Resa mellan Stockholm och Arlanda 2023: Bästa sätten till och från flygplatsen


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det finns ett antal olika alternativ för att resa mellan Arlanda flygplats och Stockholm City. Transportsätten skiljer sig en del i både pris och flexibilitet. Här listar vi de bästa sätten att ta sig till och från Arlanda!

Arlanda flygplats, ikoner för flygplats, buss och tåg

Vilket är det bästa sättet att resa mellan Stockholm och Arlanda?

Det mest prisvärda sättet, som dessutom erbjuder stopp på flera hållplatser i Stockholm, är att resa med Flygbussarna. De går ofta fyra gånger i timmen och en resa tar cirka 45 minuter. Biljetter går att boka smidigt på nätet.

Flygbussarna

Det snabbaste sättet, som också är mycket smidigt är att ta Arlanda Express. De har många avgångar och tar dig direkt mellan Arlanda och Stockholms Centralstation. Nackdelen är att biljetterna kostar betydligt mer, särskilt om du reser ensam eller bara två vuxna.

Arlanda Express

Om du reser till och från en annan stad än Stockholm kan andra alternativ vara bättre. Vissa fjärrtåg stannar vid Arlanda, och pendeltågen mellan Stockholm och Uppsala är ett smidigt alternativ för den som använder den rutterna.

Se hela listan på alternativ längre ned i artikeln!

En titt på alternativen för att resa till och från Arlanda

Stockholm Arlanda inifrån gaterna

De flesta av oss är ganska bundna av, och fast i våra egna rutiner, även när det kommer till transport. Har vi väl tagit oss till Arlanda på ett sätt är chansen stor att vi kommer använda samma metod igen.

Trots det kan det finnas bättre sätt som vi ännu inte upptäckt. Viktiga saker när man reser till Arlanda från Stockholm är såklart bland annat att det går så fort som möjligt. Du vill inte behöva lämna hemmet tidigare än nödvändigt.

Själva väntan på flygplatsen och på planet brukar vara tillräckligt utdragen och det är såklart onödigt att förlänga restiden mer än nödvändigt.

Priset är såklart en annan viktig fråga. Det är inte säkert att det alternativ du valt för transport är det billigaste eller mest prisvärda.

Till sist är såklart komforten något som är centralt. Ju mindre krångel du behöver utsättas för under resan, desto bättre.

I listan nedan går vi igenom ett stort antal olika alternativ för dig som är på jakt efter transport till och från Arlanda. Vi jämför aspekterna ovan tillsammans med en mängd andra. Med hjälp av denna guide hoppas vi att du kan hitta de bästa sättet för just dig att ta dig från Stockholm till Arlanda.

Flygbussarna

Flygbussarna

Ett av de absolut smidigaste sätten att resa från Stockholm till Arlanda är via Flygbussarna. De har många fördelar som gör dem till ett perfekt alternativ för dig som vill ha något smidigt och enkelt.

Till att börja med går de till de flesta större flygplatser i Sverige. Oavsett om du vill flyga från Arlanda, Landvetter eller Bromma kan du alltså använda dig av just Flygbussarna.

Ett annat stort plus är att dessa bussar går helt på HVO, ett helt fossilfritt bränsle. Klimat och utsläpp är något alla måste tänka mer på nu för tiden och detta gör alltså att du kan resa med gott samvete.

Flygbussarna är ett väletablerat företag, med god täckning både vad gäller tidtabell och körsträckor. Det innebär att de har massor av bussar som går till de olika platserna, i stort sett hela tiden. Ofta går bussarna många gånger i timmen, så du behöver sällan vänta länge på nästa buss.

Detta gör dels att chansen för att få en plats med kort varsel ökar. Dessutom kan du anpassa resan för att tajma så bra som möjligt med just ditt flyg. På så vis minskar din totala restid.

Det är också smidigt att boka. I en app, eller på hemsidan kan du både köpa biljetter, se avgångar och hålla koll på just din resa.

Ombord finns gratis wifi som gör att du kan underhålla dig själv eller dina barn medan ni åker. Något som också är mycket smidigt om du till exempel planerar att arbeta under själva resan.

En av de stora fördelarna med att åka buss är smidigheten. Du behöver inte krångla med parkering eller annat som krävs när du till exempel reser med egen bil. Du köper en biljett, går till busshållplatsen och åker med. Har du stort bagage går det att få hjälp med detta.

Det ska också nämnas att detta får räknas till de billigare alternativen av de i guiden. Att åka buss är i de allra flesta fall betydligt billigare än både Arlanda Express, taxi eller egen bil med långtidsparkering.

Flygbussarna är ett mycket smidigt alternativ som vi varmt kan rekommendera. Om du vill ha en enkel resa till och från flygplatsen, utan krångel är det här ett svårslaget val.


Arlanda Express

Arlanda Express

En annan lösning för dig som vill ta dig snabbt till och från Arlanda från Stockholm, är med hjälp av Arlanda Express. Detta är ett populärt alternativ som både är snabbt och smidigt.

Arlanda Express är kort och gott ett snabbtåg mellan flygplatsen och centralstationen. Det positiva är att det bara tar 18 minuter mellan Stockholm Central och Arlanda. Med andra ord kommer du att kunna minska din restid en hel del, jämfört med att till exempel ta egen bil.

Dessutom sker avgångarna mycket ofta. Många gånger är det så tätt mellan tågen som 10 minuter.

En nackdel är dock priset. Om du reser ensam eller bara ett par personer är det oftast ett väldigt dyrt alternativ. Ibland har de kampanjer och erbjudanden som gör det mer prisvärt, och det brukar gå att kommer undan någorlunda billigt för grupper. Det kräver inte någon enorm budget, men kan ändå kännas som lite onödiga pengar att spendera.

När det kommer till komfort är dock tåg ett mycket bra val. Du sitter bekvämt, har ofta gott om plats och behöver inte sitta fastspänd. Vill du kunna jobba under resan är detta ett av de absolut bästa alternativen.

En nackdel är att tåg såklart inte kan göra lika många stopp som till exempel en buss. Arlanda Express går därmed bara mellan centralstationen och Arlanda. Beroende på var du bor i Stockholm kan det alltså vara en ganska lång resa att bara ta sig till själva tåget.

Till sist ska också nämnas att även tåg är ett ganska klimatsmart alternativ. Vill du tänka på miljön är detta långt mycket bättre än att ta bilen.

Arlanda Express kan vara ett smidigt val, speciellt om du bor i närheten av centralstationen i Stockholm. Vill du ha en kort restid med täta avgångar är det svårt att matcha denna tjänst. Men du får också vara redo att betala lite mer än de allra mest prisvärda alternativen.


Fjärrtåg till Arlanda

SJ Logo

För dig som ska resa lite längre och inte bor i Stockholm kan det vara värt att överväga att åka fjärrtåg med stopp vid Arlanda. Dessa tåg går ofta mellan flera städer och har många stopp på vägen.

Ska du resa långt kan det dock ibland vara ganska dyrt att resa med just fjärrtåg. Det är viktigt att vara ute i god tid, då biljetterna ofta brukar kunna stiga en hel del i pris över tid.

Även här är såklart nackdelen att du först måste ta dig till den specifika stationen. Om du inte bor centralt i din hemstad kan detta bli en jobbig bit att ta sig, speciellt på vägen hem.

Något som också ska nämnas är att avgångarna med fjärrtåg sällan är lika snabba och regelbundna som med exempelvis Flygbussarna eller Arlanda Express. Om du har otur med tajmingen, kan detta leda till att din totala restid faktiskt blir flera timmar längre.

Du slipper dock problemet med att leta parkering, jämfört med om du kör bil. Dessutom slipper du själv köra när du är trött på vägen till eller från flygplatsen. Detta är såklart både mer bekvämt, men också mer trafiksäkert.

Fjärrtåg kan alltså vara en lösning att överväga för dig som bor i en annan stad än Stockholm.


Pendeltåg och annan kollektivtrafik

Logo för SL och UL

Det finns också andra alternativ när det kommer till kollektivtrafik till och från Arlanda. Bland annat kan du välja att åka med SL, eller UL, det vill säga Stockholms stads, respektive Uppsalas kollektivtrafik.

Det finns en linje som går mellan Stockholms centralstation och Uppsalas centralstation. Denna kan med fördel användas både av den som bor i Stockholm och den som bor i Uppsala, i och med att den stannar vid Arlanda på vägen.

Speciellt för den som bor i Uppsala är detta en smidig lösning. Därifrån tar det nämligen bara ca 18 minuter att ta sig till Arlanda.

Något som ska nämnas är att du kommer få betala en stationsavgift. Detta i kombination med den vanliga biljettavgiften, så detta bör du ta med i beräkningarna när du planerar din resa.


Taxi mellan Stockholm och Arlanda

Taxi Stockholm skylt på taket

Ett annat sätt att resa är såklart med taxi. Nackdelen blir naturligtvis att detta kommer sticka iväg en del i pris. Det kan dock bli relativt prisvärt om ni åker flera och delar på kostnaden. Vanligtvis går det att få ett fast pris så du på förhand vet vad det kostar.

Att åka taxi får givetvis ett stort plus för komfort och smidighet, när det gäller att ta sig till och från Arlanda. Många gånger kan du bli hämtad i stort sett var du vill. Du behöver alltså inte ta dig till en specifik hållplats eller dylikt.

Dessutom är det enkelt att hantera packning och liknande. Du slipper också krångla med parkering när du väl kommer fram till Arlanda.

Att ta taxi får dock ett minus för miljön, där det i princip alltid är bättre att åka kollektivt i någon form.


Åka med egen bil

Många väljer att åka med egen bil till och från Arlanda. Detta har såklart både sina fördelar och nackdelar.

Det största pluset är att det för det mesta är mycket bekvämt. Du kan direkt kliva ut genom dörren och sätta dig i bilen för att ge dig i väg. I lugn och ro kan du kontrollera all packning och lägga in en väska i taget.

Att du kan åka direkt till och från flygplatsen och tajma som du vill gör också att restiden blir kort. Bor du inte nära en tågstation eller busshållplats, kan detta alltså vara ett snabbare alternativ än att till exempel åka med buss eller tåg.

Det finns dock ett antal nackdelar. För det första måste du köra själv, eller få hjälp med den biten. Att göra på egen hand kan vara både jobbigt och farligt, om du är trött efter en lång resa.

Dessutom är en fossildriven bil ingen vidare lösning för miljön. För dig som värnar lite extra om dessa bitar är det ett bättre val att åka buss eller tåg.

Ett annat problem är parkeringen. Du behöver hitta och dessutom betala för en långtidsparkering på Arlanda.

Detta blir såklart mindre och mindre fördelaktigt ju längre du är borta. Om du bara reser i några dagar kan det kanske vara ekonomiskt smart att ta bilen i vissa fall. Men ska du vara borta i en eller flera veckor är det flesta andra alternativen i guiden billigare.

För långa resor kan det till och med ibland vara smartare att ta en taxi än att köra egen bil till flygplatsen. Det kostar helt enkelt mindre när du räknar in parkeringen.


Att tänka på när du bokar resa

Det finns ett antal saker som är bra och viktiga att tänka på innan du väljer att boka din resa till Arlanda.

Jämföra

Till att börja med är det smart att jämföra olika alternativ. På så vis kan du hitta den deal som kan ge just dig det bästa priset och smidigaste resan. Du kan till exempel kolla upp om Arlanda Express kör någon kampanj just nu, eller vad fast pris på taxi kostar från din destination.

En annan sak som är bra att ha med sig är att hur länge du ska vara borta kan komma att påverka kostnaden för resan också till och från Arlanda.

Saker som långtidsparkering som kostar en hel del gör att till exempel bil kan vara ett ekonomiskt okej alternativ för kortare resor, men blir dyrare än det mesta om du ska vara borta länge.

Komfort och undvika stress

Ytterligare ett tips att ta med sig, är att komforten är en viktig faktor. Ofta är det allra skönaste att slippa ordna med eller rodda med saker på egen hand.

Att välja ett alternativ som har en smidig app och enkel hantering av till exempel biljetter kommer göra resan så mycket mer bekväm. Stress och oro är bland det viktigaste att undvika för att få en behaglig tripp till och från Arlanda.

Till sist vill vi också uppmana till att ha ordentliga marginaler. Det kommer ge en trygghet och göra att du inte blir lika känslig för oförutsedda händelser som förseningar eller dåligt väder.

Det är också smart att välja en tjänst som har täta avgångar. På så vis finns ofta möjligheten att boka om och hinna ändå om något oväntat skulle hända.

Avslutning

För att sammanfatta kan vi säga att det finns en hel del att tänka på när det kommer till transport till och från flygplatsen. Tänk på att detta också är en del av din resa och faktiskt kan påverka din upplevelse av semestern eller affärstrippen en hel del.

Det allra viktigaste är att välja stabilitet. Stress eller oro för att inte hinna med sitt plan är det som oftast kan förstöra det som skulle bli lugn stund till och från flygplatsen.

Vi hoppas att denna guide varit till nytta och att du lärt dig något nytt om resor till och från Arlanda. I listan ovan tror vi att du kan hitta ett alternativ som passar din budget och dina önskemål.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar