Vilka världsarv finns i Sverige? Här är hela listan!


Visste du att det finns 15 världsarv i Sverige? Det är faktiskt inte så värst många som har koll på alla världsarven i landet.

I den här artikeln kommer vi att reda ut vad ett världsarv egentligen är, vilka Sveriges 15 världsarv är och var du ska åka om du vill se dessa unika platser!

UNESCO Världsarven i Sverige, utvalda bilder av några världsarv

Vad menas med världsarv?

Ett världsarv är en plats, ett område, ett objekt eller en miljö som är ovärderligt för mänskligheten och som ska skyddas till varje pris. Det kan vara allt från byggnader, till områden som representerar något från människan historia.

Det finns otroligt många världsarv runt om i världen som berättar en historia om människan och planetens bakgrund, som måste få bevaras för att även människorna i framtiden ska kunna ta del av vår jords långa historia.

Några exempel på världsarv i andra delar av världen är Grand Canyon, med sina otroliga klippor och berg samt det stora Barriärrevet med sin biologiska mångfald.

Vilka är Sveriges världsarv?

Även Sverige har faktiskt hela 15 världsarv, som enligt Naturvårdsverket håller ett enormt universellt värde och som måste bevaras till varje pris. Alla världsarv över hela världen håller samma enorma värde, oavsett var de befinner sig. Läs vidare för att ta del av alla 15 världsarv som finns här i Sverige!

Se även vår artikel med en lista på de mest populära turistmålen i Stockholm!

Birka och Hovgården

Birka, Björkö Sverige
Se på Google Maps:Björkö
Besök hemsida:Birka Vikingastaden

Har du hört talas om Birka? Det var den första staden som existerade i Sverige, och den utgjorde även hem till den dåvarande kungen. Birka ligger på Björkö i Mälaren och var under 700-talet en viktig handelsplats för det svenska folket.

Hit kunde handelsmän från när och fjärran komma för att byta varor och det var en av de viktigaste platserna för landet i många år. Hovgården var kungens hem och det finns idag mängder av lämningar från människorna som bodde där idag.

För dig som vill veta mer om Birka kan du besöka museet på Björkö idag, där det finns föremål från utgrävningar samt temautställningar varje sommar med mängder av intressanta fakta och objekt.


Drottningholms Slottsområde

Drottningholms Slottsområde
Se på Google Maps:Drottningholms Slott
Besök hemsida:Kungliga Slotten

Det allra första världsarvet som Sverige bidrog med var Drottningholms Slottsområde! Det är en välkänd plats för i princip alla svenskar idag, då det hyser hem till kungafamiljen. Drottningholm ligger på Lovön i Mälaren, och har funnits med på världsarvslistan sedan 1991.

Delar av själva slottet är öppet för allmänheten att besöka, medan andra delar är avsedda specifikt för kungafamiljen. Just Kina slott och Drottningholmsteatern är de byggnader som var avgörande för beslutat att inkludera området på världsarvslistan.


Engelsbergs Bruk

Engelsbergs Bruk
Se på Google Maps:Engelsbergs Bruk
Besök hemsida:Engelsberg

Engelsbergs Bruk i Västmanland, som anlades redan 1681, ansågs under 1700–1800-talet vara ett av världens mest moderna järnbruk. På anläggningen finns allt från herrgård, till parker, brukskontor, bostäder för arbetare och industrier.

Det är det enda bruket i Sverige idag som fortfarande har kvar alla byggnader och den tekniska utrustningen, och anses därför vara ett världsarv som måste bevaras till varje pris. För dig som vill besöka bruket kan du göra det under sommarhalvåret, då det hålls öppet för allmänheten med guidade turer.


Falun och Kopparbergslagen

Falu Koppargruva
Se på Google Maps:Falu Gruva
Besök hemsida:Falu Gruva

Alla som bor i Dalarna vet vad Falu Koppargruva är. Det är en attraktiv besöksplats för skolklasser som vill ta del av det unika världsarvet som befinner sig runt om Falun och Kopparbergslagen. Koppargruvan i Falun är en av de främsta platserna i landet på grund av dess inverkan på Sveriges ekonomi under industrialismen.

Gruvan har funnits sedan 700-talet, och har sedan dess används för att bryta fram koppar som användes som tak på palats och katedraler över hela Europa. Falun och Kopparbergslagen är en av Sveriges mest unika platser och ett givet tillskott på världsarvslistan.

För dig som vill besöka gruvan finns det både ett museum och guidade turer ned i själva gruvan att ta del av, där du får åka en hiss 55 meter ned i marken och vandra längst gruvgångarna. Museet säljer dessutom en hel del snygga souvenirer i koppar, som du som besökare kan köpa.


Gammelstads Kyrkstad

Gammelstads Kyrkstad
Se på Google Maps:Gammelstads Kyrkstad
Besök hemsida:Visit Gammelstad

Uppe i Luleå hittar du Gammelstads Kyrkstad, som är den största bevarade kyrkstaden i Norrland. En kyrkstad är en liten by av ett slag, där människor bodde när de skulle besöka kyrkan.

I Norrland var det förr i tiden väldigt långt för människor att åka när de skulle besöka kyrkan, och därför byggde man som små samhällen dit människor kunde åka och bo under sina kyrkobesök.

Just i Gammelstad finns det en stenkyrka från 1400-talet, i kombination med flera små trähus där besökarna bodde under helgerna när det var gudstjänst. Kyrkstaden lades till på listan över världsarv 1996 och du kan besöka staden idag på guidade turer.


Grimeton Radiostation

Grimeton Radiostation
Se på Google Maps:World Heritage Grimeton Radio Station
Besök hemsida:Grimeton

Den anrika radiostationen i Grimeton har varit aktiv sedan 1920-talet och kom in på världsarvslistan med motiveringen att det är ett “enastående monument som representerar utvecklingsprocessen för kommunikationsteknologin under perioden efter första världskriget.”

Radiostationen har sex antenntorn, samt en så kallad “Alexanderson-alternator” som är den enda i världen kvar som fortfarande fungerar. Det är ett världsarv som representerar en svunnen tid och som verkligen sitter på en lång och anrik historia.


Hansestaden Visby

Hansestaden Visby med ringmuren
Se på Google Maps:Visby
Besök hemsida:Region Gotland

Alla som har besökt Visby vet att det är en helt unik stad, med otrolig arkitektur och mängder av anrika sevärdheter. Staden befinner sig på världsarvslistan och anses vara en av världens mest bevarade hansestäder med en bevarad stadsbild och värdefull bebyggelse.

En hansestad är ett begrepp som betyder handelsstad. Hansestäderna deltog i handeln på Nord- och Östersjön, och ansågs vara otroligt viktiga för ländernas ekonomi. Visby är ett klassiskt exempel på en hansestad med sin vackra ringmur, och bevarade bebyggelse från medeltiden.

Mängder av turister besöker Visby varje år för att ta del av dess vackra bebyggelse, se de omtalade kullerstensgatorna och den anrika ringmuren som slingrar sig längst staden.


Hällristningsområdet Tanum

Hällristningsområdet Tanum
Se på Google Maps:Hällristningsområdet Tanum
Besök hemsida:Tanum Turist

I norra Bohuslän finner du Tanum, ett område som är världskänt för sina hällristningar. En hällristning är en kvarlämning från en svunnen tid, och kan ofta ses i grottor och berg. Det är målningar eller skrifter som människor lämnat efter sig för många, många år sedan som ofta föreställer djur, människor eller “berättelser” om jakt eller deras liv.

I Tanum finns det ett område där över 350 grupper av hällristningar kan ses. De symboliserar bildkonst som målats av människorna som bodde där mellan 1800–500 år f.kr. Hällristningarna är unika i sitt slag och svåra att hitta, och är därför ett givet tillskott på världsarvslistan.


Hälsingegårdar

Hälsingegårdar gammalt rött hus
Se på Google Maps:Gästgivars
Besök hemsida:Region Gävleborg

Foto: Sara Mörtsell, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Det senaste tillskottet på världsarvslistan från Sverige är Hälsingegårdarna! Det är ett område som består av sju gårdar från 1800-talet, byggda av bönder som gjort sin rikedom på skog och linproduktion. Byggnaderna skiljer sig enormt mycket från andra byggnader från samma tidsepok, då de har rum specialbyggda för fester, och särskilda ekonomibyggnader.

Hälsingegårdarna är otroligt välbevarade och påvisar hur man som oberoende bonde kunde leva under den tidsepoken. Om du vill besöka Hälsingegårdarna idag kan du dels boka ett besök, och dels ta del av deras 3D-visning på deras hemsida som fungerar lite som Google Maps. På så vis kan du ta del av världsarvet utan att behöva lämna ditt eget hem – smart va!


Höga Kusten

Höga Kusten från berget vy mot havet
Se på Google Maps:Utsikt Höga Kusten
Besök hemsida:Höga Kusten

För nästan 10 000 år sedan, när inlandsisen smälte, reste sig ett nytt landskap upp här i Sverige – nämligen Höga Kusten! Det är faktiskt den högsta landhöjningen som skett över hela världen efter istiden, och därmed en plats som förtjänat att hamna på listan över världsarv.

Det vackra landskapet togs i besittning av växt- och djurliv, och hyser idag hem till människor också. Höga Kusten har en enorm biologisk mångfald och är en helt unik plats. Du kan besöka Höga Kusten när som helst, för att vandra, bo på hotell, äta på restaurang eller bara se på det vackra landskapet. Det är helt klart värt ett besök!


Laponia

Laponia svenska Lappland naturfoto
Se på Google Maps:Naturum Laponia
Besök hemsida:Laponia

Långt uppe i Lappland finns Europas mest sammanhängande, och orörda naturlandskap – Laponia. Området fördes in på världsarvslistan redan 1996, med motiveringen att det är ett framstående exempel på jordens utveckling. Laponia har en helt otrolig natur, med glaciärer, dalgångar, öppna vyer och vattendrag, allt i samma område.

Här finns även en nationalpark dit du som besökare kan åka för att vandra, titta på naturen och campa. Laponia är verkligen ett underverk och en plats dit du måste åka, om du är intresserad av att se ett bevarat naturlandskap med enorm mångfald.


Skogskyrkogården

Skogskyrkogården Stockholm
Se på Google Maps:Skogskyrkogården
Besök hemsida:Stockholms Stad

Foto: AeLn, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

1994 fördes Skogskyrkogården i Enskede, Stockholm in på världsarvslistan. Skogskyrkogården byggdes mellan 1919 och 1940, av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Området räknas som ett av de viktigaste i den moderna arkitekturens historia, och här samspelar flera mindre kapell med vackra naturområden.

Skogskyrkogården skapades mellan två världskrig, vilket innebär att den behövde vara såväl funktionell och vacker. Det är en helt otrolig plats som alla bör uppleva. Du kan besöka Skogskyrkogården under sommarhalvåret, då det är gratis entré för alla. Ett måste för dig som besöker Stockholm under sommaren.


Struves Meridianbåge

Struves Meridianbåge
Se på Google Maps:Struves Meridianbåge – Pullinki
Besök hemsida:Länsstyrelsen Norrbotten

Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet, CC BY 2.5 https://creativecommons.org/licenses/by/2.5, via Wikimedia Commons

Struves Meridianbåge är en spännande plats som består av 265 mätpunkter, som under 1800-talet användes för att mäta jordens form och storlek. Idag använder vi oss av GPS och satelliter för att mäta detta, men under 1800-talet när den utrustningen inte fanns användes dess mätpunkter istället.

Det var astronomen Wilhelm von Struve som började använda sig av så kallad triangelmätning, och han placerade ut dessa 265 mätpunkter med 30 km avstånd på en sträcka mellan Norge och Izmail i Svarta Havet.

Triangelmätning var ett enormt framsteg inom forskningen, och idag finns flera av mätpunkterna kvar och är markerade genom hål i marken, järnkors och obelisker över hela området. Här i Sverige finns sju av mätpunkterna och du kan besöka dem genom att ta dig upp till Norrland för en vandring.


Södra Ölands Odlingslandskap

Södra Ölands Odlingslandskap
Se på Google Maps:Öland
Besök hemsida:Världsarvet Södra Öland

Södra Ölands Odlingslandskap består av 56000 hektar odlingsområde som människor har brukar i tusentals år. Området består av åkerjord, betesmarker, vattenområden och fornborgar.

Det är ett helt unikt landskap som bär på mängder av kvarlämningar från urminnes tider, samtidigt som landskapet fortfarande används aktivt.

Södra Ölands Odlingslandskap fördes in på världsarvslistan år 2000, och du kan besöka området på Öland året om. Du kan boka boende och guidade turer där du får ta del av områdets långa historia.


Örlogsstaden Karlskrona

Örlogsstaden Karlskrona Kungsholms Fort
Se på Google Maps:Karlskrona
Besök hemsida:Karlskrona

Foto: Patrik Nylin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Den anrika Örlogsstaden Karlskrona fördes in på världsarvslistan under 1996, och anses vara en av världens mest bevarade örlogsstad. När Karlskrona grundades, 1680, ansågs det vara den mest moderna och effektiva flottbasen i hela landet.

Karlskronas skeppsbyggeri fick enorm uppmärksamhet över hela Europa, tillsammans med stadens arkitektur, stadsplanering och försvarsteknik.

Motiveringen till att föra in Örlogsstaden på världsarvslistan var att det är en otroligt välbevarad örlogsstad och ett praktexempel på hur det marina försvaret såg ut under 1700-talet.


Vem bestämmer vad som är ett världsarv?

Så där har ni dem, alla Sveriges 15 världsarv. Men hur kommer det sig att just dessa platser är världsarv, och vem är det som faktiskt bestämmer vad som ska bli ett världsarv? Det finns en kommité vid namn Unesco, som består av 21 delegationer från 21 olika länder.

Delegationerna har en mandatperiod på 4 år och det är de som bestämmer vilka platser, byggnader och miljöer runt om i världen som anses vara världsarv. Processen börjar med att en plats nomineras till världsarvslistan.

Därefter är det upp till delegationerna att bestämma om platsen förtjänar en plats på listan eller inte. Just nu finns det 1154 olika platser som är med på världsarvslistan, och dessa platser är fördelade över 167 olika länder och stater.

Man arbetar dock aktivt med att inför nya namn på världsarvslistan, för att kunna bevara ytterligare anrika platser som spelat en stor roll i människans och världens historia.

Vill du läsa mer om världsarven runt om i världen? Då kan du besöka Unescos hemsida. Där finns alla världens olika världsarv listade, med platser, information och mycket mer. På hemsidan kan du även läsa mer om hur processen med att föra in nya världsarv på listan går till.

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar