25 saker att göra i Prag: Se och upplev hela den tjeckiska huvudstaden


Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Prag är känt som en av de vackraste städerna i Europa. Det finns en gammal stadskärna som är välbevarad, och egentligen räcker det med att strosa runt i staden för att kunna uppskatta den.

Utan någon ansträngning kan du njuta av gammal arkitektur och de vackra vyer som skapas av läget vid floden Voldau. Men även om det inte är nödvändigt att planera in något mer än så finns det mycket mer du kan göra i Prag!

25 saker i att uppleva i Prag

Tips! Här kan du hitta och boka massor av upplevelser och guidade turer i Prag. Alltifrån båtturer och guidade slottsvandringar, till ölprovningar och matupplevelser finns på menyn!

1. Gå över Karlsbron

En bild av Karlsbron i Prag under dagtid, med sin historiska stenstruktur och fotgängare som njuter av den klara dagen.

En av de absolut mest kända sevärdheterna i Prag är Karlsbron. Det är en bro som byggdes redan 1357 och som binder ihop stadens två olika delar. Bron är över 500 meter lång och gjord i gotisk stil. Den har bronsräcken och det finns 30 olika helgonstatyer längs med bron.

På dagarna och kvällarna är bron full av gatumusiker, försäljare och inte minst turister. Nuförtiden är det bara fotgängare som är tillåtna på bron, ingen trafik. Det kan ändå bli rätt trångt. Vill du få en lugnare upplevelse av bron kan du gå dit på morgonen.

2. Ta dig till platsen där (nästan) allt hände

Ett nattfoto av Václavplatsen i Prag, med upplysta historiska byggnader som ger ett varmt ljus mot den mörka himlen.

Václavplatsen är ett mellanting mellan ett torg och en gata. Den ligger i stadsdelen Nové Město. Det som gör Václavplatsen speciell är att flera historiska händelser utspelat sig där, och att det därför blivit ett historiskt och politiskt centrum. Framför allt är det demonstrationer som ordnats på platsen.

1989 ledde en häftig demonstration på Václavplatsen till att sammetsrevolutionen inleddes. Konsekvensen blev att kommunismen föll i landet. En annan viktig händelse var när Jan Palach tände eld på sig själv just där.

Det skedde 1969 och var en protest mot att Sovjet invaderat och ockuperat landet. Med ockupationen stoppades Pragvåren och hoppet om ett öppnare samhälle.

Även under invasionen 1968 var Václavplatsen viktig eftersom det var där Sovjetunionen ställde upp stridsvagnar som en maktdemonstration som skulle visa att motståndarna inte hade en chans.

3. Historiskt i Lesser Town

Bild över hustaken och kyrktornen i Malá Strana, Prag, som ger en pittoresk vy över stadsdelen.

Lesser Town kan kallas för Lilla Sidan eller Lillsidan på svenska. På tjeckiska heter stadsdelen Malá Strana. Det är ett område som ligger nedanför Pragborgen och sträcker sig till floden Vltava.

I Lesser Town finns många gamla byggnader att titta på, och även gamla kyrkor. Kvarteren är mycket charmiga och vill du göra något mer än att titta på hus finns det gott om restauranger, barer och kaféer. Här kan du också hitta historiska minnesmärken och butiker med hantverk.

John Lennon-muren

Närbild på graffiti på John Lennon-muren i Prag, en livlig färgpalett och olika konstnärliga uttryck skapar en dynamisk bild.

I Lesser Town hittar du också en modern sevärdhet – en hyllning till John Lennon. När han mördades 1980 började muren fyllas med bilder som föreställde honom och citat av honom. Sen dess har det fortsatt. Innehållet på muren är i ständig förändring och äldre bilder målas över av ny grafitti.

Gamla citat ersätts av nya. Det är ganska sällsynt med minnesmärken som hela tiden ändras och på det sättet är levande. Väl värt att stanna till där för att ta en bild!

4. Upplev Gamla stan

Bild på byggnader i Gamla Stan, Prag, mot en klar blå himmel i bakgrunden.

Gamla stan är den gamla stadskärnan i Prag och det är en fin stadsdel att gå runt i. Känner du för att lära dig lite mer – och uppleva något annorlunda? Då kan du välja en guidad tur där du får se vad som döljer sig under de gamla gatorna.

Där finns nämligen en underjordisk stad med välbevarade rum från 1100-talet. Under guidningen får du veta hur det var att leva i Prag under medeltiden, och vad de underjordiska rummen användes till. Det är också möjligt att besöka fängelsehålan som finns kvar sen medeltiden och se en utställning om tortyr och avrättningar.

Det astronomiska uret

När du är i Gamla stan är det nästan ett måste att gå till det astronomiska uret. Det byggdes på 1400-talet.

Varje halvtimme gör ett mekaniskt spel att de 12 apostlarna kommer fram från en lucka över själva klockan. Även uret är spännande att se, eftersom det både visar lokal tid och solens och månens position.

Rådhuset

Det astronomiska uret är en del av Prags rådhus, som också har ett 69,5 meter högt klocktorn. Det finns både trappor och hiss så att du kan ta dig till toppen av det. När du kommer upp får du en vacker utsikt över Prag.

Torget i Gamla stan

Rådhuset finns vid Gamla stans torg – Staromestske namesti. Det är populärt bland annat för att det astronomiska uret drar till sig folk.

Men torget i sig är också fint, med alla de gamla byggnaderna och uteserveringarna där du kan slå dig ner.

5. Besök domkyrkan

Bild av Sankt Vituskatedralen i Prag, fotograferad från marknivå upp mot himlen, som betonar kyrkans mäktiga arkitektur.

Prags domkyrka heter Sankt Vituskatedralen. Den ligger vid Pragborgen och är en av de mest pampiga byggnaderna i det området. Huvudtornet är drygt 96 meter högt och de andra två tornen är 82 meter, vilket ger en storslagen känsla.

Det har funnits en kyrka på platsen sen 900-talet, men sen dess har ombyggnader och nybyggnader skett. Dagens kyrka planerades och började byggas på 1300-talet. Helt färdig blev den inte förrän på 1800-talet eftersom krig kom emellan och avbröt projektet.

Týnkyrkan

Týnkyrkan, eller Týnský kostel på tjeckiska, är en ikonisk gotisk kyrka belägen i Prag Gamla stan, Tjeckien. Byggnadsarbetet började 1365 och fullbordades 1435, men dess interiör uppvisar främst barockstil.

Kyrkan spelade en central roll i reformationen och den husitiska rörelsen fram till det Trettioåriga kriget. Efter slaget vid Vita berget 1620, avrättades 27 tjeckiska protestanter framför kyrkan för uppror mot Habsburgarna.

Týnkyrkan är också viloplats för den danske astronomen Tycho Brahe, som avled 1601 i Prag. Idag är kyrkan en populär turistattraktion och ett viktigt historiskt landmärke i staden.

St. Nicholaskyrkan

En tredje kyrka som kan vara värd ett besök är Sankt Nikolauskyrkan (Kostel svatého Mikuláše) i stadsdelen Malá Strana. Det finns faktiskt två kyrkor i Prag som kallas för Sankt Nikolauskyrkan.

Den andra ligger på torget i Gamla stan. Sankt Nikolauskyrkan i Malá Strana är den mest kända barockkyrkan i Prag. Den har fantastiska takmålningar och även i övrigt är den mycket vackert dekorerad.

6. Strosa runt i de judiska kvarteren

Bild av en synagoga i Josefov, det gamla judiska området i Prag, med dess distinkta arkitektur.

Du hittar de judiska kvarteren ovanför Gamla stan, och de heter Josefov. Det har funnits judar i Prag sen 900-talet och hur deras liv sett ut har varierat. De judiska kvarteren hade en mur runt sig och en egen borgmästare och var i viss utsträckning självstyrande.

Som mest bodde det 160 000 judar där. I början av 1900-talet förstördes en del av de judiska kvarteren, så området har varit större än det är nu.

Att det är så välbevarat beror paradoxalt nog på nazisterna. De bestämde sig för att kvarteren passade som ”museum över en utdöd ras” och tog dit föremål från andra ockuperade områden och länder. Området ger dig idag en chans att ta del av arkitekturen. Det finns också många fina butiker där.

Gammalnya synagogan

Gammalnya synagogan (Staronová synagoga) är den äldsta synagogan i Europa, och den byggdes i slutet av 1200-talet. Det finns många berättelser om synagogan. En av dem säger att stenarna den är byggd av ska ha kommit från en annan synagoga som låg i Jerusalem.

I Gammalnya synagogan verkade Rabbi Jehuda Löw ben Bezalel, som bland annat är känd för att han ska ha skapat Golem.

Golem ska ha gjorts i lera och var en varelse som fick liv med hjälp av en magisk sten. Varelsen gjorde uppror och legenden säger att det slutade med att den gick ut på gatorna och skrämde upp befolkningen. Resterna av Golem ska finnas i Gammalnya synagogan.

Jubileum-synagogan

En helt annorlunda synagoga är Jubileum-synagogan som byggdes 1906 och som är den nyaste synagogan i Prag.

Den är gjord i Art Noveau-stil och är vackert dekorerade både på utsidan och insidan. Namnet valdes för att hedra kejsar Franz Joseph I av Österrikes silverjubileum. Den kallas ibland för Jerusalem-synagogan eftersom den ligger på Jerusalemgatan.

Judiska begravningsplatsen

I de judiska kvarteren finns en gammal begravningsplats som åtminstone i Europa är den äldsta i sitt slag. Den användes från 1400-talet fram till 1787.

Begravningsplatsen är liten och därför skapade man nya gravar ovanpå de befintliga när det inte fick plats fler nya gravar. Gravstenarna står mycket tätt och det sägs att det på vissa ställen finns gravar med tolv lager.

7. En kyrka med dramatik

Bild inne i Sankt Kyrillos och Sankt Methodios kyrka i Prag, blickande mellan bänkraderna fram till det ståtliga altaret.

En kyrka i Prag som kan vara intressant att besöka även om du inte alls är troende eller intresserad av kyrklig arkitektur är Sankt Kyrillos och Sankt Methodios kyrka. Under andra världskriget gjordes ett attentat där den nazistiske riksprotektorn Reinhard Heydrich dödades.

Attentatsmännen gömde sig i kyrkans krypta och Gestapo lyckades inte hitta dem. Med hjälp av en förrädare fick de till slut reda på gömstället och kyrkan omringades med hjälp av 700 soldater.

Kryptan fylldes med vatten och de sju attentatsmännen försökte förgäves gräva sig ut. Det slutade med att de tog livet av sig. Förrädaren fick 1 miljon riksmark, men efter krigets slut spårades han upp och avrättades.

I  Sankt Kyrillos och Sankt Methodios kyrka finns flera kulhål kvar sen händelsen, och det går att se var de försökte gräva sig ut. Det finns dessutom ett litet museum som handlar om den tjeckiska motståndsrörelsen.

8. Ett sagolikt slott

En bild av Pragborgen, synlig i fjärran bakom stadens hustak, ger en panoramavy över Prag.

Pragborgen är i själva verket ett slott, och inte vilket slott som helst. Med sina 570 x 130 meter är det världens största slott! I själva verket består Pragborgen av flera olika byggnader med en mur runt. Bland byggnaderna finns fyra palats, fyra kyrkor, åtta andra större byggnader och en hel massa mindre.

Dessutom finns fem trädgårdar. På området kan du hitta exempel på nästan alla arkitektoniska stilar som varit populära det senaste årtusendet. Med andra ord finns det hur mycket som helst att titta på.

Med hjälp av en guidad tur i borgen behöver du inte oroa dig för att missa något viktigt, och du kan få intressant information om Pragborgens olika delar.

9. Ta ett foto på Prags smalaste gata

Gillar du att ta foton på speciella platser? Då kan ett besök vid Prags smalaste gata kanske vara något för dig. Gatan heter U Lužického semináře och finns i stadsdelen Malá Strana.

Den består av en smal trappa som är inklämd mellan två hus. Lite trångt är det, men det blir ett roligt minne att ha varit där.

10. Det dansande huset

Ett annat ställe du kan ta dig till för att få ett annorlunda foto är Det dansande huset (Tančící dům). Det har en arkitektur som inte liknar så mycket annat. Det ritades av Vlado Milunić och Frank Gehry och byggdes 1996.

Huset är omgivet av äldre byggnader i olika stilar men har ett mycket modernt uttryck. Det som är mest speciellt med det är vinklarna som får det att se både snett och lite levande ut. Inspirationen kommer från hur ett dansande par kan se ut.

11. Lär dig mer på en ölprovning

Från Tjeckien kommer mycket gott öl, och landet har en lång historia av öltillverkning. År 850 började man odla humle och den tidigaste dokumenterade ölbryggningen gjordes 990 av munkar. Ett bra sätt att lära dig mer om tjeckiskt öl är att gå på en ölprovning.

Under ölprovningen får du prova sju olika sorter och lära dig om ölets komplexitet genom dess arom, aspekt, smak och kropp. När du går därifrån är du lite mer av en ölkännare än du var innan.

Staropramen

Vill du hellre fördjupa dig mer i ett särskilt bryggeri och dess verksamhet finns det flera som är öppna för besök. Det mest kända av dem är Staropramen. Det ligger bara femton minuter från centrum, så det är lätt att ta sig dit.

12. Besök en ölstuga eller ölträdgård

Förutom att Tjeckien har en lång historia av öltillverkning anses de av många ha det godaste ölet. Man kan ha delade åsikter om det, men något som är fakta är att Tjeckien har världens högsta konsumtion av öl. Det märks när du är på besök i Prag, det finns många ställen där du kan ta en öl.

Ett klassiskt sätt att dricka öl på är att gå till en ölstuga. Det finns gott om dem och för att hitta en ska du titta efter orden ”Hospoda” eller ”Pivnice”. I en ölstuga fylls ditt glas på tills du säger stopp, eller tills du lägger glasunderlägget uppe på ditt glas.

Besöker du Prag på sommaren kan du också passa på att besöka en ölträdgård. Det finns två stora ölträdgårdar som ligger i parker, där du kan dricka öl och njuta av utsikten samtidigt. 

13. En annorlunda upplevelse på Gallery of Steel Figures

På Gallery of Steel Figures kan du se figurer gjorda i återvunnet stål. I praktiken är det alltså skräp som använts för att skapa skulpturerna. De föreställer kända figurer från serietidningar, filmer och popkultur, och de kommer från sagor, fantasy, sci-fi och andra sammanhang.

Blandningen är gjord så att de flesta kan hitta något de tycker om här. Det finns mer än 100 figurer och det är en interaktiv utställning. Du kan röra figurerna så mycket du vill, leka med dem, rida på dem eller ta ett foto tillsammans med dem. Ett roligt avbrott från de historiska sevärdheterna och miljöerna!

14. Gå i Kafkas fotspår

En av de mest kända personer som bott i Prag är Franz Kafka. Han levde 1883-1924 och skrev bland annat den ikoniska romanen Processen och kortromanen Förvandlingen, som kallats världens bästa novell.

När du är i Prag kan du passa på att besöka några av Kafkas favoritplatser och lära dig mer om både om honom och om hur Prag var på hans tid. Ett enkelt sätt att göra det är att använda en audiotur. Med den kan du själv gå runt mellan platserna medan du får guidningen i öronen.

Kafkamuseet

Du kan också välja att besöka Kafkamuseet. Museet har satsat på att ge en helhetsupplevelse och drar in dig i en skruvad och mörk värld, som är vad de flesta förknippar med Kafka och hans böcker. På museet kan du också ta del av Kafkas manus, brev, dagböcker och färdiga verk.

15. Lär dig mer på Nationalmuseet

Nationalmuseet i Prag har funnits ända sen 1818, även om det tidigare kallats för Böhmiska museet. Museet ligger i en pampig gammal byggnad och bara att vara i museets lokaler är en upplevelse. Museet är inriktat på vetenskap, historia, konst och kultur.

Till Nationalmuseet hör också ett museum för tjeckisk musik som finns i Sankta Maria Magdalena-kyrkan, ett Antonín Dvořák-museum som finns i Villa America, ett museum för tjeckisk folkkultur som finns i Kinskys sommarslott och ett par andra museer.

16. Bli förvirrad på Illusionsmuseet

Tar du dig till Illusionsmuseet ställs du inför saker som gärna vill spela dig ett spratt och göra dig förvirrad. Det är verk som vill lura ditt öga så att du tror att du ser något annat än det du egentligen ser, eller som på andra sätt använder sig av trick och är lite kluriga.

Till exempel finns det porträtt som är gjorda av skräp och som bara ser ut som skräp från de flesta vinklar, men när du ställer dig på exakt rätt plats ser du vem det föreställer.

Det är ett roligt museum att besöka eftersom du hela tiden kommer försöka avslöja illusionerna och tricken och därför blir engagerad i det du ser. Mycket i utställningen är dessutom interaktivt.

Museum of Senses

Tilltalas du av illusioner kan även Museum of Senses vara ett bra alternativ. Här är det optiska illusioner som står i fokus, illusioner som överraskar dina sinnen. Speciellt roligt är museet för barn som aldrig hört talas om de optiska illusionerna förut och än mindre upplevt dem.

17. Testa en båtutflykt

En färja på vattnet i Prag, tar turister på en båttur för att uppleva staden från floden.

Prag är en stad som ligger vackert vid floden Moldau. För det mesta är floden en del av utsikten, men med en båtutflykt kan du istället se utsikten från floden. Eftersom många av sevärdheterna i staden ligger nära floden kan du få en vacker vy.

En del av de byggnader och sevärdheter som inte ligger så nära vattnet ligger istället uppe på höjder, och kan därför också bli möjliga att se från båten. Du får en panoramautsikt från ett annat perspektiv. Utsikten kompletteras med en audioguide och information i ett tryckt häfte, så att du kan lära dig mer om det du ser.

18. Lägg en dag på shopping

Precis som i andra större städer finns det goda möjligheter till shopping i Prag. Du kan hitta hantverk och souvenirer i de äldre delarna av staden, men det finns också möjlighet till mer modern shopping. Vilka ställen som passar dig bäst beror såklart på vad du gillar och vad det är du letar efter.

Palladium

En av de största shoppinggallerierna är Palladium som ligger centralt och som med sina fem våningsplan har mer än 200 butiker. Det är stort fokus på mode, men du kan också köpa till exempel leksaker, smycken och heminredning på Palladium. Det finns dessutom restauranger och kaféer där du kan sätta dig ett tag när du behöver en paus i shoppingen.

Gula marknaden

Den största marknaden i Prag är Gula marknaden (Holesovicka Trznice). Det är ett ställe som är perfekt om du gillar billig shopping. På Gula marknaden kan du hitta skor, väskor, porslin, möbler och egentligen nästan vad som helst.

Gamla stans julmarknad

Reser du till Prag när julen närmar sig är julmarknaden i Gamla stan ett måste! Här finns hantverk som stickade sockor och handstöpta ljus, julgranskulor, leksaker, godis, glögg, korv och öl – och massor av julstämning.

19. Gå på teater

Prag har ett väldigt rikt kulturliv. När du är i staden kan du kombinera sevärdheterna med ett teaterbesök på någon av alla teatrar som finns.

En tjeckisk specialitet är marionetteater, vilket man inte lika ofta kan se i Sverige. Det finns också något som kallas för Black Light Theater som är en tjeckisk teaterform där det inte ingår något prat.

Nationalteatern

Nationalteatern (Národní Divadlo) är den mest kända teatern i Tjeckien. De föreställningar som ges kan till exempel vara drama, opera eller balett. Teatern byggdes mellan 1868 och 1881. Anledningen till att teatern byggdes var att det skulle finnas en scen för tjeckiska föreställningar, så att allt inte längre skulle vara på tyska.

The New Stage / Laterna Magika

Letar du efter en teater med en mer nutida framtoning kan The New Stage / Laterna Magika kanske passa. Både byggnaden och föreställningarna är mer moderna. Föreställningarna brukar bland annat blanda skådespeleriet med filmelement.

20. Ta en fika

Prag är en stad där kafékulturen är levande. Det finns många äldre kaféer där fikat serveras vid bordet och där lokalerna är hur mysiga som helst. Ett exempel är Café Slavia som funnits sen 1884 och varit en plats där kultureliten kunnat mötas. Det finns många andra du också kan gå till.

Priserna på kaféerna är låga, speciellt om man tänker på att det är en turiststad. Välj en lyxig tårtbit eller något annat gott, och sitt ner en stund innan du går vidare till nästa turistattraktion.

21. Smaka traditionell tjeckisk mat

En bild av halušky dumplings, Slovakiens nationalrätt, serverade i en djup tallrik.

Tjeckisk mat består traditionellt av soppor, grytor, kött och friterade rätter. Klassiska rätter är till exempel gulasch, schnitzel, fläsklägg, biff, anka och friterad ost. Slovakiens nationalrätt halušky dumplings är också mycket populär. Som tillbehör till kött serveras ofta knödel eller potatis.

Går du på restaurang i Prag kan du äta en trerättersmiddag betydligt billigare än vad som är möjligt i Sverige. Ett tips är att försöka ta dig bort från de gator där det finns mest turister. Då kan du lättare hitta mer genuin mat – till bättre pris.

Trerätters i stadshuset

22. Gå till Krutportens topp

Toppen av Krutporten är en plats där du kan njuta av en vacker utsikt över Prag. Krutporten ligger i Gamla stan och var från början en av de 13 ingångarna till staden. Den byggdes på 1400-talet och var rikt utsmyckad och tänkt att höja kungapalatsets anseende.

För att komma till toppen behöver du gå upp för 186 trappsteg. På vägen upp finns en utställning som handlar om alla de ursprungliga tornen som fanns runt Gamla stan.

23. Njut av utsikten från Petrintornet

Det sägs att den bästa utsikten över Prag går att få från Petrintornet. Petrin är ett grönområde och högst upp finns Petrintornet – en mindre kopia av Eiffeltornet.

Det är strax över 63 meter högt. Känns de 299 trappstegen för mycket kan du ta bergbanan upp och istället promenera ner. Från toppen får du en magnifik utsikt över staden.

24. Se skönheten i Strahovs klosters bibliotek

På Petrinkullarna ligger också Strahovs kloster. Det är ett kloster som grundades 1140 och som består av flera olika byggnader. Den stora samlingen av gotisk konst från Centraleuropa kan vara värd att titta närmare på, men bäst är nog ändå biblioteken.

Det finns två olika bibliotek, den teologiska salen och den filosofiska salen. De är oerhört vackra och har bland annat fantastiska takmålningar. Som turist får man inte gå runt i biblioteken utan bara titta in från sidan, men det räcker!

De båda biblioteken är gjorda vid olika tillfällen och har olika stil. Den filosofiska salen är gjord 1779 i klassicistisk stil. Den teologiska är äldre. Salen stod färdig 1679 och dekorationer och målningar är gjorda under 1700-talets första del.

25. Ta det lugnt i den hemliga trädgården

Det är mycket turister i Prag och man kan lätt bli trött av folkmyllret. Vill du ha en paus kan du ta dig till Vrtba Garden. Det är väl inte egentligen en hemlig trädgård, men det är inte så många turister som vet att den finns. Trädgården är en grön oas som är gjord i flera etage.

Förutom att det är en plats där det är lugnare och är lätt att slappna av får du en fin utsikt över Prag när du befinner dig längst upp i Vrtba Garden. Det finns även andra parker och grönområden i Prag som kan erbjuda lugna stunder.


Hoppas du har fått lite inspiration och idéer till saker att se och uppleva i den vackra tjeckiska huvudstaden! Njut av allt vad Prag har att erbjuda, vi önskar en trevlig vistelse!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar