15 saker att göra i Köln 2023: Upplev den tjusiga tyska staden


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vid floden Rhen, som bland annat rinner genom Tyskland, hittar du staden Köln! Det är Tysklands fjärde största stad, och en oas för konstintresserade och studenter. Staden har över 2000 år av historia, och bjuder på mängder av sevärdheter, upplevelser och intressanta aktiviteter att ta del av.

Här finns världsarv, katedraler och museum i mängder – och det är lätt att hitta saker att göra för alla intressen. Så för dig som har en inplanerad resa till Köln, eller du som bara vill veta mer om staden – här har vi listat de 15 saker som du absolut inte får missa i Köln!

Om du vill få ut det mesta av din vistelse i Köln kan du boka en guidad tur! Här hittar du uppemot 100 olika guidade turer, till fots, med båt, med cykel och mycket mer!

Köln panorama över staden på kvällstid

1. Klättra upp i Kölnerdomen

Kölnerdomen Köln

Kölnerdomen är förmodligen den absolut kändaste sevärdheten i Köln, och ett måste att besöka! Det är en enorm katedral som började byggas redan 1248, och stod klar 1880. Den består bland annat av två stora torn, 157 meter höga. Kölnerdomen var under en tid världens högsta byggnad.

Idag är Kölnerdomen ett världsarv på UNESCOs lista, och en populär turistattraktion. Om du besöker katedralen kan du gå upp för en spiraltrappa på 533 steg för att ta dig högst upp till utkiksplatsen. Därifrån har du en oslagbar panoramautsikt över hela staden!

2. Strosa runt i den Botaniska Trädgården

Botaniska Trädgården Köln
Aniket Mone, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

På den norra sidan av Köln finns det över 11 hektar av grönskande blomsterland, vackra växthus, ett stort palats och mängder av trädgårdar. Det är den Botaniska trädgården – även känd som Flora.

Flora har funnits sedan 1800-talet, och här finns allt från blomsterland, till odlingar med kakao, vanilj och kanel. Det finns gott om vackra odlingar att se – och här kan man verkligen gå runt i flera timmar och bara njuta av dofterna och allt det vackra.

3. Se gamla stan

Gamla stan Köln, färgglada byggnader

I många städer finns “gamla städer”, alltså forna stadskärnor som en gång i tiden agerade centrum. Även Köln har en gammal stad, fylld av vackra hus och parker från en svunnen tid. I princip hela Köln, åtminstone tre fjärdedelar av staden, totalförstördes under andra världskriget.

Stora delar av staden är därför återuppbyggt igen, och på många platser där det idag ligger vacker kullersten, var det för bara 70 år sedan grus och damm. Idag kan du i alla fall se en del av byggnaderna som fanns där innan kriget bröt ut, trots att stora delar gick förstörda.

4. Ta en tur i Belgian Quarter

Om Kölns gamla stad är en tillbakablick i historien, är Belgian Quarters snarare en blick framåt! Ett stort och trendigt kvarter där gatorna är döpta efter städer och provinser i Belgien.

Ett urbant område fullt av mysiga kaféer, konstgallerier och mängder av trendiga människor som samsas. Hit går man om man vill se en helt ny, spännande sida av den annars så anrika staden Köln.

5. Besök museum! Våra bästa tips

Som vi nämnde i inledningen är Köln känt för sin långa historia och sina många museum. Du kan lätt spendera flera dagar med att bara besöka olika museer, och det finns något för alla. Här kommer våra fem bästa tips på museum i Köln!

Ludwig Museum

Ludwig Museum Köln
Bild: © Raimond Spekking

Ludwig är ett konstgalleri som funnits sedan 1970-talet, där du kan se konstverk från 1900-talet och framåt. Ett populärt stopp för konstintresserade, eller du som bara vill upptäcka alla museum i hela staden!

Römisch-Germanisches Museum

Römisch-Germanisches är ett museum med arkeologiska fynd! Här finns gamla romerska kvarlämningar, främst från den kända romerska bosättningen Colonia Claudia Ara Agrippinensium.

Besättningen låg en gång i hjärtat av Köln, där hela staden nu är byggd ovanpå.

Wallraf Richartz Museum Museum für Angewandte Kunst Köln

Ännu ett välkänt konstmuseum är Wallraf Richartz Museum! Här finns det otroliga konstverk från många olika epoker, bland annat från gotiken, renässansen, barocken och impressionismen.

Museet är dessutom hem till mängder av välkända konstnärers verk, bland annat Monet.

Museum für Angewandte Kunst Köln

Vill du se över 100 000 konstverk, allt från smycken, till möbler och konst genom historien? Då ska du besöka Museum für Angewandte Kunst! Här finns design och konst från hela världen.

Alla verk sträcker sig över århundraden och ger dig en spännande inblick i konst och design såg ut i alla världens olika hörn genom tiderna.

Kolumba Museum

Kolumba är ett av Kölns äldsta museum där du kan ta del av konst och historia från kristendomen. Du kliver in i museet genom en tidigare bombad entré (en ganska kuslig upplevelse), för att sedan ta dig vidare till konstgallerierna. Här kan du lära dig mycket om såväl kristendomen, som Kölns historia, via konstverk och guidade turer.

6. Få rysningar i NS Documentation Center

NS Documentation Center Köln
Bryan MacKinnon, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

NS Documentation Center har funnits sedan 1930-talet och är, som ni kanske förstår, en kvarlämning från andra världskriget. Platsen agerade fängelse under nazisternas välde, och på väggarna finns inristningar kvar som vittnar om den brutala tortyr som utfördes här.

Tyskland är förmodligen ett av de länder med mest krigshistoria, och du som besöker landet kan få ta del av mycket hemska saker – som trots allt är värda att minnas.

7. S:t Gereons Basilika

St Gereons Basilika, Köln
Bryan MacKinnon, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

En av Kölns underligaste byggnader är enligt många S:t Gereons Basilika. Den byggdes under flera olika epoker, från 1000–1300-talet, och har därför även en blandad stil vad gäller arkitekturen.

Om du besöker kyrkan kommer du att få en tydlig bild av vad vi menar med detta – men den är trots allt värt ett besök!

8. Gå över Hohenzollern Bridge

Hohenzollern Bridge, upplyst bro på natten

Hohenzollern är en bro som sträcker sig från Groß St. Martin på ena sidan av Rhen, till Kölnerdomen på andra sidan.

Det är en enorm, vacker bro med unik arkitektur som man bara måste korsa om man besöker staden. Så här i samtiden har par dessutom börjar fästa lås på bron med sina initialer på, precis som bron Pont Des Arts i Paris.

9. KölnTriangle

KölnTriangle skyskrapa fotad nedifrån

I och med att Kölnerdomen är ett världsarv, får man inte bygga något i staden som skymmer  eller “stör” anblicken av den. Därför fick man inte bygga skyskrapan KölnTriangle högre än 100 meter!

Oavsett detta är skyskrapan en populär sevärdhet som dessutom bjuder in till en fantastisk utsikt över hela staden. Dess läge vid floden Rhen gör den dessutom till en perfekt hållplats efter en båttur!

10. Se St. Maria im Kapitol

En av de äldsta kyrkorna i Köln är St Maria im Kapitol, belägen i den gamla staden i Köln. Den har funnits sedan omkring 1046 och har än idag dörrar och andra delar som är i gott skick från byggnadsåret.

Det här är en sevärdhet som du måste besöka om du tycker om historia och arkitektur.

11. Groß St. Martin

Stora delar av Kölns “skyline” består av kyrkor och katedraler. En av de mest kända är Groß St. Martin! Det är en romersk-katolsk kyrka som funnits sedan 1100-talet.

Den blev till viss del förstörd under andra världskriget, men kunde i sinom tid återuppbyggas. Detta ledde till att man fick ytterligare kunskaper kring kyrkans grund, som ju inspirerats av romersk arkitektur. 

12. Besök Köln Zoo

Surikater på zoo

Om du besöker Köln tillsammans med familjen, eller om du bara tycker om djur, kan ett besök på Köln Zoo vara en rolig aktivitet! Köln Zoo har funnits sedan 1860 och har över 700 djurarter.

Djurparken specialiserar sig på apor, och här finns mängder av primater såsom gorillor och orangutanger.

13. Ta en båttur på Rhen

Båt på floden Rhen i Köln

Floden Rhen sträcker sig över en stor del av Europa, bland annat genom Köln. På grund av detta finns det såklart gott om möjligheter att se staden från vattnet – via en guidad båttur!

Hoppa ombord på en båt och se alla sevärdheter från en och samma sits. Det är verkligen ett unikt sätt att upptäcka staden, samtidigt som du får prova på att flyta runt på Rhen.

Här hittar du massor av båtturer på floden Rhen i Köln!

14. Besök en julmarknad

Julmarknad Köln

Tyskland är överlag väldigt kända för sina otroliga julmarknader! Om du besöker Köln kring juletid är det en självklarhet att besöka en julmarknad. Här kan du köpa allt från prydnader, till godis och mat, och stämningen är alltid på topp.

Vackra ljus, musik och ljuvliga dofter sprider sig över hela staden och det är nästan svårt att beskriva hur härligt det är.

15. Kölsch och Halve Hahn

Kölsch öl, flaska och glas

Om du besöker Köln tillsammans med en invånare och verkligen vill imponera på befolkningen ska du gå till en pub och beställa in Kölsch och Halve Hahn. Kölsch är en öl som bryggs i Köln, med en god och distinkt smak. Halve Hanh är rågbröd med ost på!

Det är inte någon vidare konstig sak att beställa egentligen, men det är det som invånarna gärna beställer när de går ut på puben.

Det var allt vi hade att bjuda på vad gäller saker att göra i Köln! Förhoppningsvis har du fått lite inspiration för nya saker att se och göra under dina besök i Tyskland – framförallt i kulturstaden Köln.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar