20 saker att göra i Berlin: Upplev det europeiska storstadslivet


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Tysklands huvudstad Berlin är känt för många olika saker, allt från ett otroligt nattliv till häftiga second hand-affärer och såklart god mat. Det finns mängder av saker att se och göra i Berlin – speciellt för dig som besöker staden för första gången.

Vi har tagit fram en lista på de allra mest populära sakerna som du borde göra om du besöker Berlin – så att du redan nu har flera saker på agendan inför din kommande resa dit!

Se även våra tips på hur du kan åka färja ned till Tyskland!

Berlin foto över staden

Sevärdheter

Det finns hur många sevärdheter som helst att upptäcka i Berlin, och vi har tagit fram en lista på några av de mest populära. I och med att Berlin spelade en stor roll under andra världskriget finns det såklart mängder av kvarlämningar att ta del av runt om i staden.

Men det finns även andra sevärdheter som inte har med kriget att göra, som du såklart måste se om du besöker staden.

1. Brandenburger Tor

Brandenburger Tor Berlin

Brandenburger Tor är förmodligen det kändaste landmärket i Berlin, bortsett från Berlinmuren såklart. Det är den enda stadsporten som finns kvar i Berlin idag, av de 14 som fanns från början.

Brandenburger Tor är dessutom ett otroligt vackert landmärke med arkitektur i nyklassicistisk stil. Ett måste för dig som är intresserad av arkitektur och historia.

2. Förintelsemonumentet

Förintelsemonumentet Berlin

Förintelsemonumentet i Berlin byggdes till minne av alla judar som miste sina liv under andra världskriget. Det är en plats som väcker mycket känslor, men som är ett måste att besöka för dig som är i staden.

Hela monumentet sträcker sig över omkring 19 000 kvm och under jorden finns även ett museum som berättar mer i detalj kring förintelsen och de brott som begicks mot judarna.

3. East Side Gallery

East Side Gallery Berlin, graffiti på vägg

East Side Gallery är en av världens mest kända sevärdheter, på grund av att det består av resterna från Berlinmuren. Det fick sitt namn efter det att 100 konstnärer från världens alla hörn fick i uppdrag att täcka det som var kvar av muren med konst.

När du promenerar längs muren kan du alltså se några av världens mest kända konstverk, och samtidigt ta del av den historia som ligger bakom Berlinmuren.

4.  TV-tornet på Alexanderplatz

TV-tornet på Alexanderplatz

Det välkända TV-tornet på Alexanderplatz i Berlin är en otrolig sevärdhet och ett måste för många turister.

Uppe i tornet har du en magisk utsikt med panoramavy, 360 grader runt hela Berlin. Det är dessutom en häftig byggnad att se från marken, om du kanske inte är ett fan av höjder.

5. Checkpoint Charlie

Turister vid Checkpoint Charlie Berlin

Checkpoint Charlie är likt Brandenburg Tor en välkänd sevärdhet som härstammar från andra världskriget. Det var en gränsstation mellan Öst- och Västberlin under kriget.

Den finns kvar i form av en liten vit stuga, där gränsvakterna arbetade under krigstiden.

Upplevelser

Berlin är en stad full av upplevelser! Här finns alltid saker att göra, oavsett vem du är och vilka intressen du har. Vi har plockat ut fem av de bästa upplevelserna som finns att ta del av i Berlin!

1. Berlin Zoo ( Zoologischer Garten)

Sjölejon gapar på  Berlin Zoo

En perfekt aktivitet för såväl stora som små är såklart Berlin Zoo! Berlin Zoo är ett enormt zoo som hyser hem till över 17 000 djur.

Det är en självklar aktivitet för barnfamiljer, men det kan dessutom vara en rolig upplevelse för kompisgänget eller par som besöker Berlin tillsammans.

2. Guidade turer

Gata i Berlin

Det finns gott om guidade turer att ta för dig som besöker Berlin! Du kan dels ta en guidad tur runt om staden för att se olika sevärdheter, men det finns även turer till gamla fängelser och andra spännande platser. Du hittar guiderna i princip över hela staden, och det är dessutom relativt billigt.

Här hittar du den största samlingen av guidade turer i Berlin!

3. Mount Mitte

Mount Mitte Berlin
Credit: Steffen Zahn from Berlin, Germany, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Mount Mitte är en enorm konstruktion belägen i centrala Berlin där du som besökare kan klättra! Det är en otrolig upplevelse och ett måste för den som vill hitta på något riktigt spännande. Här finns allt från cyklar till bilar i klätterställningen, och säkerheten tas såklart på största allvar.

4. Båttur i Berlin

Båtar i kanalen i Berlin

Precis som att det finns guidade turer att ta till fots  eller via buss, kan du dessutom upptäcka Berlin till havs! Ta en båttur längs med vattnet och se sevärdheter, eller bara slappna av och njut av omgivningen.

Här hittar du det största utbudet av båtturer att boka i Berlin!

5. THE WALL

The Wall Museum Berlin, logo på marken
Credit: Marian1986, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

THE WALL är ett interaktivt museum som ligger intill Checkpoint Charlie. Här kan du se händelser i Berlin från 25 år tillbaka, utspela sig över en stor panoramaskärm med 360 graders vinkel. En tämligen okänd upplevelse för många, men ett måste för dig som gillar historia och häftiga upplevelser.

Shopping

Second hand, lyxshopping eller gallerior – vad väljer du? Oavsett vem du är och vilka shoppingvanor du har, kan du hitta allt och lite till i Berlin. Här kommer fem tips på shopping som du inte får missa i staden.

1. KaDeWe

KaDeWe Berlin
Credit: Jochen Teufel, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

KaDeWe är Europas nästa största varuhus och det allra populäraste stoppet i Berlin för shoppingsugna turister! Varuhuset har 9 våningar och här kan du verkligen köpa allt – från snygga skor, till korv.

Det är en perfekt plats att spendera en regnig dag på!

2. Kreuzberg

Berlin Kreuzberg, spårvagn och stadsvy

Om du vill upptäcka dolda pärlor i form av unika second hand affärer ska du ta dig till Kreuzberg! Här svärmar det av människor varje dag på grund av det enorma utbud av vintagekläder och second hand affärer. Det är dessutom en populär destination att besöka, oavsett om man vill shoppa eller inte.

3. Hackescher Markt

Hackescher Markt Berlin skylt

Precis som Kreuzberg, är även Hackescher Markt ett mekka för second hand shopping! Du kan hitta allt från smycken, till hela affärer, dedikerade till vintage kläder. Här finns dessutom många små kaféer, butiker och restauranger att upptäcka.

4. Galeries Lafayette

Galeries Lafayette Berlin, kvällsfoto
Pedelecs by Wikivoyage and Wikipedia, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Vill du besöka lite lyxigare territorium för shopping ska du definitivt spana in Galeries Lafayette!

Här kan du hitta allt från mat till mode, allt med en lyxig, fransk touch. En perfekt plats för dig som gillar märken såsom Gucci och Louis Vitton.

5. Mauerpark

Mauerpark Berlin

Världens mest kända loppmarknad hittar du i Mauerpark, i Prenzlauer Berg! Här samlas tusentals människor varje söndag för att strosa runt, fynda, äta god mat och umgås med vänner och familj.

Nattliv

Berlin är känt för sina nattklubbar och sitt uteliv – allra främst deras technoklubbar. Det finns mängder av barer, klubbar och lokaler som har öppet dygnet runt för alla dansanta människor där ute. Vi har valt ut fem av de absolut bästa, och mest populära, platserna att besöka.

1. Berghain

Berghain nattklubb Berlin, entre med graffiti
Credit: Michael Mayer, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Om du gillar techno, rave och att dansa såväl morgon som kväll ska du besöka Berghain. Det är onekligen den mest kända klubben i hela världen.

Berghain är ett enormt gammalt värmekraftverk som gjorts om till en klubb, och varje dag köar tusentals människor för att få komma in – såväl fredagskvällar som söndagsmorgnar.

Berghain är dock svårt att komma in på, och om du väl kommer fram till början av kön är det inte alls säkert att vakterna släpper in dig. Hett tips – klä dig i mycket svart, läder och solglasögon.

2. Tresor

Tresor nattklubb, neon logo
Michael Mayer, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Precis som Berghain är Tresor en klubb belägen i ett gammalt värmekraftverk, och även denna klubb är en av Berlins äldsta och mest respekterade. Hit går man om man vill dansa hela natten lång. Många som kliver in på Tresor kliver inte ut igen förrän 24–48 timmar senare.

3. Watergate

Watergate nattklubb utifrån, Berlin
Oh-Berlin.com, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Watergate är ytterligare en dansklubb i Berlin som består av två våningar. Här spelas techno, trance och house och hit går du om du vill dansa natten lång.

Watergate är inte lika brutalt som Berghain och Tresor, men likt väl är det en klubb för dig som planerar att stanna natten lång.

4. Sisyphos

Sisyphos är en klubb med festivalkänsla, belägen i en gammal fabrik. Här finns en strand,  barer och såklart dansgolv! Sisyphos är inte lika välkänd som till exempel Berghain, men det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Hit kan du gå för att dansa och festa, eller för att käka pizza och umgås med vänner.

5. Holzmarkt

Holzmarkt är en urban oas mitt i Berlin som välkomnar såväl vuxna som barn. Det liknar en festival, med mängder av saker att göra såsom gungor, studsmattor och såklart dansgolv för den som är sugen.

Övrigt att göra i Berlin

Som du kanske hör är Berlin proppfullt av saker att göra, oavsett vem man är och vad man tycker om. Förutom alla sevärdheter, upplevelser och nattliv, finns det dessutom gott om andra saker att tänka på och se när du är där. Bland annat följande!

1. Underbar mat

Döner kebab med bröd
Döner är ett måste om du besöker Berlin.

Mat finns det gott om i Berlin, och speciellt för dig som är vegetarian! Berlin är nämligen känt för att hysa hem till mängder av vegetarianer och veganer, och här finns till och med mataffärer som bara säljer vegetariska produkter.

Oavsett om du är vego eller inte finns det mängder av härliga restauranger att besöka i Berlin!

2. Vackra hotell

Hotell, hostel, Airbnb – oavsett vad du väljer finns det allt husrum som passar dig. Berlin har massor av lyxiga hotell, men här finns även mysiga och unika hostel och AirBnB som kan vara roliga att testa om du befinner dig i staden.

Här kan du hitta hotell i Berlin i alla prisklasser!

3. Spännande museum

Sist men inte minst på vår guide till saker att göra i Berlin är såklart museum! Förutom förintelsemuseet finns det såklart mycket andra saker att se – såsom konst. Berlin är trots allt en stad där många kulturella människor bor, så museer finns det gott om.


Vi hoppas att den här guiden har varit till nytta för dig som ska besöka Berlin! Nästa gång du besöker staden har du förhoppningsvis ännu fler saker på din agenda, varför inte ett besök på Berghain, shopping i Kreuzberg eller en tur upp i TV-tornet?

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar