Kort fakta om Titicacasjön: Högst belägna stora sjön i världen


Titicacasjön är en uråldrig sjö belägen på flera tusen meters höjd över havet. Sjön är med på UNESCO:s Tentative List, en lista på platser som eventuellt ska nomineras till att i framtiden utnämnas som världsarv.

Titicacasjön sedd från Bolivia

Var ligger Titicacasjön?

Titicacasjön är Sydamerikas största sjö och ligger på gränsen mellan länderna Peru och Bolivia. Sjöns kanske främsta egenskap är att den ligger på cirka 3800 meters höjd över havet vilket gör den till världens högsta placerade sjö med båtförbindelser. Väl ute på sjön är det heller inte ovanligt att se invånarnas vassbåtar även kallade ’totoras’.

Hur tar man sig dit?

Eftersom Titicacasjön delas av Bolivia och Peru kan du resa till området på lite olika sätt. Lättast är om du reser till den lilla staden Puno som ligger i sydöstra Peru.

Intill Titicacasjöns strand kan du boka en guidad tur och förhoppningsvis några timmar senare är du ute på sjön med en lokal guide som visar dig allt vad området har att erbjuda! Har du däremot siktet inställt på Solön och Månön ska du resa från den bolivianska sidan. Solön har framför allt fantastiska utsikter över de snötäckta Anderna!

8300 km² naturskydd

Titicacasjön är till ytan cirka 8300 kvardratkilometer där dess största längd och bredd är cirka 190 centimeter och 50 kilometer. Sjön har ett maxdjup på cirka 280 meter och öarna som sticker upp litevarstans har stor betydelse för befolkningen.

Ramsarkonventionen (en internationell konvention för skydd av våtmarker som är unikt för fågellivet) har sedan år 1997 gjort Titicacasjön till ett naturskyddsområde eftersom Titicacasjön nämligen har ett rikt fågelliv med hela 60 olika arter.

Ursprunget till Inkafolket

Titicacasjön har formen likt en Puma som jagar en kanin. Namnet på sjön kommer från ordet Titi Khar’ka och betyder ”jaguarens klippa” på aymara vilket är ett lokalt inhemskt språk som talas av cirka 25 procent av Bolivias befolkning.

Platsen var helig för aymarafolket (ett större indianfolk) och senare också för inkafolket (inkaindianer som innan år 1490 var den mäktigaste folkgruppen av deras tid).

En gammal inkamyt berättar sagan om guden Viracocha som träder fram och kommer upp ur sjön för att skapa solen, stjärnorna och de första människorna. En saga som idag gjort att man inte kallar sjön enbart för Titicacasjön utan också ”Inkaernas födelseplats”.

Konstgjorda öar & jordbruk

Titicacasjön består av ca fyrtio öar där majoriteten av alla öar är bebodda och har sitt eget folk. Den största ön som vi nämnt tidigare heter Isla del Sol (Solön) men det finns också andra öar så som Amantani och Taquile.

På Amantani bor cirka 3,600 invånare där majoriteten pratar Quechua som betyder ”folkets språk”.  På Taquile bor cirka 2,200 invånare och år 2005 utropades ön till ett mästerverk bevarat av mänsklighetens arv av UNESCO.

Alla öar är inte ”äkta” utan en del öar är gjorda på totorovass — samma material som Urosfolket från Peru bygger sina vassbåtar med.

Eftersom Titicacasjön består av enorma vattenmassor skapas också ett fuktigare klimat vilket gör att odling av potatis och quinoa är extra populärt! Befolkningen i området — som är ca 230.000 människor — har odlingen samt innehavandet av alpackor, lamor, får och kor som största inkomst- och näringskälla.

10 spännande saker du inte visste om Titicacasjön

En åsna vid Titicacasjön

Storleken på sjön

Titicacasjön har en area på 56,270 km2 vilket är ungefär samma storlek som Kroatien.

De många floderna

Det rinner ungefär 25 stycken olika floder genom Titicacasjön.

En mycket gammal sjö

Titicacasjön tros vara tre miljoner år gammal.

Fisket är av stor vikt

Fiske och turism är områdets viktigaste tillgångar för den lokala ekonomin.

Ingen vinter här

Titicacasjön fryser aldrig till is.

Djurlivet

Titicacapaddan är sjöns mest igenkännande och vanligaste djur.

Största orten vid sjön

Puno är ”huvudstaden/huvudorten” som ligger vid Titicacasjön och det högst belägna bergsområdet.

Ingen badstrand direkt

Du får simma i Titicacasjön — men vi varnar dig, det är kallt!

Har det funnits hajar i Titicacasjön?

Nyligen upptäckte arkeologer 400 år gamla hajrester norr om Titicacasjön.

Turistpriser

Om du bestämmer dig för att ö-hoppa får du vara beredd att betala en liten avgift till byborna. Det är ingen bluff utan snarare en otroligt viktig inkomstkälla för befolkningen.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar