Bästa färjan från Sverige till Lettland 2023: Ta båten över till vackra Lettland


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att ta en stund att resa bort från det ibland hektiska vardagslivet kan vara mycket skönt. Lettland är ett fantastiskt och ibland underskattat resmål som har en hel del att erbjuda.

Ett smart och bekvämt sätt att resa dit är med färja. I den här artikeln kommer vi att kika närmare på olika alternativ för dig som vill resa med båt till Lettland.

Riga, Lettland

Vilken färja till Lettland är bäst?

Den allra mest populära resan med färja från Sverige till Lettland, är att ta Stena Line från Nynäshamn till Ventspils. Det är en prisvärd rutt med moderna fina färjor med massor av underhållning och nöjen ombord.

StenaLine Logo

Du kan även testa att sökaDirect Ferries. De samlar alla rederier och rutter så att du kan söka och jämföra tillgängliga alternativ!

Direct Ferries Logo

Läs mer om färjeresorna till Lettland längre ned i artikeln!

Olika resealternativ med färja till Lettland

Riga, gamla byggnader i staden

Det finns olika rutter och alternativ för resor för den som vill åka färja till Lettland. Olika rutter kan passa beroende på vad syftet med din resa är. Nedan går vi igenom några av de val som finns.

Nynäshamn – Ventspils

Ventspils Lettland, drönarbild

Ett tips för dig som ska resa till Lettland är att ta vägen från Nynäshamn till Ventspils. Nedan går vi igenom hur denna resa ser ut.

Hur ser resvägen ut?

Resan går direkt från Nynäshamn utan några stopp. Perfekt för dig som vill ha en smidig resa till Lettland där du kan komma fram utvilad.

Hur lång tid tar resan?

Detta varierar såklart lite på vilka förhållanden som råder och exakt hur vädret ser ut den dagen. Men överlag brukar resan ta runt 9 timmar.

Tänk på att en resa med färja är ganska mycket mer bekväm än en resa med till exempel flyg. Du har stor rörelsefrihet och det finns mycket att hitta på. 9 timmar behöver alltså inte upplevas som speciellt lång tid.

Dessutom går många färjor över natten. Då kan du ta igen dig och sova under resan för att komma fram utvilad och pigg dagen efter.

Vad finns på färjan?

Om du reser till  Ventspils med Stena Line kommer du att resa med färjan som kallas Stena Scandica. Detta är en både modern och nyrenoverad färja som har massor av aktiviteter och bekvämligheter att erbjuda för både stora och små.

Bland annat finns en fin restaurang med riktigt god mat. Du hittar också en bar med härlig utsikt över havet.

Utöver detta har färjan också ett soldäck. Under varma dagar kan du alltså se till att även själva resan blir en härlig del av den avkopplande semestern, genom att ligga på däcket och sola.

I shopen ombord kan du handla allt från parfymer till alkohol och smink. För alla barn ombord finns möjligheten att leka i det lekland som är en del av färjan. Dessutom finns Wifi ombord för att se till att resan inte blir tråkig.

Till sist kan också nämnas att hytterna är exklusiva och lyxiga. Bland annat har du tillgång till eget badrum i varje hytt, för ökad bekvämlighet.

Kan du ta med bilen?

Ja, det går alldeles utmärkt att ta med bilen ombord. Detta är praktiskt eftersom det ger dig en stor rörelsefrihet när du väl kommer fram till Lettland.

Tänkt dock på att priset påverkas lite av om du väljer att ta med bil eller inte. Det kommer såklart bli något billigare att åka utan bil.

Saker att uppleva i Ventspils

Ventspils hamnstad Lettland sedd uppifrån
Foto: Edgars Šulcs, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Denna rutt är minst sagt prisvärd. Du åker då från Nynäshamn i Sverige och går i land i Venspils. Ett bra val för dig som vill resa direkt från Sverige till Lettland.

Venspils är en familjevänlig stad. Det finns en uppsjö av olika roliga aktiviteter och attraktioner att hänge sig åt. Perfekt för den som inte vill sitta still på en strand hela semestern.

Bland annat finns en gammal stad med massor av fina och sevärda byggnader. Detta är också en perfekt plats att inhandla olika souvenirer och delikatesser som speglar den lokala kulturen.

För den som söker lite mer action kan det vara värt att ta en tur till vattenparken i staden. Här kan ni koppla av i en bubbelpool, eller swisha ned genom snabba rutschkanor.

vattenpark i Ventspils Lettland
Foto: Mamanikas, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Det finns också möjlighet till lärande och upplevelser kombinerat under semestern. I The Creative House kan du spana på stjärnhimlar, filmer om naturen och en hel del annat. Allt på en 360 graders film som får dig att känna som om du verkligen är på en annan plats.

Genom det högteknologiska teleskopet på platsen kan du också utforska såväl stjärnor som planeter, miljontals mil bort i rymden.

Det är givetvis även populärt att ta sig från Ventspils, till Lettlands huvudstad Riga. Har du med egen bilpå färjan så är det enkelt att köra i Lettland. Det går dessutom både buss och tåg mellan städerna, eller så bokar du smidigt en hyrbil i förväg och kan köra efter eget schema.


Travemünde-Liepaja

Liepaja kuststad Lettland

Ett annat sätt att ta sig till Lettland är att åka från Travemünde till Liepaja. Travemünde är för den som inte vet en ort i norra Tyskland. Om du gör en semester genom Europa är detta det perfekta sättet att ta dig från Tyskland till Lettland för att uppleva detta fantastiska land.

Läs mer om möjligheterna att ta färjan till och från Tyskland!

Hur ser resvägen ut?

Du åker direkt från Travemünde till Liepaja. Perfekt för dig som vill ta en tur förbi Tyskland på din resa genom Europa.

Hur lång tid tar resan?

Detta är en något längre resa som tillryggalägger en ganska lång sträcka. Det innebär att den också kommer ta ganska lång tid.

Även här kan det såklart variera en hel del beroende på olika yttre förhållanden. Ungefär ett dygn brukar dock resan ta.

Tänk på att själva resan på färjan också är en härlig del av semestern. Det finns massor av roliga saker att göra för såväl stora som små.

Vad finns på färjan?

På denna resa kommer du att åka med färjan Stena Livia. Här finns en uppsjö av roliga aktiviteter och saker att göra.

Man har en Bufférestaurang där ni kan avnjuta härliga rätter. Ett stort plus här är att barnen faktiskt äter för halva priset.

För den som vill finns olika kasinospel att prova ombord som lite extra underhållning. Båten är också helt försedd med Wifi om det kommer stunder då du vill få timmarna att gå.

I hytten har du eget badrum med dusch och de flesta bekvämligheter du kan tänkas behöva. Dessutom finns specialanpassade hytter för dig som är rörelsehindrad och för dig som vill ha med dig ditt husdjur på resan.

Det finns också möjligheter för den som vill handla under resan. I The shop ombord kan du köpa allt från väldoftande parfymer till konfektyr eller andra roliga presenter till de där hemma.

Kan du ta med bilen?

Ett stort plus är att du kan ta med bilen på resan. På de flesta av Stena Lines färjor finns möjligheten att ta med din bil i stort sett oavsett storlek. Även bilar med släp eller husvagn går att få med på färjan.

Dessutom finns speciella lösningar för dig som vill ta med din egen cykel. Detta är ett alternativ vi varmt kan rekommendera. Det blir mycket smidigt att ta sig till och från olika destinationer i staden och du slipper krångla med parkering när du kommer fram.

Saker att uppleva i Liepaja

Liepaja som stad har en hel del att erbjuda. Det är den tredje största staden i landet och det finns minst sagt många saker att hitta på för den som önskar.

Framför allt är Liepaja känt när det kommer till kultur. Både pop och rock är mycket stort här och vill du ha chansen att gå på konserter med hög kvalitet är det här en stad du inte får missa.

En annan sak som kan nämnas är att staden är mycket vacker. Detta gör att många fotografer också drar sig hit för att föreviga de mäktiga byggnaderna.

En av dessa är den stora katedralen med stadens enorma orgel. Faktiskt en av världens största. Därför är det inte heller konstigt att man varje år håller en stor orgelfestival  i denna katedral.

Något som är intressant med stadens historia är att Liepaja en gång i tiden var en stor och viktig del i den sovjetiska krigsstyrkan. Faktum är att örlogshamnen utgör inte mindre än en tredjedel av hela stadens yta.

Detta bidrar till att det finns en hel del att utforska. Bland annat kan du undersöka alla de underjordiska gångar och korridorer som finns kvar sen denna tid. Oerhört spännande och ett riktigt äventyr.

Eftersom det är en hamnstad finns också möjligheten till en badsemester om du så önskar. Dessutom finns en fantastisk marknad i staden där du kan upptäcka allt från lokala kulinariska delikatesser till vackra hantverk.

Vi kan varmt rekommendera att besöka Liepaja. Extra bra passar det som sagt om du gör en längre resa genom Europa och vill resa från Tyskland till Lettland.

Varför resa med färja?

Stor färja på havet

Det finns många fördelar med att välja färja framför exempelvis flyg eller bil. Här kommer några av dem.

Billigare

Om du funderat på att bila genom Europa kan färjan vara ett fantastiskt verktyg för att hålla nere kostnaderna. Genom att ta den kortaste vägen istället för att åka runt vikar och hav gör att du kan spara tusentals kronor.

Även jämfört med flyg kommer det att bli billigare att välja färjan många gånger.

Möjlighet att ta med bilen

När du reser med färja har du möjlighet att ta med din egen bil, något som såklart inte går när du till exempel flyger. Detta ger dig en mycket större rörelsefrihet i landet du reser till. En enklare och mer mobil semester helt enkelt.

Bil är såklart inte det enda du kan ta med. För den som vill finns också möjligheten att frakta med husvagn. Ett hett tips är att ta med din egen cykel, så att du kan utforska staden du kommer till på ett ännu roligare sätt.

Nöjen, underhållning och lyx

Att resa med ett modernt rederi, på en välutrustad färja, är ett sant nöje. Ombord har du alltifrån restauranger, kaféer och barer, till underhållning musik och dans. Hytterna är bekväma för avkoppling och det finns gott om möjligheter till shopping ombord.

Mer bekvämt

Att resa med färja är många gånger mer bekvämt än att resa med bil eller flyga. Detta i första hand på grund av att du inte är bunden till en och samma plats.

Nackdelen är såklart att det tar lite längre tid än exempelvis flyg. Men känslan på färjan är många gånger nästan densamma som på hotell. Resan blir med andra ord mycket avkopplande och trevlig på samma gång.

Bättre för miljön

Att åka färja slår i de allra flesta fall både flyg och bil när det kommer till att hålla igen på utsläppen. Ett mycket bra tips är därför att se över om det finns alternativ för färja till den plats du funderat på att resa till.

För att sammanfatta finns det massor av fördelar med att ta färjan istället för bil, flyg eller andra resemetoder. Kom ihåg att det finns massor av vackra länder, såsom till exempel Lettland att upptäcka runt om i  hela Europa.


Se fler artiklar om att resa med färja!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar