Bästa färjan till Litauen 2023: En trevlig rutt över Östersjön


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Litauen är ett land med vacker natur och mycket välbevarad gammal arkitektur. Med sin historia där landet varit en del av såväl Tyskland och Sverige som Sovjetunionen och Ryssland finns det mycket att upptäcka. Med färjan kan du enkelt ta dig till Klaipėda – och sen vidare ut i landet.

Det är ett smidigt alternativ eftersom du kan vila eller roa dig under resans gång, och att åka med färja är betydligt skonsammare för miljön och klimatet än vad en flygresa är.

Bild från hamnen i Vilnius Litauen

Vilken är den bästa färjan till Litauen?

Om du vill åka direkt från Sverige till Litauen med färja, är det hamnen i Klaipėda du kommer att resa till. Från södra Sverige kan du resa rutten Trelleborg till Klaipėda med TT-Line.

TT Line Logo

Det andra alternativet är att ta färjan från Karlshamn till Klaipėda. Den rutten körs av populära TT-Line samt rederiet DFDS.

Olika resealternativ med färja till Litauen

Trelleborgs Hamn
Trelleborgs hamn, en av hamnarna med färjeavgångar till Litauen.

När du ska resa till Litauen kan du välja mellan olika rutter som går från Trelleborg eller Karlshamn till Klaipėda. Klaipėda är en av Litauens viktigaste hamnstäder, inte minst för att det brukar vara isfritt även under vintern. Därför går det lätt att åka dit när som helst under året.

Se även färjorna som går från Sverige till Lettland!

Trelleborg – Klaipėda (TT-line)

Hamnen i Klaipėda

Hur ser resvägen ut?

När du åker Trelleborg – Klaipėda med TT-line hoppar du på färjan i Trelleborg och sen går den direkt till Klaipėda.

Hur lång tid tar resan?

Resan tar ungefär 16, 5 timmar. Det finns upp till 5 avgångar i veckan.

Vad finns på färjan?

Exakt vad som finns på färjan beror på vilket fartyg det är på just din resa, men utbudet ser ungefär likadant ut. Du kan lita på att det alltid finns restauranger, kaféer och barer där du kan äta under din resa.

Det finns också möjlighet till shopping, du kan till exempel köpa godis, alkohol, parfym, kosmetika och tobaksprodukter till bra priser. Har du barn finns det både lekområde och barnvärdar som hittar på olika aktiviteter. Reser du tillsammans med ett husdjur behöver du boka en särskild djurhytt. Du har också möjlighet att gå ut med ditt djur, det finns hundrastplatser på däck.

Utomhus finns också ett stort soldäck där du kan njuta av havet. Du kan också besöka en lounge, gym eller bastu när det finns. Åker du med ett Green Ship kan du ladda din elbil under resans gång. Du får alltid tillgång till gratis wifi när du åker med TT-line.

För den här resan måste du boka en hytt eller vilofåtölj. Vilofåtöljen är det billigaste och enklaste alternativet och det finns olika sorters hytter att välja mellan. De är olika stora, sängarna kan vara mer eller mindre påkostade och det finns hytter med och utan havsutsikt.

Kan du ta med bilen?

Det går bra att ta med en personbil, även elbil. Du kan också ta med släp, djursläp eller husvagn. Vill du ha med MC eller cykel finns det möjlighet att göra det.

Saker att uppleva i Klaipėda

Bild inifrån Klaipėda stad Litauen

Klaipėda har varit en viktig hamnstad ända sen medeltiden, vilket inte är så konstigt med tanke på det strategiska läget på Litauens västkust. Idag är det den tredje största staden i landet. Under årens lopp har Klaipėda tillhört bland annat Tyskland, Sverige, Ryssland och Sovjetunionen.

Det går att se en del spår av det i gamla delar av staden, till exempel genom att det finns hus med tysk arkitektur. Sevärdheter i staden är till exempel teatertorget i den gamla staden, och många tycker om strandpromenaden som går längs floden Dane. Där ligger traditionella restauranger och små kaféer på rad.

Vill du hellre bege dig ut i Litauen eller Östeuropa är Klaipėda en bra plats att utgå från. Med bil kan du komma till Vilnius på tre timmar, och på närmare håll finns färjan till Kuriska näset, en plats med en helt fantastisk kust. Litauen har överlag mycket vacker natur, dessutom finns mycket gammal arkitektur bevarad, så en road trip kan ge dig många positiva upplevelser.

Besöker du huvudstaden finns det gott om olika sevärdheter. Ett exempel är Grutas park, som innehåller en trädgård med skulpturer och mer eller mindre konstiga reliker från Sovjettiden. När Litauen blev självständigt plockades monumenten ner från sina ursprungliga platser och idag finns de i Grutas park.

Erbjudanden

När du bokar mat i samband med att du bokar din resa kan du få måltiderna till bästa pris. Det har också fördelen att du alltid vet att det kommer finnas plats för dig i den restaurang och på den sittning du valt. Bokar du hotell i samband med att du bokar resan får du 10% rabatt på din resa. Rabatten gäller för utvalda hotell.

TT-line har flera fina erbjudanden för dig som vill åka till Litauen. Du kan välja att boka en weekendresa med färja och boende på ett femstjärnigt hotell i badorten Palanga. Med ett annat erbjudande kan du stanna i Klaipėda och få ett paket med 2-3 nätter på hotell, förutom att båtresan tur och retur ingår.

Känner du istället för att besöka huvudstaden kan du välja ett paket med 2-3 nätter på hotell i Vilnius. Alla dessa erbjudanden är utformade för 2 vuxna, du kan ta med bilen på färjan och frukost på hotellet ingår.

Vill du utforma din resa själv finns det ett erbjudande som kallas Specialfyran där du får extra bra pris på en tur och retur-resa för fyra personer med bil. Resorna och hytten ingår, och alla får var sin dryck. Specialtvåan är ett motsvarande erbjudande, men gäller då istället för två personer.

TT-line har ett Bonus Card där du kan samla poäng och få extra bra erbjudanden och rabatter.

Karlshamn – Klaipėda (TT-line)

Klaipeda hamnen syns bakom turkost hav

Hur ser resvägen ut?

Resan går från Karlshamn i Blekinge till Klaipėda i västra Litauen.

Hur lång tid tar resan?

Resan tar ungefär 13 timmar. Det finns upp till 6 avgångar per vecka.

Vad finns på färjan?

Eftersom det här är en längre resa är det nödvändigt att boka en hytt eller vilofåtölj. Vilofåtöljerna står i en särskild relaxavdelning där det är lugnt, men en egen hytt är förstås ännu lugnare. Du kan välja mellan olika typer av hytter. I varje hytt bor man 1-4 personer i våningssängar, med eller utan havsutsikt. Det finns också särskilda hytter där husdjur får vistas.

Utbudet kan variera lite beroende på vilken båt det är just den avgång du ska resa, men du kan alltid förvänta dig ett bra utbud. Blir du hungrig finns det restauranger och kaféer, och för underhållning finns det barer och det kan finnas kasinospel.

Känner du för att shoppa finns det butiker som erbjuder bland annat godis, drycker, parfymer, smink och presenter till bra priser. Behöver du lugn kan det finnas en passande lounge, bastu, eller så kan du välja att gå ut på soldäcket. Utomhus finns också hundrastplatser där du kan vara med ditt djur.

För barn finns det ett särskilt område där det också finns barnvärdar som håller i olika aktiviteter och lekar. Beroende på åldern kan barnen äta gratis eller till ett billigare pris i restaurangerna.

Kan du ta med bilen?

Du kan ta med dig en personbil, MC eller cykel. Det är också möjligt att ha med dig en minibuss, husbil eller lätt lastbil.

Saker att uppleva runt om i Litauen

Kyrka Vilnius Litauen
Vilnius har många vackra gamla kyrkor.

Staden Klaipėda ligger på Litauens västkust och har haft stor betydelse för sjöfarten. Bland stadens sevärdheter kan du hitta tecken på det. Du kan till exempel besöka det gamla segelfartyget Meridianas, som idag har en omtyckt restaurang.

Genom staden går floden Dane, lätt att tycka om och njuta av genom att ta en promenad – men det finns också möjlighet att till exempel ta en nattlig kanottur på vattnet! I staden finns också möjlighet att smaka lokal mat, shoppa i små butiker och beundra gamla bevarade hus. Det är en stad med mycket charm och en lång historia – det är faktiskt Litauens äldsta stad!

Är du intresserad av att upptäcka mer av Litauen kan du bege dig till Vilnius och besöka Gamla stan, som faktiskt är med på UNESCO:s världsarvslista. Vilnius ligger mellan två stora floder och med många bevarade gamla byggnader kan du se hus i såväl gotisk stil som renässansstil och neoklassisk stil.

S:t Annas kyrka i Vilnius betraktas som en av de vackraste byggnaderna i landet med rosfönster och pittoreska torn. I Vilnius kan du också passa på att besöka bärnstensmuseet, som finns i en byggnad med anor från 1400-talet. Den äldsta bärnstenen i samlingen sägs vara mer än 50 miljoner år gammal, och det finns bärnsten i många olika färger.

Erbjudanden

Du kan välja att boka måltider ombord samtidigt som du bokar din resa, och få dem till extra bra pris. Bokar du hotell samtidigt som du bokar färjeresan ger det också dig fördelar eftersom du då får 10% rabatt på resan. Det erbjudandet gäller för vissa utvalda hotell.

Känner du för en weekend i Litauen finns det flera olika erbjudanden att välja mellan. Du kan stanna i Klaipėda och välja ett paket med tur och retur-resa där 2-3 hotellnätter ingår. Känner du för att bara och slappna av finns det ett annat paket som passar bättre, en weekend där du bor på femstjärnigt hotell i Palanga.

Palanga är en badort som ligger nära Klaipėda. Vill du hellre åka till huvudstaden finns det erbjudande med hotellnätter där istället. Dessa tre erbjudanden är gjorda för två vuxna. Tur och retur-resa med färja ingår och du kan ta med bilen om du vill.

Förutom detta har TT-line ett Bonus Card. Det gör att du kan samla poäng som du kan använda till framtida resor. Det ger dig också extra bra erbjudanden och rabatter som andra inte får ta del av.

Karlshamn – Klaipėda (DFDS)

Klaipėda liten båt i anslutning till staden

Hur ser resvägen ut?

Färjan går från Karlshamn, som ligger i västra Blekinge. Den går direkt till Klaipėda.

Hur lång tid tar resan?

Resan tar 14 timmar och det finns avgångar varje dag.

Vad finns på färjan?

Under resans gång kan du välja mellan flera olika restauranger när du blir hungrig. Det finns buffé men också möjlighet till à la carte-mat. Känner du bara för något mindre kan du välja att gå till ett kafé eller en bar.

Ombord finns också butiker som erbjuder olika produkter, som presenter, parfym och kosmetika. Det finns ett extra bra utbud av litauiskt godis, och eftersom det inte finns någon begränsning för hur mycket bagage du kan ta med dig på redan kan du köpa hur mycket som helst!

För barnen finns det en särskild barnklubb och också ett område som är speciellt framtaget för att passa för lek.

Ombord finns hytter med olika standard. Det finns allt från enkla standardhytter utan havsutsikt till mer lyxiga hytter med stora fönster och bekvämare sängar. Har du behov av det finns det handikappanpassade hytter. Om du reser med djur finns det särskilda hytter för det. Du kan ha med ditt djur i en vanlig hytt, men får då betala en extra städavgift. Det finns också möjlighet att lämna en kennelbur.

Kan du ta med bilen?

Det går bra att ta med dig bilen på resan. Du kan också ta med dig en hel rad andra fordon, som cykel, MC, MC med sidovagn, bilar som är större eller högre än vanliga personbilar, husbilar, husvagnar och släpvagnar. Det är också möjligt att åka utan att ha med dig något fordon alls.

Fler saker att uppleva i Litauen

Ända sen medeltiden har Klaipėda varit en viktig hamnstad, och staden spelar fortfarande stor roll för transporter över havet. En av anledningarna är att hamnen förblir isfri för det allra mesta, även under vintern. Vill du njuta av havet kan du bege dig till Palanga som ligger ett par mil norr om Klaipėda.

Det är Litauens bästa badort och passar bra för ett besök under sommaren. Stannar du hellre i Klaipėda kan du passa på att strosa runt och titta på de många små statyer som finns utspridda på olika platser. Gillar du dem kommer du förmodligen också uppskatta Skulpturparken och Museum Memelburg. Museum Memelburg kallas också för Klaipėda Castle helt enkelt för att det ligger i en gammal borg.

Trakai slott på en ö i Litauen

Har du varit i Palanga och vill besöka en annan omtyckt semesterort finns Trakai i närheten av Vilnius. Den ligger vid en sjö, där finns en nationalpark och inte minst ett öslott. I Vilnius kan du också besöka katedralen som började byggas redan på 1200-talet eller titta på Gryningens grindar.

Gryningens grindar tillhörde medeltidens försvarsmurar och är en av de nio ingångar som fanns. Alla hade en bild av jungfru Maria för att staden skulle skyddas och som en symbol för god tur.

Erbjudanden

Beställer du dina måltider online i samband med att du bokar resan kan du spara upp till 40% av priset. I bokningen av vissa hytter ingår frukosten i priset.

Väljer du en minikryssning får du en resa där tur och retur-resa ingår, och 9 timmar i Klaipėda. Med det här alternativet kan du få 50% rabatt på din hytt, och en fin liten semester. Nätterna tillbringar du på båten och en dag i land.

Du kan också välja paketresor med förmånliga priser, där resan och minst en hotellnatt ingår. Paketresor kan vara till exempel rundresa till Baltikum, rundresa till Riga eller stadsresa till Klaipėda – där du får extra tid i staden.

Kort om TT-line

TT-line har funnits sen 1962 och är idag ett färjerederi som erbjuder resor från Sverige till Polen, Tyskland och Litauen. De erbjuder upp till 18 avgångar per dag och är en viktig aktör för färjetrafik över Östersjön. Som en del av sitt miljöarbete har de tagit fram Green Ships, moderna och mer miljövänliga fartyg.

Kort om DFDS

DFDS har funnits ända sen 1866 och har minst sagt lång erfarenhet av färjetrafik. De har sitt huvudkontor i Köpenhamn och förbinder olika Europeiska länder med varandra, och med Turkiet. Från Sverige erbjuder de resor till Baltikum. De har också rutter mellan Danmark och Norge och färjetrafik i Storbritannien, Holland, Frankrike och Tyskland.


Se många fler spännande turer med färja!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar