23 intressanta fakta om Polen


Vi är tillbaka med ett spännande nytt inlägg där vi listar intressanta fakta som du förmodligen inte visste om olika länder! I dagens inlägg tar vi oss an Polen, och tar upp en hel drös roliga fakta som förhoppningsvis ger dig en mer ingående kunskap kring landet. Men innan vi börjar prata fakta, ska vi såklart ge er lite bakgrund om själva landet.

Wroclaw, Polen
Bild över vackra Wroclaw, Polens fjärde största stad.

Allmän fakta om Polen

Polen färglagd på europakarta

Polen är Europas nionde största land och ligger mellan Tyskland och Ryssland. Polen har en skakig historia bakom sig och krig och elände har präglat landet i många, många år – bland annat under andra världskriget, när Polen blev invaderat av tyskarna.

Idag är Polen ett fritt land där över 37 miljoner människor bor! Landet är till största del katolskt, och här finns mängder av intressanta fakta att ta del av – så låt oss dyka ned i 23 intressanta fakta om Polen!

Se även våra tips på färjor från Sverige till Polen!

1. I Polen har alfabetet 32 bokstäver

Exempel på polska bokstäver

Alfabetet har olika många bokstäver beroende på vilket land man besöker, men i regel ligger siffran på 26–29. Det finns även andra alfabeten, som det kyrilliska som Ryssland använder sig av, samt det polska alfabetet som har hela 32 bokstäver!

Det polska alfabetet har inte bokstäverna Q, V och X, men har istället 9 andra bokstäver som är varianter av bland annat A, C och E. 

2. Polen har en tv kanal där du kan se påven live

Tv med påven

Som vi nämnde i den allmänna faktan om Polen är landet katolskt. Men det är inte bara katolsk, det är väldigt katolskt. Faktum är att Polen har en TV-kanal där man kan titta på Påven live.

Det är dessutom väldigt många invånare i Polen som följer TV-kanalen, kanske för att lyssna på påvens tal eller bara för att hänga med honom i hans dagliga liv. Spännande!

3. Hem till världens första kvinnliga nobelpristagare

Marie Curie och Pierre Curie

Har du hört talas om Marie Curie? Det är ett välkänt namn inom fysikens värld. Marie Curie var den första kvinnan som fick ett nobelpris, och hon kom dessutom från Polen!

Hennes fullständiga namn är Marie Sklodowska-Curie.

4. Bagels kommer från Polen, och inte USA

Bagels med frön

I USA äter man bagels i mängden, och faktum är att det är ett av landets mest sålda livsmedel. Men det många inte vet är såklart att bageln inte härstammar från USA – den kommer från Polen!

Så om du har vägarna förbi Polen borde du stanna på ett mysigt fik och unna dig en äkta, polsk bagel.

5. Polen har en egen Saharaöknen

Błędowska Polen

Błędowska är en plats i Polen som kallas den polska saharaöknen. Varför? På grund av att det är en plats i Centraleuropa med den största samlingen sand som inte ligger vid havet.

Det är dessutom en väldigt vacker plats, där man kan vandra och titta på soluppgången till en magisk utsikt.

6. Warszawa blev förstört under andra världskriget

Warszawa Polen
Warszawa, Polen. En gång helförstörd, idag en modern och vacker storstad.

Om du kan din historia vet du säkert redan om att Polen blev extremt drabbat av andra världskriget. Staden Warszawa var en av platserna som fick mest stryk, och i princip hela staden blev sönderbombad under krigets gång.

Idag är staden återuppbyggd, men du kan fortfarande se kvarlämningar från krigstiden där.

7. Universitet är gratis i Polen

Universitetet i Warszawa
Universitetet i Warszawa.

Vill du resa till Polen för att studera? Grattis! Du kommer att komma undan billigt. Polen är ett av länderna i Europa där universitetsutbildning är gratis.

Det finns många andra länder i Europa som följer samma initiativ, något som genererar fler studenter och en befolkning med högre utbildning.

8. Polen använder inte undertexter – de dubbar

Om du tittar på en film på engelska i Polen ska du inte förvänta dig att få se några undertexter – här dubbar man all TV och film på andra språk istället! Att dubba TV kan anses uråldrigt för många, och man ser ofta inte dubbningar på andra saker än barnprogram.

Men i Polen är det dubbning som gäller, och många gånger är det faktiskt en och samma man som dubbar alla program. Snacka om ett häftigt jobb!

9. Polska efternamn ändras beroende på kön

Polska efternamn varierar beroende på vilket kön du har, ungefär som adjektiv! Ett vanligt efternamn i Polen är Kowalski, men om en kvinna har efternamnet heter hon istället Kowalska.

I princip alla efternamn som slutar på -ska/-ski eller -cki/-cka ändras till den varianten som personen har som kön.

10. Världens största slott ligger i Polen

Ordensborgen Malbork, Polen
Ordensborgen Malbork, Polen

Om du är intresserad av gamla slott ska du verkligen ta en tur till Polen, för där hittar du nämligen världens äldsta slott!

Malbork är ett stort slott av tegel, och räknas idag som ett av världens största slott (det största byggt i tegel). Slottet har en yta på hela 143 591 kvadratmeter och det finns verkligen en enorm yta att besöka om du är intresserad av att se det.

11. Polen har världens äldsta saltgruva

Saltgruva i Wieliczka
Saltgruva i Wieliczka

I Krakow kan du besöka världens äldsta saltgruva, saltgruvan i Wieliczka! Det är en otroligt upplevelse som låter dig besöka djupa schakt,mellan 60–140 meter under jord och se helt otroliga gruvor.

Saltgruvan är dessutom med på UNESCOs världsarvslista, och ett måste att besöka om du gillar världsarv.

12. Vodka kommer från Polen

Vodkaflaska häller upp i ett shotglas

Visste du att Polen uppfann vodkan? Om du frågar ryssarna kommer de förmodligen att förneka detta, men det sägs att vodkan härstammar från Polen – och inte Ryssland.

Anledningen till att man tror detta är på grund av gamla dokument från 1400-talet där man beskriver uppkomsten av Vodka och hur man använde den som medicin!

13. Det finns bisonoxar i Polen

Europeeisk bisonoxe

Ytterligare ett UNESCO världsarv i Polen är Bialowieza nationalpark – som hyser hem åt 500 europeiska bisonoxar!

Du kan besöka nationalparken tillsammans med en guide, och kanske få en glimt av dessa majestätiska djur.

14. Man firar namnsdag i Polen

Polen har, likt många andra europeiska länder, namnsdag! Olika namn har olika dagar, och på den dagen där ditt namn står firas du ofta med blommor, gåvor eller till och med små kalas.

Samma tradition finns i bland annat Grekland, Sverige och Spanien.

15. Svampplockning är en populär familjeaktivitet

Polen är ett land där svamp växer vilt! En populär familjetradition i Polen är därför att ge sig ut och plocka svamp tillsammans, och många föräldrar lär sina barn att skilja mellan ätbar svamp och giftig svamp redan i tidig ålder.

Många europeiska länder är kända för sin kärlek till svampplockning, bland annat Sverige och Norge.

16. Polen har slagits för sin frihet 43 gånger

Mellan år 1600 och 1945 har Polen invaderats eller varit i krig hela 43 gånger! Landet har en tämligen sorglig historia, och dess invånare har varit med om många hemskheter under årens gång.

Vi hoppas att Polens framtid är fri från krig och misär, och att de äntligen kan få leva fritt i fortsättningen.

17. Big Mac är billigast i Polen

Big mac burgare närbild

För dig som älskar McDonalds och billig mat är Polen ett perfekt resmål!

Polen ligger nämligen högt upp på listan för länder som erbjuder den billigaste Big Macen i hela världen.

18. Polen har en låg snittålder på giftermål

Hur gammal var du när du gifte dig, om du över huvud taget var gift? Förr i tiden var det vanligt att gifta sig ung, men idag är det allt färre som gifter sig innan de fyllt 30 – om inte senare.

Polen är ett land som har en låg snittålder för giftermål, och där är det vanligt att gifta sig redan innan man fyllt 27. Så om du letar efter kärleken och vill gifta dig ungt, kanske Polen är rätt plats för dig att leta på!

19. Chopins hemland

Du har säkert hört talas om Frederick Chopin? Han var en kompositör och pianist som levde under 1800-talet – och han kom från Polen!

Han var ett underbarn som kunde spela utmärkt piano redan vid 10 års ålder, och som 19-åring spelade han i stora konserthus i Tyskland och övriga Europa. Chopin blev bara 39 år, men hans musik lever fortfarande kvar idag i stora delar av världen.

20. Polen har en restaurang från 1273

Piwnica Swidnicka är en populär restaurang i Polen, speciellt för turister. Anledningen? Den öppnade år 1273 och finns fortfarande kvar! Det är en av världens äldsta restauranger och ett måste att besöka för dig som reser till Polen.

21. Valutan i Polen kallas Zloty

Polska Zloty

Trots att Polen är ett EU-land, har de en egen valuta som kallas Zloty. Många EU-länder har gått över till att använda euro som valuta, men det gör dock att priserna ofta blir högre.

Genom att använda sin egen valuta kan man hålla ned priserna och inte bli påverkad av euron och dess upp- och nedgångar.

22. Polen har en av 9 Gutenberg-biblar

Diocesan Museum Pelplin Resefakta.se
Diocesan Museum, Pelplin. Foto: Fallaner, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Gutenberg uppfann boktryckarkonsten, och den första boken som trycktes var såklart en bibel. Faktum är att Gutenberg tryckte en hel del biblar till att börja med, men idag finns bara 9 av dem kvar.

En av de 9 biblarna finns i Polen, och kan ses på museet Diocesan i staden Pelplin i Polen. 

23. Polen fanns inte på kartan under 123 år

Polen har en skakig historia och har många gånger blivit ockuperat och hamnat i krig. Under en period på 123 år fanns inte Polen med på världskartor, på grund av att landet inte “existerade” som ett eget land.

Först 1918 dök Polen upp på kartan igen, men landet var tillbaka i krig redan 20 år senare. Som tur är, är Polen ett självständigt och fritt land idag – och förhoppningsvis fortsätter det se ut så för all framtid.


Det var alla fakta vi hade att dela med oss om Polen idag! Vi hoppas att ni lärt er något nytt om landet, och att ni kanske efter den här artikeln kan sätta upp Polen som namn på listan över länder som ni vill besöka i framtiden. Håll utkik i bloggen för mer spännande resefakta framöver!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar