25 saker att göra i Warszawa: Sevärdheter i Polens huvudstad


Polens huvudstad Warszawa är en av Europas trendigaste huvudstäder! Det kanske låter förbryllande för många, men under de senaste åren har staden verkligen växt och utvecklats. Idag är det en spännande och attraktiv stad med mängder av sevärdheter, vacker natur, unik arkitektur och såklart gott om roliga aktiviteter att utföra.

Om du planerar en resa till Europa ska du definitivt ha Warszawa på din lista av destinationer! Men vad har staden egentligen att erbjuda? Det ska vi berätta om i den här guiden om 25 saker att göra i Warszawa!

Ett bra sätt att upptäcka mer av Warszawa är genom att boka en guidad tur i staden! Här kan du se de mest populära Warszawa-utflykterna som går att boka på nätet!

Warszawa Polens huvudstad

1. Besök gamla staden

Gamla staden i Warszawa

Den gamla staden i Warszawa är egentligen inte så gammal som man kan tro. Polen fick lida brutala tragedier under andra världskriget, och nästan hela Warszawa blev till damm under krigets gång. Under 1960-talet byggde man upp staden igen, och då även den gamla staden, till sin forna glans.

När man strosar längs gatorna där idag är det svårt att tro att staden bara var damm och rester för 70 år sedan. Återuppbyggnaden av den gamla staden är makalös, och man har lyckats återställa i princip allt till hur det såg ut innan kriget. Tack vare detta har den gamla staden blivit ett världsarv, och står med på UNESCOs lista.

Passa även på att se våra tips på färjor som går från Sverige ned till Polen!

2. Promenera längs Royal Route

Royal Route Warszawa

Det finns en 15 kilometer lång väg i Warszawa som konstigt nog innehåller i princip alla stadens historiska landmärken. Vägen döptes till The Royal Route, på grund av de tre kungliga byggnaderna som finns längs dess gång.

Om du går längs Royal Route kommer du att passera det kungliga slottet högst upp, Lazienki palatset med sin vackra trädgård samt Wilanów palatset vid slutet av vägen (vi kommer att prata mer om dessa platser senare i den här guiden såklart). Det är en spännande tur att ta för dig som är intresserad av historia, eller för dig som bara vill komma ut och upptäcka Warszawa till fots.

3. Ta en tur till parken Lazienki

Lazienki park Warszawa

Oavsett om du färdas längs Royal Route eller bara går runt på egen hand, ska du absolut ta en tur till parken Lazienki! Det är stadens största park, och en självklar plats att umgås för turister, barnfamiljer och par på såväl kvällar som helger.

Lazienki är inte bara ett stort grönområde dock, här finns gott om saker att hitta på. Du kan bland annat besöka orangerier, ett planetarium, amfiteater och ett flertal museum! Lazienki är med andra ord den perfekta platsen att spendera en solig dag på.

4. Besök marknadsplatsen i gamla stan

marknadsplatsen i gamla stan Warszawa

Torget och den stora marknadsplatsen i gamla staden i Warszawa har haft en speciell betydelse i många, många år. Även om den, precis som resten av staden, ruinerades under krigstiden, så har den blivit återuppbyggd till att se ut precis som den gjorde innan kriget.

I mitten av torget finns en staty av en sjöjungfru, och runt om hela marknadsplatsen finns det gott om restauranger, kaféer, butiker och platser att bara slå sig ned på.

5. Besök POLIN-museet

POLIN museet Warszawa
Wojciech Kryński, CC BY-SA 3.0 PL https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en, via Wikimedia Commons

2014 slog man upp dörrarna för POLIN museet – ett museum tillägnad historien om judarna i Polen. Här finns idag mängder av miniatyrer, utställningar, historiska föremål och information som berättar om hur Polen blev Europas främsta judiska samhälle.

Museet ligger i den norra delen av det forna Warszawa gettot, och innehåller viktiga delar av historien. Förutom information från krigstiden, kan man även se intressanta artefakter såsom en judisk bibel från 1272 här!

6. Ta en tur på det kungliga slottet

kungliga slottet Warszawa

Vid den södra delen av gamla staden ligger det kungliga slottet, som hyst hem till Polens kungligheter i hundratals år. Det är vanligt att besöka slott i städer som är, eller har varit, monarkier.

Förutom att det är häftigt att besöka ett slott, är det även ett sätt att lära sig mer om ett land och dess historia. En guidad tur på kungliga slottet i Warszawa bjuder på mängder av intressanta fakta, vacker konst och sevärdheter.

7. Ta en fika på det kungliga torget

Utanför det kungliga slottet ligger ett stort torg, som under många år representerat Polens position under renässansens Europa.

Mitt på torget finns en staty av Sigismund III Vasa, mannen som genomförde flytten av huvudstaden från Krakow till Warszawa under 1596. Runt om torget finns det flera restauranger och kaféer – en bra plats för en fikastund eller en god lunch.

8. Promenera i Saxon-trädgårdarna

Saxon trädgård fontän
Foto: Frunze103, CC0, via Wikimedia Commons

Dessa trädgårdar började konstrueras redan under 1600-talet och tillhörde det dåvarande Saxon Palatset, som dessvärre blev förstört under kriget. Här kan man promenera, ta en picknick eller bara beskåda alla vackra statyer.

Från början fanns det 70 stycken, som var och en representerar en metafor. Idag finns bara 20 kvar, men det är nog många för att man ska hinna se varenda en. Ta en rundtur och försök lista ut vad varje staty symboliserar!

9. Besök universitetsträdgården

Universitetet i Warszawa

Vid Universitetet i Warszawa finns det en trädgård som ligger på ett lite annorlunda ställe. Den finns nämligen ovanför universitetet, och man tar sig dit genom att klättra upp för en trappa vid sidan av universitetet.

Det här är en magisk plats, ungefär 1 hektar stor, fylld av fontäner, pergolas, vattendrag, växtlighet och stora gräsplättar. Uppifrån har man dessutom en vacker vy över universitetet, och den vackra horisonten bakom.

10. Strosa längs Krakowskie Przedmieście

Krakowskie Przedmieście huvudgata i Warszawa

I princip alla städer i världen har en så kallad huvudgata, många gånger i anslutning till centrumkärnan. I Warszawa heter den gatan Krakowskie Przedmieście!

Här är det alltid livat och fyllt av folk, då gatan ligger i anslutning till stora byggnader och sevärdheter såsom universitetet, det kungliga slottet och the royal route.

11. Ta en tur till Muzeum Powstania Warszawskiego

Muzeum Powstania Warszawskiego
Adrian Grycuk, CC BY 3.0 PL https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/pl/deed.en, via Wikimedia Commons

Muzeum Powstania Warszawskiego, eller Warsaw Uprising, är ett museum i staden som är dedikerat till upproren i Warszawa år 1944. Upproret leddes av den polska motståndsrörelsen, med målet att driva ut tyskarna från landet och återta Polen.

I museet finns artefakter från innan krigstiden, allt från telefoner, till gamla bombflygplan och mycket mer. Är du intresserad av krigshistoria är det hit du ska gå!

12. Spendera en dag på Copernicus Science Centre

Copernicus Science Centre Warszawa
World3000, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Om du vill gå på ett roligt museum som inte har något med krig att göra är det Copernicus Science Center du ska vända dig till! Det här är Polens främsta vetenskapsmuseum, och här finns det gott om roliga och spännande saker att hitta på.

Museet har 6 zoner, allt från planetarium, till en zon helt och hållet dedikerad till människans historia. Det finns över 400 interaktiva utställningar, och du kan bland annat besöka en simulator som låter dig uppleva hur en jordbävning känns.

Här kan man enkelt spendera en heldag, och det är en superrolig aktivitet för såväl vuxna som barn.

13. Besök Kulturpalatset

Kulturpalatset i Warszawa

Polens högsta byggnad, som sträcker sig hela 237 meter över mark, är Kulturpalatset i Warszawa! Om du befinner dig i staden kommer du garanterat att se den, det är nämligen ett enormt palats med ett högt klocktorn och flera intilliggande byggnader.

Men vad är det då för byggnad? Jo, Kulturpalatset är precis vad det låter som – ett palats dedikerat till kultur. Här finns biografer, teatrar, kongresscenter och flertalet kontorsdelar som används av regeringen.

Om du inte är sugen på att se en film eller göra något annat kulturellt kan du åtminstone ta dig tid att se byggnaden, den är magnifik!

14. Se Lazienkipalatset

Lazienkipalatset

Om du befinner dig i parken Lazienki, som vi pratade om i punkt 3 på den här listan, kan du passa på att beskåda det vackra Lazienkipalatset i samma veva! Det enorma palatset byggdes redan på 1700-talet, som bostad för den dåvarande kungen Stanislaw II Augustus.

Palatset är designat i barockstilen och har mängder av vackra statyer, valvgångar och pelare över hela exteriören. På insidan kan du ta del av konstverk från kända konstnärer såsom Rembrandt, såväl som att beskåda de vackra salongerna och utsiktsplatserna.

15. Besök Wilanowpalatset

Wilanowpalatset Warszawa

Ytterligare ett palats du måste se i Warszawa är Wilanow! Vid den södra delen av The Royal Route kan du hitta det här ståtliga palatset, som konstigt nog inte tog någon som helst skada under andra världskriget.

Palatset byggdes som ett sommarhus till kung Jan III Sobieski i slutet av 1600-talet, och är idag en populär turistattraktion. Här finns vacker arkitektur, stora trädgårdar och monument i form av statyer som pryder de exteriöra delarna av palatset.

16. Besök Heliga Korsets kyrka

Heliga Korsets kyrka Warszawa

Heliga korsets kapell är en vacker kyrka som ligger vid huvudgatan Krakowskie Przedmieście. Det är ytterligare ett landmärke i Warszawa som förstörts och återuppbyggts till följd av kriget. Den ursprungliga kyrkan byggdes redan på 1700-talet i barockstilen.

När man byggde upp kyrkan igen valde man att simplifiera dess design en hel del, men den är fortfarande otrolig att beskåda. Kyrkan är dock inte känd för detta, utan snarare för vad som finns där inne. I en pelare i kapellet finns nämligen Frederic Chopins hjärta.

I hans testamente bad han om just detta, och hans syster uppfyllde hans önskningar. Det låter lite morbid, men det är sant!

17. Besök Warszawa Nationalmuseum

Warszawa Nationalmuseum
Artinpl, CC0, via Wikimedia Commons

Nationalmuseet i Polen ligger i Warszawa och här finns det gott om saker att se! Det innehåller artefakter, konst och fynd som daterar långt bak tiden.

Museet har över 11 000 föremål, med allt från grekiska till egyptiska och romerska ursprung. Det här är verkligen en plats som du måste besöka och dessutom en plats där du lätt kan spendera hela dagen, om du så vill!

18. Se S:t Annes Kyrka

St Annas kyrka

St Annes Kyrka är ett av Warszawas äldsta landmärken och en självklarhet för turister att besöka! Den byggdes redan 1454 och har sedan dess både renoverats och rekonstruerats ett antal gånger.

Kyrkan ligger vid Krakowskie Przedmieście och har en vacker exteriör med nyklassicistisk fasad och en interiör i barockstilen. Vill du se en spännande föreställning kan du försöka tajma in en orgelspelning i kyrkan!

19. Njut av utsikten från Taras Widokowy na Stare Miasto

Om du är i St Annes kyrkan och känner för att se lite mer av Warszawa kan du ta dig upp i klocktornet, där du har en vacker panoramavy över hela gamla staden!

Du behöver dock klättra upp för 147 steg innan du når toppen, men ansträngningen är värd det när du får se vad som väntar längst upp.

20. Besök Den Okända Soldatens Grav

Den Okända Soldatens Grav Warszawa
Adrian Grycuk, CC BY-SA 3.0 PL https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en, via Wikimedia Commons

På Warszawas största torg, Pilsudski, finns ett monument som symboliserar en gravplats för alla oidentifierade soldater som föll när de försvarade Polen. Gravplatsen har funnits sedan 1925, och här ligger en oidentifierad soldat begraven som omkom vid slaget vid Lemberg år 1918–1919.

Idag är det en viktig symbol för polska människor, som hedrar deras släktingar och närstående som gått bort i krig under de senaste 100 åren.

21. Se Jewish Ghetto Memorial

Vid POLIN museet finns en minnesplats som är dedikerad till alla judar som förlorade livet under Warszawagettot och upproren 1943–1944.

På monumentet finns en text ingraverad på Polska, Yiddish och Hebreiska som lyder:  

De som stupade i den aldrig tidigare skådade heroiska kampen för det judiska folkets värdighet och frihet, för det fria Polen, för befrielsen av människan – polska judar”

22. Besök den Judiska Begravningsplatsen på Okopowa

Warszawa har länge varit en stad som förknippas med den judiska historien. Med det sagt är det inte konstigt att staden har en 33 hektar stor begravningsplats tillägnad judarna, som funnits sedan 1806.

Här finns gravplatser för människor som omkom under Warszawagettot, andra världskriget och all tid däremellan.

Begravningsplatsen har till stor del tagits över av naturen, och gravstenarna är beklädda i mossa och växtlighet, precis som de omkringliggande monumenten. Det må vara en vacker plats, men det är även en otroligt gripande upplevelse att besöka den.

23. Besök Zacheta

Zacheta är ett modernt konstgalleri i Warszawa vars utställningar fokuserar på samtida konst från polska konstnärer.

De har i viss mån en del internationella utställningar, men museets främsta syfte är att stötta samtida polska konstnärer och ge dem en plats i rampljuset. En perfekt plats för alla konstintresserade att ta del av modern konst i sann polsk stil.

24. Promenera längs Nowy Świat

Nowy Swiat är en gata i Warszawa som funnits sedan 1500-talet. Den ligger intill the royal route och var en gång i tiden den gata som de rikaste aristokraterna använde för att ta sig från centrum och hem. Här bodde bara de rikaste av de rika, från börjar i hus byggda främst av timmer.

Under 1800-talet byggdes husen om till nyklassicistiska herrgårdar och lägenheter, något som fortfarande syns på arkitekturen idag. Promenera längs Nowy Swiat och känn historiens vindar, samtidigt som du stannar för en kaffe eller en god lunch på någon av alla mysiga restauranger omkring.

25. Se Copernicus Monumentet

Copernicus Monumentet Warszawa

Copernicus var en polsk matematiker och astronom som levde under 14–1500-talet! Han var delaktig i upptäckten om att jorden kretsar runt solen.

Tillsammans med hans teorier kunde man dessutom komma fram till att hela solsystemet inte kretsar kring jorden. Utanför den polska vetenskapsakademin finns ett monument i hans ära, som visar honom själv med en kompass och en armillarsfär i handen.


Warszawa är utan tvekan en stad med en lång och tragisk historia. Det är dock även en stad fylld av kultur, liv och sevärdheter, och ett måste att ha med på sin bucketlist på resmål.

Här kan man lära sig mycket om Europas historia under krigstiden, såväl som att besöka intressanta museer och ta del av en intressant och levande stad. Om du besöker Warszawa hoppas vi att du tar inspiration från den här guiden för att verkligen ta del av allt som den vackra staden har att erbjuda!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar