31 intressanta fakta om Montevideo, Uruguays huvudstad


Montevideo, den böljande huvudstaden i Uruguay som dominerar sjöfronten sedd från Montevideobukten. Rio de la Platas utlopp och Montevideos hamn spelar en stor roll för landets ekonomi, och framför allt är den gamla staden exceptionellt vacker!

Hit ska du åka om du vill ha en blandning av hav, historia och harmoni. Montevideo, ett arkitektoniskt arv som kan få den mest ointresserade människan trollbunden.

Montevideo vid kusten

Montevideo utgör majoriteten av Uruguays invånare

Jo, det stämmer faktiskt. Montevideo har cirka 1,3 miljoner invånare och utgör därför majoriteten av Uruguays hela befolkning. Det bor alltså lika många i Montevideo som det gör i resterande Uruguay. Nästan hälften av Montevideos befolkning härstammar från Italien och resterande invånare kommer från andra delar av Europa. Majoriteten av Montevideos befolkning är katoliker medan cirka 40 000 är judar.

Montevideo är lillasyster till Buenos Aires…

…typ. Huvudstaden är åtminstone väldigt lik Buenos Aires men påstås ha ett ”mera lugn” över sig. Även om staden erbjuder allt från livlig musik, teater och konst utgör den en lågmäld atmosfär som får vilken besökare som helst att känna sig avslappnad på nolltid.

22 kilometer lång strandpromenad

En av de bidragande effekterna till att Montevideo påstås vara en så lugn stad är dess kustlinje ”Ramblan”. Denna strandpromenad är perfekt när du behöver pausa livet en liten stund och känna doften av den friska havsbrisen. Stannar du tillräckligt länge får du med största sannolikhet bevittna solnedgången som ändrar färg mot slutet av dagen. Underbart!

En trygg stad

En annan bidragande effekt till att Montevideo påstås vara en så lugn stad är att dess säkerhet som råder bland människorna i staden. Det är nämligen så att Montevideo är känt för att vara en av de säkraste huvudstäderna i hela Latinamerika, något som Buenos Aires inte kan skryta med…

År 1930 FIFA World Cup

Du vet säkert vad FIFA World Cup är? Världsmästerskapet för mäns nationella fotbollslag? Javisst, vi tänkte väl det. Men visste du att Montevideo höll i den första matchen år 1930? Majoriteten av alla matcher spelades på Estadio Centenario som byggdes endast för turneringens räkning.

”Monte” och ”video”

Var kommer namnet Montevideo från egentligen? Det finns en del olika förklaringar men forskare är alla överens om att Monte i alla fall syftar till Cerro de Montevideo vilken är kullen som ligger tvärs över bukten. Däremot har forskare inte kommit överens om vad video betyder. Vad tror du?

Historia och bakgrund

Montevideo grundades år 1724 av en spanjor vid namn Bruno Mauricio de Zabala som en del av planläggningen i den spansk-portugisiska tvisten om platinaregionen. Under sina första upptäcksår var staden därför en spansk garnisonsstad. Staden hette då inte Montevideo utan kallade i stället för San Felipe y Santiago de Montevideo.

År 1807 till år 1830 ockuperades Montevideo bland annat av både brittiska, argentinska och brasilianska styrkor vilket gjorde att handeln för staden minskade. Det var först 1828 som Montevideo utropades till Uruguays huvudstad även om belägringen inte avtog utan pågick under nio års tid av argentinare och brasilianare.

Plaza Indenpencia

Idag är Montevideo en av de mest kulturrika städerna i Sydamerika och Plaza Indenpencia är en av de bidragande faktorerna till detta. I hjärtat av torget finner du monument av den kände José Artigas som förklarade landets självständighet år 1828.

Palacio Salvo

Du kan inte åka till Montevideo och inte ha besökt Palacio Salvo — en byggnad som är 100 meter hög. Byggnaden ritades av den italienska immigranten Mario Palanti som använde samma design när han ritade Palacio Barolo i Buenos Aires. Byggnaden är majestätisk (men inte för dig med höjdskräck tyvärr…).

Solís teater

Vidare måste du besöka Uruguays betydelsefulla och extraordinära teater Solís Theatre. Byggnaden ritades av Carlo Zucchi och öppnades år 1856. Den första nationaloperan La Parisina spelades på Solís i september år 1878. Om du inte är intresserad av att gå på teater rekommenderar vi ändå att spana in byggnaden, den så där ståtlig så som teaterbyggnader bara kan va’!

Maträtter

Montevideos mat är mycket lik europeiska rätter, mat inspirerade från Italien, Frankrike och Spanien står högt upp på listan! Den kanske mest kända maträtten är ”asado” som egentligen inte är en maträtt (enligt oss) utan mer som en tillagningsprocess. Här tillagas olika sorters kött med en speciell teknik över öppen eld.

Även ”Dulce de leche” är en söt kräm som används i de flesta traditionella efterrätterna och bakverken. Fler traditionella maträtter är;

  • Empanada – en liten paj som fylls med kött, skinka och ost
  • Pancho – Montevideos svar på Hot Dog (toppas förutom ketchup och senap med majonnäs)
  • Chivito – en sandwich som innehåller kött, skinka, ost, tomat, sallad och majonäs

Uruguyanska köket

Är du mer intresserad av att äta den traditionella urguyanska maten så ska du besöka Mercado del Puerto. Där finns en hel drös med fantastiska restauranger som serverar alla landets delikatesser. Den kanske mest eftertraktade delikatessen är fasan marinerad i konjak eller grillat lamm glaserat med mynta och vitlök, eller varför inte pröva ankconfitering på tunna strudelbakelser med rödkål? Mums! Läs mer om Mercado del Puerto nedan.

Nationaldryck

Nationaldrycken i Uruguay, och som dricks en hel del i just Montevideo, heter grappamiel. Det är en alkoholhaltig dryck som bland annat görs på honung. Drycken är varm och dricks när det är kyligare ute speciellt under kvällstid när det svala vindarna från havet sveper in över gatorna.

Mercado del Puerto

Mercado del Puerto var ursprungligen en marknad för frukt, grönsaker och kött. Idag kallas den för ”Harbor Market” alltså ”Hamnmarknaden” och utgörs mest av restauranger och inte några så kallade stånd. Nästan varenda restaurang erbjuder en så kallad specialitet vid namn ”parilla” som är en grillkorv, en köttbit och skaldjur — allt på samma tallrik! Värt att prova, tycker vi!

Klimat

Montevideo har ett ganska milt och fuktigt klimat där staden har svala vintrar i juni till september och varma somrar i december till mars. I oktober och november får man räkna med åskväder samt att nederbörden är regelbunden och likvärdigt spridd över året.

Vintrarna är blåsiga och mulna medan somrarna är varma. Det är dock en aning svalare på kvällarna i Montevideo eftersom det blåser vindar från havet — till skillnad från storasystern Buenos Aires sommarvärme. Huga!

Busstrafik och shopping

Det absolut bästa sättet att ta sig runt på i Montevideo är med buss eftersom busslinjerna sträcker sig över större delen av staden. Tres Cruces bussterminal är lättast att hitta från.

Du får inte glömma bort att ta bussen till de populära köpcenterna i Montevideo, några av de vanligaste är The Montevideo Shopping Mall (det första köpcentret som öppnade år 1985), Shopping Tres Cruces och Punta Carretas Shopping.

Stora industrier och en del ficktjuvar

Det finns en hel del fantastiska industrier i Montevideo bestående av bland annat viner, textiler, mejeriprodukter och turism. Men precis som i alla städer finns det ficktjuvar, speciellt i Montevideo, därför är det viktigt att förvara dina väskor tryggt och se till att alltid ha koll på ditt pass och ditt kreditkort när du strosar bland stadens fantastiska affärer!

Mercer´s Quality of Living Survey

Mercer´s Quality of Living Survey erbjuder oberoende informations om olika städers standard och levnadssätt. Organisationen rankar Montevideo på första plats av livskvalitet i jämförelse med andra latinamerikanska städer.

Undersökningen jämför hela 230 städer varje år baserat på cirka 40 faktorer vilka bland annat är politiska, ekonomiska, miljömässiga, personlig säkerhet, utbildning och hälsa. Den bäst rankade staden år 2019 var Wien tätt följt av Zürich och Vancouver.

Den enda riktiga staden..

…eller? Visste du att det finns en till stad som också heter Montevideo belägen i USA? Oavsett vad så är Montevideo den enda riktiga staden i Uruguay eftersom resten av städerna är mer som igenvuxna byar. Montevideo är också den enda staden som har höghus.

Högsta punkt

Den högsta punkten i Montevideo är en fyr byggd på toppen av en 136 meters kulle. Den högsta byggnaden i staden är tornet Antal — en mobiloperatör i Montevideo.

Gatukonst

Är du intresserad av konst (och då menar vi konst i alla dess former) så är Montevideo gator ett perfekt exempel! Nära platser så som Parque Rodo och Ciudad Vieja hittar du konstinstallationer utan dess like.

Här finns mystiska varelser och förföriska kvinnor som populära gatukonstnärer målat och gett liv. Det är en levande duk att beundra (!) Och även graffitin som ser sträcker sig längst murarna ser allt annat än sunkigt ut.

Stadens priser

Nog för att maten och vinet kan kosta en slant men det finns faktiskt en hel del du kan spara pengar på i Montevideo! Bussar är ett bekvämt sätt att ta sig runt på och kostar inte många kronor.

Även hotellen i stadens centrum (då pratar vi jätte centralt!) ligger på dryga 80 dollar per natt. Hyrbilar, och en del restauranger erbjuder rabatt till personer som betalar med utländska kreditkort, det brukar vara en rabatt på cirka 25 procent eftersom staten vill motverka skatteflykt.

Lokal vingård

Älskar du vin? Då ska du definitivt besöka den här prisbelönta vingården som ligger lite utanför Montevideo. Här får du smaka på 3 viner tillsammans med olika aptitretare och utforska vingårdarna tillsammans med en guide eller ensam om du hellre vill det. Stället kallas för Bodegas Carrau och här får du lära dig allt om historien om vinframställning i Uruguay.

I de flesta paketen (om du bokar från Sverige innan avresa till exempel) ingår transport till och från hotellet. Viktig information är att du inte får filma eller fotografera med blixt under hela vistelsen! Och du, glöm inte bekväma skor!

Gamla stan och nya stan

Montevideo är uppdelad mellan den gamla staden och den nya staden. Den nya staden är intensiv med mycket folk och många stressade kontorsanställda (dessa gator består nästan bara av kontorslokaler och exklusivare shopping) medan den gamla staden är ett lugnare område. Den gamla staden är också den delen som lockar flest turister eftersom det finns souvenirbutiker, caféer och lokala små butiker här.

Llamadas

Om du besöker Montevideo under en kortare period kan vi varmt rekommendera den unika karnevalen Llamadas! Den innehåller bland annat historien om den afrikanska slavkulturen som en gång var en del av landet. Men kom ihåg att köpa biljetter i god tid, gärna innan du reser till Montevideo, biljetterna säljer slut fort!

Vita stränder

Självklart erbjuder staden en hel del stränder och är du som oss, det vill säga älskar att bada, har du kommit rätt! I utkanten av staden finner du de flesta stränderna, lättast är om du utgår från Gamla stan. Bums i det blå!

Poppis med söndagsmarknader

I staden Cordón hittar du de mest typiska och exotiska marknaderna i Montevideo. Här finns den största och mest populära marknaden på gatan Avenida Tristan Narvaja som bland annat säljer antikviteter, böcker, musik och andra sällsynta föremål. Skynda fynda!

Candombe

Den här musik-och dansföreställningen kom till Montevideo via afrikanska slavar och är ett kulturarv som praktiseras än idag. Dansstilen Candombe förklaras som en del av världens kulturarv enligt UNESCO, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur som syftar till att främja fred och säkerhet genom bland annat konstens makter, och framförs varje söndag klockan 19.00 på Palermo i Montevideo.

Montevideo Metropolitan Cathedral

Den första kyrkan i Montevideo är och förblir en central punkt för invånare och turister. Det är stadens främsta katedral och här finns monument av flera viktiga personer bland annat Uruguays första president. Uruguay har däremot ingen officiell religion (som många andra sydamerikanska länder har) utan majoriteten av befolkningen identifierar sig som katoliker, det vill säga katolicismen, som leds av Påven i Vatikanstaten i Rom.

Presidentpalatset

Det nuvarande presidentpalatsen ligger på Plaza Indepencia (som du kan läsa mer om ovan) och i närheten hittar du även det tidigare presidentpalatset som nu är regeringshusets museum Museo de la Casa de Gobierno.

Gott och blandat

Andra saker att göra i Montevideo så som:

  • Gratis stadsvandring där du lär dig allt om stadens historia och uppkomst
  • Gå längst den 10 mil långa kuststräckan La Rambla och upptäck minnesmärket från Förintelsen
  • Beskåda utsikten över staden från fortet på kullen som kallas för Fortaleza Del Cerro

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar