögonormade björnen

Den unika björnen som av inkafolket kallas ’Ukumari’ men som av oss är mer känd som ’Glasögonbjörnen’ lever i molnregnskogarna mellan 250 och 470 meter över havet.

Glasögonbjörnen har fått sitt namn eftersom den har vit päls som börjar från bröstet och omger ögonen. Björnen äter mest frukt, bär, frön och bark vilket gör att det finns mer fisk och kött kvar till invånarna.

Naken turism

År 2014 blev det populärt att fotografera sig naken framför Machu Picchus Inkastenen. Varför vet ingen. Detta varade dock inte speciellt länge (tack och lov, kanske?) eftersom ministrar och direktörer gjorde uttalanden om hur olämpligt det var då Inkastenen klassas som en helig plats för många.

Dessutom hade en hel del klagomål från andra turister och resenärer nått ministrarna vilket de också passade på att nämna i sina utlåtanden.

Astronomiska observationer

Inkafolket hade en otrolig kunskap om solens, månens och stjärnornas position vilket innefattar kosmologin; en helhetsuppfattning av kosmos och dess uppkomst, utveckling och struktur.

Två gånger om året står solen direkt ovanför den heliga Inkastenen (läs mer om Solens tempel nedan) och gör så det inte finns någon skugga alls. Makalöst tycker vi!

Solporten

En av de populäraste besöken som görs av hundratals turister varje är att gå genom den så kallade ’Solporten’.

Inku Pinku som den också kallas var den ursprungliga ingången till Machu Picchu och idag nås den på sista dagen om du vandrar inkaleden.

Solens tempel

’Solens tempel’ är stenar som står travandes på varandra likt en halvcirkel till dess struktur. Två gånger om året är soltemplets fönster i linje med soluppgången vilket gör att hela klippan som templet står på lyser upp!

Solens tempel byggdes eftersom inkafolket hade kunskaper om solens, månens och stjärnornas position. En del forskare tror att templet senare användes av inkapräster som alla trodde på solguden Inti.

Andliga ceremonier

’Helig klippa’ — eller som på engelska heter The Scared Rock — är en granitliknande sten placerad i Huayna Picchu.

Stenen är karvad på så vis att den speglar silhuetten av Yanantin-berget tvärs över dalen från Machu Picchu. För inkafolket var bergen heliga och den heliga klippan sägs ha varit en plats för andliga ceremonier.

Alla vägar leder till Cusco

De vägar som inkafolket byggde konkurrerade med Rom eftersom inkafolket också byggde mer än 40.000 asfalterade vägar där varje väg ledde till huvudstaden Cusco.

Det är dessa rutter som idag är en del av de populära ”Inka-tågspåret”.

Inträdesbiljetter till Machu Picchu

Eftersom regeringen och invånarna i Machu Picchu är mycket måna om att bevara sitt land och faktiskt inte slita på dess marker mer än vad som behövs säljes endast 400 inträdesbiljetter/per dag till Machu Picchu.

Detta för att bergen, stentrappor och marker slits ut på grund av alla turister som besöker platsen varje dag.

Det är viktigt att du som planerar att åka till Machu Picchu köper biljetterna i förväg (räkna med åtminstone 4 månader) och är medveten om att de är som flest besökare under juni, juli och augusti.

Machu Picchu Sanctuary Lodge

Planerar du att sova på hotell i Machu Picchu? Det finns nämligen allt från 5-stjärninga lyxhotell till enklare sovsalar.

Men kom ihåg! Det enda hotellet som ligger uppe på berget är Sanctuary Lodge, resterande hotell ligger i staden Aguas Calientes.

Sanctuary Lodge ligger cirka 4 kilometer från Aguas Calientes och här kan gästerna avnjuta massage, ansiktsbehandlingar och hälsokost.

Det finns två restauranger varav ena serverar typiska peruanska rätter medan den andra är öppen för lunch/lunchbuffé. Det finns även en lounge med bar, en snackbar och en terass.

Begränsat med restauranger

Det finns en en del restauranger utanför Machu Picchus huvudentré men inte många… Vi rekommenderar i stället att du köper en lunchlåda och sätter dig någonstans i naturen där du får vara ifred.

Vill du däremot fylla på med mycket energi (och trivs att trängas med andra turister) kan du äta lunchbuffén på Sancturay Lodge.

Är du sugen på något lätt och som går fort att köpa rekommenderar vi den lilla snackbaren. Alternativ finns för de som är hungriga, men som sagt, de är begränsade!

Vad du bör ha med dig till Machu Picchu

 • Pass och inträdesbiljett
 • Små ryggsäckar (du får inte ha med dig stora!)
 • Vatten
 • Kläder
 • Solskydd
 • Regnskydd
 • Bekväma vandringskängor
 • Kamera

Vad du inte bör ha med dig till Machu Piccu

 • Alkohol är inte tillåtet!
 • Kamerastativ eller selfiepinnar (detta är inte tillåtet!)
 • Barnvagnar
 • Metallkäppar (endast gångstavar är tillåtet med skyddande gummispetsar!)

Specialtillstånd för drönare

Det är inte lätt att fotografera de fantastiska vyer som Machu Picchu erbjuder speciellt inte om du planerat att använda en drönare. För att få använda en drönare behöver du nämligen ansöka om ett specialtillstånd flera månader innan ditt besök.

I tillståndet måste du skriva vad drönaren ska användas till, vilka platser som ska filmas samt bifoga ett kvitto på betalningen för anvädningsskatt för filmningen. Lika bra att skippa drönaren och gå en fotokurs hur du tar bäst bilder med din telefon kanske…

Ficktjuvar

Precis som på alla platser varnar personalen resenärer för ficktjuvar och ber turisterna att aldrig lämna väskor eller värdefulla tillhörigheter obevakade.

Dyrare i Aguas Calientes och Machu Picchu

Det kanske inte är så konstigt att det kostar en aning mer i staden Aguas Calientes och Machu Picchu eftersom turismen är stadens enda industri och allt som fraktas dit (livsmedel, råvaror etc) måste fraktas med tåg.

Viktigt att komma ihåg också är att det inte finns några uttagningsautomater i Machu Picchu, majoriteten av restaurangerna accepterar kreditkort, men det kan vara bra att ha tagit ut pengar innan, även om det kan tillkomma en avgift vid uttag.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar