25 saker att göra i Krakow 2023: Sevärdheter i Polska storstaden


Krakow – Polens näst största stad, och en stad med en lång och spännande historia. Här bor över 750.000 invånare i en del av Polen som har funnits sedan 600 e.Kr. Staden har utsatts för mycket under sin tid. Invasioner, krig och tragedi. Men det är även ett epicentrum för kultur, historia och sevärdheter.

Ja, Krakow bjuder på en lång historia, spännande sevärdheter, mängder av konst och kultur samt mysiga stadsdelar som bara väntar på att upptäckas. Om du planerar ett besök i Polen kan vi varmt rekommendera att utforska Krakow, du kommer inte att bli besviken. Vill du ha några tips på saker att göra i Krakow?

Läs vidare i den här artikeln, för här tipsar vi nämligen om våra 25 favoritsaker att göra när man befinner sig i staden!

Tips! Här kan du boka en guidad tur i Krakow, för att få ut det mesta av din vistelse i staden! Välj mellan hundratals aktiviteter i den polska storstaden!

Marknadstorget Krakow

1. Besök den gamla staden – Stare Miasto

Stare Miasto Krakow

Krakow är som tidigare nämnt en stad med lång historia. Den omnämns så tidigt som 966 av en judisk handelsman, men det finns spår av befolkningen så långt tillbaka som 600 e.Kr. Staden invaderades under 1200-talet av mongoler, och det var efter den invasionen som den stad som vi har idag började ritas upp och konstruerades.

Stare Miasto – den gamla staden – är epicentrum av Krakow och en självklarhet att besöka för turister. Atmosfären bjuder på en resa tillbaka i tiden, och här finns gott om saker att göra.

Bara att äta en lunch här är som en tidsresa, då många restauranger ligger belägna i tunnlar och passager med gotiska valv under staden. Om du befinner dig i Krakow och vill ha en utgångspunkt för saker att göra, är det här du börjar.

Se även våra tips på färjor som går ned till Polen!

2. Ta en fika på torge Rynek Główny

Rynek Główny, Krakow

Rynek Glówny är det så kallade “main square” i Krakow, och ett av Europas största och äldsta medeltida torg! Det har funnits sedan 1200-talet, precis som den gamla staden, och har sedan dess varit en mötesplats för handel och sociala interaktioner.

Torget är omgivet av stadshus, den gamla marknadshallen och såklart mängder av mysiga kaféer och restauranger.

3. Besök Wawelslottet

Wawelslottet Krakow

Wawelslottet är listad som ett världsarv hos UNESCO, och en självklar sevärdhet för många turister som besöker Krakow. Här bodde Polens kung från 1200-talet, fram till omkring 1600-talet. Du kan besöka slottet och se mängder av historiska artefakter.

En favorit bland många är Szczerbiec – svärdet som användes för att kröna kungar mellan 1320–1764. Hit måste du gå om du är intresserad av hur det kungliga livet i Krakow såg ut, eller om du bara har en förkärlek för stora, gamla slott.

4. Se vackra Mariakyrkan

Mariakyrkan Krakow

I samband med den mongoliska invasionen under 1200-talet förstördes också en kyrka i Krakow. På samma plats som den stod, byggdes en ny kyrka upp – Mariakyrkan! Den började konstrueras under 1300-talet och fortsatte byggas under flera decennier framöver.

Idag står den fast i all sin glans, och den är verkligen ett under att titta på. Kyrkan har det största, gotiska altaret i världen, såväl som en otrolig exteriör och mängder av intressanta sevärdheter på insidan.

5. Besök Wawel Katedralen

Wawel Katedralen Krakow

Katedralen Wawel är en enorm kyrka i Krakow som, precis som Mariakyrkan, byggdes på 1300-talet efter invasionen. Det tog ett tag att bygga katedralen, vilket kan man se på de många olika stilar som samsas i såväl exteriören som interiören.

Hit kan du gå på en guidad tur för att lära dig mer om den kungliga historien i Polen, samt se många intressanta konstverk och kvarlämningar från förr.

6. Strosa genom Kazimierz

Kazimierz Krakow

Kazimierz är en viktig del av Krakows historia. Det var här som stadens judar blev förflyttade redan under 1400-talet, och som till följd delade upp staden i judar och polacker.

Stadsdelen användes dessutom vid inspelningen av den oscarsbelönade filmen “Schindler’s List”. Med andra ord – en viktig del av historien då och nu.

7. Besök Franciskanerkyrkan

Franciskanerkyrkan Krakow
Zygmunt Put Zetpe0202, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Franciskanerkyrkan är ytterligare en kyrka i Krakow som byggdes efter den mongoliska invasionen på 1200-talet. Det var en gång i tiden ett kloster, och idag kan du besöka den för att se historien från förr.

På insidan finns gott om konstverk och kvarlämningar från forna tider, som berättar om hur livet såg ut under 1300-talet och framåt.

8. Leta souvenirer på Cloth Hall

Cloth Hall Krakow

Cloth Hall var en gång i tiden en marknadsplats för byteshandel! Den enorma byggnaden ligger på torget Rynek Glowny, och här har den stått sedan omkring 1100-talet. I ungefär 800 agerade Cloth Hall hem till byteshandel för produkter såsom silke, läder och kryddor.

Idag är det visserligen också en marknadsplats, men främst för souvenirer och andra klassiska polska saker. Det är dock en otroligt viktig del av Krakows historia, så om du ändå är på torget ska du passa på att stiga in.

9. Promenera längs The Royal Road

The Royal Road i gamla staden i Krakow är samma väg idag, som den en gång var förr under körningar av kungligheter. Här vandrade kungarna i väntan på att bli krönta, och här kan även du promenera idag!

Det är en rolig aktivitet som ger dig en inblick i det kungliga livet i Krakow, om kanske lite tråkig då det egentligen bara är en väg. Det finns dock gott om sevärdheter längs vägen, så vi har ändå valt att inkludera den på listan!

10. Besök Manggha Museet

Manggha Museet Krakow

Om du befinner dig i Krakow och är ett fan av japansk kultur ska du besöka Manggha! Ett museum som har över 7000 verk bestående av träsnitt, keramik, konstverk och mycket mer – allt från Japan!

Museet grundades av Andrzej Wajda 1994 efter det att han blivit fascinerad av en konstkollektion på 40-talet. Intressant!

11. Upptäck flygplanshistoria på Polish Aviation Museum

Polish Aviation Museum Krakow
mamik / fotopolska.eu, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Ytterligare ett spännande museum i Krakow är The Polish Aviation Museum! Museet anses vara ett av världens bästa flygplansmuseum, och här finns över 200 olika flygplan genom tiderna.

Museet ligger dessutom vid den gamla flygplatsen Kraków-Rakowice-Czyżyny som stände1962. Se gamla flygplan, helikoptrar, glidare, motorer och stridsplan och lär dig mer om flygplanets historia!

12. Måla glas på Stained Glass Workshop and Museum

Stained Glass Workshop and Museum Krakow
Zygmunt Put, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Glasmålare finns det gott om i Polen, och faktum är att de är riktigt skickliga! Så pass att man under början av 1900-talet lät öppna upp en kombinerad workshop och museum där besökare kunde se glasmåleri “in action”.

Arbetarna har ett otroligt hantverk, som du som besökare kan se när du tar en guidad tur runt om i byggnaden.

13. Mys i Planty Park

Planty Park Krakow

Mellan den gamla staden, och Krakows nyare kvarter, finns en stor sträcka av engelska trädgårdar med promenadstråk som konstruerades redan på 1820-talet.

På den norra sidan finns det gott om sevärdheter att ta del av, men hela parken i sig är en väldigt mysig plats att bara umgås i eller promenera genom. Ett skönt avbrott efter en lång dag av sightseeing!

14. Besök Schindlers Factory

Schindlers Factory Krakow
Jennifer Boyer, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Du har säkert sett, eller i alla fall hört talas om, filmen Schindler’s List. Du vet säkert också om att den är baserad på en verklig persons arbete för att befria judar under andra världskriget.

Om du vill veta mer om Schindler och hans arbete ska du besöka Schindlers Factory i Krakow. Här finns utställningar, Schindlers privata skrivbord, hans böcker och dokument samt mängder av information gällande Krakow och ockupationen av staden under andra världskriget. En viktig del av historien!

15. Upptäck Rynek Underground

Rynek Underground
Jorge Láscar from Australia, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Under det som är Cloth Hall idag, finns en 6000 kvadratmeter stor, underjordisk hall som visar arkeologiska fynd samt den ursprungliga grunden till marknadsplatsen. Här kan du ta del av utgrävningar, se hologram och skärmar och mycket mer, som visar en bättre bild av Krakow som det en gång var.

Rynek Underground är verkligen som ett enormt museum under jord, och om du befinner dig i staden är det ett måste att upptäcka den här fascinerande platsen.

16. Besök Museum of the Jagiellonian University – Collegium Maius

Jagiellonian University Krakow

Polens äldsta universitet, Jagiellonian University, grundades på 1300-talet och finns än idag kvar! Det ligger i byggnaden Collegium Maius, som också är en av stadens äldsta byggnader.

Det är inte ett universitet idag, men du kan fortfarande besöka byggnaden och gå på museet där du kan se jordglober, kartor och mängder av andra saker från den gamla universitetstiden.

17. Se den häftiga Kosciusko Mound

Kosciusko Mound
Kgbo, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Kosciusko Mound är en 34 meter hög kulle som byggdes som gravplats för landshjälten Tadeusz Kościuszko år 1823. Kosciusko hyllades efter att han lett slag mot Ryssland och Preussen under 1794.

Du kan besöka gravplatsen och få en guidad tur där, samt lära dig mer om historien bakom de olika slagen samt Kosciusko själv.

18. … Och Krakus Mound när du ändå är igång!

Krakus Mound

Om du ändå är igång med besökandet av gravplatser finns det ännu en kulle i Krakow som du måste besöka – Krakus Mound! Här sägs det nämligen att självaste Kung Krakus, grundad av staden, ligger begravd.

Man tror att Krakus Mound funnits i över 2000 år, men man har inte gjort några utgrävningar som bevisar att kungen faktiskt finns där. Men man vet ju aldrig, eller hur!

19. Besök Ghetto Heroes Square

Ghetto Heroes Square Krakow
Bjoertvedt, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Ghetto Heroes Square är inte en plats att besöka för den svaghjärtade. Vad som en gång i tiden var det så kallade gettot i Krakow, är idag en minnesplats för offren av alla hemskheter som pågick här.

Torget var en gång i tiden ett epicentrum för tragedi, där allt från avrättningar till separationer av familjer skedde. Idag har man valt att installera ett minnesmonument här i form av 70 stolar, till minne av alla offer.

20. Promenera längs Vistula Boulevards

Vistula Boulevards Wisla

Vistula (eller Wisla på polska) är en flod som rinner genom Polen. I Krakow har man låtit bygga stora flodbanker med cykelvägar, parker och hamnar, där människor dagligen samlas och promenerar eller umgås.

Hit kan du gå om du vill ta en mysig promenad, hoppa på en båt eller bara se den stora floden. En självklarhet för många turister!

21. Se Corpus Christi Kyrkan

Corpus Christi Kyrkan Krakow
Zygmunt Put Zetpe0202, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Corpus Christi är en massiv basilisk i Krakow som skapades av kung Casimir III, år 1335. Det är en kyrka i barockstilen, som har några av Polens vackraste och mest sammanhängande hantverk på detaljnivå.

Om du besöker kyrkan ska du verkligen ta dig tiden att inspektera hantverket, vi garanterar att du kommer tycka om det!

22. Besök St Peter & Paul Kyrkan

St Peter & Paul Kyrkan Krakow
Mkos, CC BY-SA 3.0 PL https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en, via Wikimedia Commons

Ytterligare en kyrka värd ett besök i Krakow är St Peter & Paul kyrkan! En kyrka i barockstil, som byggdes under 1600-talet.

Hit går man främst för att se det magnifika hantverket på kyrkans utsida, men man kan givetvis gå in i kyrkan också för att se den fina insidan.

23. Stig ned i Dragon’s Den (Smocza Jama)

Dragon’s Den (Smocza Jama) Krakow
Craig Nagy from Vancouver, Canada, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Smocza Jama, även känt som Dragon’s Den, är en grotta i Krakow som sägs ha varit hem till en drake, som dräptes av Kung Krakus när han grundade staden.

Utanför grottan finns en enorm staty av en drake som byggdes 1972, som till och med sprutade eld under en tid. Vid ingången hänger dessutom bendelar i stora kedjor som sägs tillhöra den påstådda draken, daterade så långt tillbaka som till istiden. Spännande!

24. Ta en tur till Plac Nowy

Plac Nowy Krakow
Kpalion, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Om du vill se den lite mer bohemiska sidan av Krakow ska du besöka Plac Nowy! Här samlas stadens lite mer hippa människor och turister för middagar, second hand shopping och mycket mer.

I stadsdelen finns det gott om mysiga krogar och restauranger, samt stora marknader med mängder av second hand fynd.

25. Besök det gamla klostret på Tyniec Abbey

Tyniec Abbey Krakow

Ungefär en mil sydväst om Stare Miasto ligger Tyniec Abbey – ett kloster och en by som funnits sedan 1000-talet. Tyniec Abbey har fortfarande ett fungerade kloster, men där finns även ett museum med utgrävningar och fynd sedan många år tillbaka.

På somrarna kan man besöka den lilla byn och ta den av konserter och utställningar, men det finns även guidade turer där året om för den som är intresserad.


Som ni hör finns det gott om saker att göra när man besöker Krakow! En spännande stad full av historia, sevärdheter och saker att göra. Se till att lägga några av punkterna från det här inlägget på minnet, tills nästa gång du befinner dig i Polen på en härlig semester.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar