15 saker att göra i Hamburg


Hamburg är Tysklands näst största stad, och en populär destination för turister att besöka. De flesta som besöker Tyskland för första gången väljer att bo och uppleva Berlin, men det som många inte känner till är att Hamburg också har massor av spännande saker att upptäcka.

Från sevärdheter, till god mat och roliga upplevelser – vi har listat våra topp 15 saker att se och göra när man besöker Hamburg!

Se även vår guide till färjor som går till Tyskland!

1. Hamnporten & Speicherstadt

Speicherstadt Hamburg, bro och gamla byggnader

Om du besöker Hamburg finns det en sak som du absolut måste göra, inga undantag – besöka hamnporten! Det finns ett helt område vid hamnen som bland annat utgörs av hamnporten, kanaler, gamla kontorsbyggnader och mängder av historia.

Området kallas Speicherstadt och har sedan några år tillbaka funnits på UNESCOs världsarvslista. Om du har möjlighet ska du absolut ta en guidad tur runt området, för att lära dig mer om dess historia och säkerställa att du verkligen får se allt.

2. Miniatur Wunderland

Miniature Wunderland är en utställning mitt i Hamburg som består av världens största modelljärnväg – i miniatyrformat, såklart.

Den är över 1500 kvadratmeter stor och här finns omkring 300 000 miniatyrer föreställande tåg, träd, människor och mycket mer. Själva tågrälsen är över 16 000 meter lång och det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

3. Konsert på Elbphilharmonie

Elbphilharmonie Hamburg, modern byggnad

Elbphilharmonie, eller “Elphie”, som den också kallas, är Hamburgs nya konserthus och ett måste att besöka när man är i staden. Det byggdes 2017 ovanpå en gammal fabrik, och nu står hela 20 våningar av en vacker byggnad i glas ovanpå.

Här kan du givetvis se otroliga konserter, men du kan även köpa en inträdesbiljett bara för att se byggnaden. Högst upp finns ett otroligt utsiktsdäck där du kan se hela Hamburg från!

4. Hamburger Kunsthalle

Hamburger Kunsthalle brun byggnad, vått väder
Foto: Membeth, CC0, via Wikimedia Commons

Hamburger Kunsthalle, eller Hamburgs konsthall, består av tre enorma byggnader som sammansvetsar till ett enda stort område! Här kan du strosa runt hela dagen och ta del av magnifik konst från 14–1900-talet, av välkända konstnärer.

Hamburgs konsthall är ett av Tysklands absolut främsta konstmuseum dit tusentals turister kommer varje dag. Det är verkligen en upplevelse och ett måste för dig som är intresserad av konst. Här finns dessutom mängder av aktiviteter och rundturer för barn, perfekt för dig som reser tillsammans med familjen.

5. Rådhuset i Hamburg

Hamburg Rathaus

En av de främsta och mest omtalade byggnaderna i Hamburg är dess stadshus – Rathaus, som ligger i Rathausmarkt-distriktet. Förutom att det är Hamburg rådhus, och en sevärdhet i sig, är det dessutom en otroligt vacker byggnad.

Den är designad i stilen nyrenässans och är minst lika vacker inuti som utanpå. Om du besöker stadshuset kan du dels ta del av vackra takmålningar på insidan, dels lära dig mer om Hamburg och dess historia. Ett måste för turister som besöker staden för första gången, helt klart.

6. St. Michaels Kyrkan

St. Michaels Kyrka Hamburg

St. Michaels kyrka är ett av Hamburgs viktigaste landmärken och en av de populäraste sevärdheterna. Det är dessutom den största kyrkan i staden, med vacker arkitektur såväl inne som ute.

Bland alla sevärdheter inuti kyrkan är bronsstatyn av ärkeängeln Michael, när han dödar djävulen, den absolut populäraste.

7. Båtturer

Hamburg hamn med många båtar

Hamburg har gott om båtturer att erbjuda och du kan välja allt från en guidad tur längs någon av kanalerna, till en kryssning runt staden.

Du kan dels åka båt runt om i Speicherstadt, och se världsarvet på samma gång. Dels kan du hoppa på en sightseeingtur och upptäcka hela Hamburg den vägen.

8. Besök något av alla museum

Museum finns det gott om i Hamburg, oavsett vilket intresse och vilken smak du har. Staden har massor av intressanta museer att besöka där allt från konst till bilar står i centrum. Våra favoriter kan du läsa mer om här nedan!

Maritime Museum (Internationales Maritimes Museum Hamburg)

Internationales Maritimes Museum Hamburg Hamburg

Maritime Museum är ett sjöfartsmuseum i Hamburg som bjuder på riktigt intressant historia! Här kan du ta del av en över 3000 år gammal historia om människan och dess sjöfart.

Det finns utställningar som visar allt från gamla träbåtar från tusentals år tillbaka, till moderna fartyg från samtida händelser.

Prototyp Museum (Automuseum Prototyp)

Automuseum Prototyp Hamburg
Foto: Automuseum PROTOTYP, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

PROTOTYP Museum är ett museum för dig som älskar bilar! Här finns nämligen 45 olika konceptbilar (prototyper på bilar) byggda av kända märken såsom Audi och Porsche.

Här finns även en simulator som låter dig testköra Porsches racingbilar, samt ett kafé för den som hellre tar en kopp kaffe medan sällskapet tittar på bilarna.

Museum am Rothenbaum: Kulturen und Künste (MARKK)

Hamburgs etnologiska museum
Foto: AltSyltderivative work: JMCC1, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

MARKK är ett anrikt och enormt museum vars utställningar fokuserar på konst och kultur. Här kan du se historiska objekt från mängder av olika länder, som daterar långt tillbaka i tiden.

Altonaer Museum

Altonaer Museum Hamburg konst och kulturhistoria
Foto: Vsop.de, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Altona-distriktet är ett område fyllt av nyklassicistiska byggnader där det såklart också finns ett museum. Området är populärt på grund av dess vackra arkitektur, såväl som faktumet att många av byggnaderna är historiska landmärken.

På museet kan du se byggnader, landskap, gamla skepp och andra historiska föremål som berättar om Tysklands historia.

Museet för konst och hantverk Hamburg (Museum für Kunst und Gewerbe)

Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg
Foto: UweRohwedder, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Museum of Art and Design är ett respekterat museum som främst ställer ut konst, porslin, möbler och annan design från norra Tyskland och delar av Asien.

Det är ett av Hamburgs mest besökta museer och ett måste för dig som älskar design i alla dess former.

9. Friedhof Ohlsdorf (Ohlsdorf Cemetery)

Friedhof Ohlsdorf, kyrkogård Hamburg

Ohlsdorf är världens största, och kanske viktigaste, kyrkogård i lantlig miljö. Här finns över 280 000 gravar där bland annat många soldater från andra världskriget ligger begravda.

Trots att det är en kyrkogård väljer miljontals turister att besöka platsen varje år, för att se monument och minnesbilder från forna tider. Kanske inte den muntraste platsen att besöka, men helt klart värt ett besök för dig som är intresserad av historia.

10. Planten un Blomen and Wallringpark

Planten un Blomen and Wallringpark Hamburg blomstrande park

Gillar du att promenera i vackra parker? Dåså! Då ska du ta en svängom i Planten un Blomen and Wallringpark, en bedårande botanisk trädgård och park i Hamburg.

Det är en enorm park fylld av vacker natur, vatten och gott om platser att promenera på, eller varför inte ta en picknick? Parken skapades redan 1821 och hit kommer mängder av besökare varje dag för att se den vackra omgivningen.

11. Besök Hagenbecks djurpark (Tierpark Hagenbeck)

Tierpark Hagenbeck zoo i Hamburg

Ännu en rolig sak för familjer att hitta på – besöka ett zoo! Tierpark Hagenbeck är Hamburgs zoo som grundades 1907.

Djurparken hyser hem till över 200 djurarter, och det var den första djurparken i världen som delade upp sina djur för uppvisning baserat på art – hellre än att ha alla djur tillsammans.

12. Glamping i husvagn

Pierdrei Hotel, som ligger mitt i stan i Hamburg, är ett hotell som erbjuder en minst sagt spännande boendesituation.

I deras Camper City kan du nämligen campa (eller glampa, glamorous camping) på taket i häftiga husvagnar! De är målade i starka färger och fungerar precis som ett vanligt hotellrum – men lite häftigare. En självklar grej för dig som är på jakt efter ett lite mer unikt hotell.

De har även vanliga hotellrum och är ett väldigt populärt hotell i Hamburg!

13. Elbetunneln (Alter Elbtunnel)

Elbetunneln Hamburg

Alter Elbtunnel byggdes 1911 och är en tunnel som leder under stadsdelen Elbe. Den användes främst för att hamnarbetarna skulle kunna ta sig till arbetet snabbt utan att behöva åka båt.

Idag används tunneln visserligen för att ta sig fram, men det har blivit mer av en turistattraktion. Den är dock värd ett besök, då den är väldigt vacker och spännande att uppleva.

14. Feldstraße Bunker (Flakturm IV)

Feldstraße Bunker Hamburg

Feldstraße är en bunker ovan jord som lyckades stå emot alla bombningar under andra världskriget. Den räddade livet på över 25 000 människor och går idag att besöka i Hamburg!

Även detta är ett historiskt landmärke som man bara måste besöka, dels för dess utseende och dels för historien såklart.

15. Gå på ölprovning

Många glas på ölprovning

Om det är något som Tyskland i allmänhet är kända för så är det såklart öl! Hamburg, likt i princip alla andra städer i Tyskland, har en stor ölkultur.

För dig som besöker staden är det en självklarhet att besöka olika barer, gå på ölprovningar och upptäcka lokala bryggerier.

Det var allt vi hade att bjuda på gällande roliga saker att se och göra i Hamburg! Vi hoppas att du har fått lite mer inspiration till platser att besöka och saker att göra inför ditt nästa besök i Tysklands näst största stad – Hamburg!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar