19 intressanta fakta om Tyskland


Tyskland är ett populärt resmål för människor från hela världen. Folk besöker Tyskland för landets historia, kultur, städer och naturen. Det är ett land med en lång och tämligen komplicerad historia, och det finns verkligen mycket att se och göra för den som väljer att besöka landet.

Men finns det andra saker som Tyskland är kända för? Hur mycket vet vi egentligen om det stora landet i Europa, utöver att de var med i ett krig? Vi har gjort en del efterforskningar och hittat 19 intressanta fakta om Tyskland som du garanterat kommer att tycka om.

Tyskflagga på en jordglob som markerar landets läge på kartan

Allmänt om Tyskland

Brandenburger Tor

Tyskland är ett stort land i Centraleuropa med över 80 miljoner invånare. Deras nutida historia präglas av vad som hände under andra världskriget, när nazisterna styrde och landet till följd av detta delades upp i två delar – Östtyskland och Västtyskland.

Kriget varade mellan 1939–1945, och i slutändan förlorade nazisterna och Tyskland blev till slut ett enat land igen. Idag är Tyskland ett land med stort inflytande, både i Europa och globalt, med en god ekonomi och ett rikt kulturliv, bland annat.

Nu när ni vet lite mer om Tyskland och landets historia är det dags att dyka ned i lite mer okända fakta istället! Så låt oss berätta om 20 intressanta fakta om Tyskland som du förmodligen inte visste om sedan tidigare.

Resetips till Tyskland! Testa ta färjan ned till Tyskland. Det går flera prisvärda och roliga färjor dagligen från de svenska hamnarna. Om du ska leta boende så kolla dessa tips för att hitta bästa pris på hotell!

1. Att fly från fängelset i Tyskland ger inget straff

Karaktäristisk tjuv i randig klädsel, på flykt från fängelset, i strålkastarljus

Vi kickar igång den här listan med en av de mest intressanta och unika fakta om Tyskland – nämligen att du kan rymma från fängelset utan konsekvenser! Din dom kommer såklart att finnas kvar, och om polisen hittar dig kommer du att behöva åka tillbaka till fängelset, men du får inte något tillägg på din dom.

Anledningen till detta är att man i Tyskland anser att människan har en grundlig instinkt till att vara fri, och att man därför inte ska straffas för att man följer den.

2. Ett land där ölet flödar

Tysk kvinna håller i två stora krus öl

Det är ingen hemlighet att Tyskland är ölets hemland! Faktum är att det finns över 1000 bryggerier i landet, och över 5000 olika sorters öl.

Förutom detta är Tyskland även grundarna till Oktoberfest, där ölen flödar på en helt ny nivå. År 2022 uppskattade man att det dracks omkring 5 miljoner liter öl på Oktoberfest – bara i Munich.

3. Här finns världens smalaste gata

Spreuerhofstrasse smal gränd Tyskland
Spreuerhofstrasse i Reutlingen, Tyskland, är utsedd till smalaste gränd i världen enligt Guiness.

Foto: Hedwig Storch, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Om du lider av klaustrofobi ska du inte besöka staden Reutlingen, söder om Stuttgart i Tyskland.

Där finns nämligen en gata vid namn Spreuerhofstrasse som fått utmärkelsen “världens smalaste gata”. Den smalaste punkten är endast 31 centimeter bred – snacka om trångt.

4. Hem till fantastiska uppfinningar

Einstein skakar hand

Tyskarna har verkligen bidragit till en bättre värld med sina många uppfinningar! Bland annat kommer boktryckarkonsten, aspirin, fanta, TV:n och bilen från Tyskland, för att inte tala om Albert Einsteins teorier.

Kanske är det alla uppfinningar som ligger bakom alla nobelpristagare? Mer om det några punkter längre ned!

5. Tyskland har ett av världens största zoo

Berlin Zoo ingång

Planerar du ett besök till Berlin med familjen? Då ska ni ta en tur till Berlin Zoo – Zoologischer Garten – som är ett av världens största zoon. Här finns över 1500 djurarter, och över 14 000 djur.

Djurparken har funnits sedan 1844 och här kan man verkligen se djur man aldrig trodde man skulle se. Vi lovar, det är värt ett besök.

6. Nobelpristagare i mängder

Djurarter är inte det enda som Tyskland har många av – här finns även ett enormt gäng Nobelpristagare! Nobelpriset började delas ut 1901, och sedan dess har Tyskland kammat hem hela 80 Nobelprisen.

Wilhelm Röntgen
Wilhelm Röntgen vann första nobelpriset i fysik någonsin år 1901.

De har fått priser från många olika kategorier, bland annat kemi, fysik, medicin och litteratur. En av de mest kända nobelpristagarna från Tyskland är Albert Einstein, men även Wilhelm Conrad Röntgen är ett namn som många känner till, då han uppfann just röntgen.

7. Olagligt att få soppatorsk på Autobahn

Autobahn Tyskland

Har du kört bil på den tyska autobahn någon gång? Då vet du säkert om att det är en upplevelse som både kan vara stressig och spännande. Autobahn har många körfält och trafiken är ofta tät och många kör väldigt snabbt.

Det är lätt att köer bildas, och det är viktigt att den som kör där har is i magen och vet vad den gör. Om du skulle svänga upp på autobahn och upptäcka att bensinen börjar ta slut är det bäst att svänga av snabbt, för det är nämligen olagligt att få soppatorsk om du befinner dig på motorvägen.

8. Tyskland är stängt på söndagar

Tyskflagga, flod och kyrka i bakgrunden

Att söndagar är heliga kan man läsa om i många religiösa skrifter, men det finns en risk att tyskarna tagit det hela på lite väl stort allvar. I princip hela Tyskland håller nämligen stängt under söndagar.

Det finns såklart undantag, men i regel anser man att söndagen är till för tystnad och lugn. Du kan tanka bilen, men du bör inte påbörja ett renoveringsprojekt hemma eller försöka ge dig ut på en shoppingtur.

9. Här äts 800 miljoner currywurst per år

Skivad currywurst och pommes frites

Har du hört talas om currywurst? Det är en typ av korv som traditionellt serveras tillsammans med curry och ketchup, och en av Tysklands mest populära korvsorter!

Faktum är att den så pass populär att gemene man i Tyskland äter 10 stycken varje år, och man uppskattar att tyskarna tillsammans äter 800 miljoner per år. En tämligen hög siffra med tanke på att det bara bor 80 miljoner människor i landet.

10. Vunnit Eurovision två gånger

Att vinna Eurovision är en stor bedrift, och det är något som många länder är väldigt stolta över.

Det finns många länder som har vunnit Eurovision flera gånger, bland annat Irland, Sverige och Frankrike. Tyskland sitter för närvarande på två vinster, som kommer från 1988 och 2010.

Lena med låten Satellite vann Eurovision för Tyskland 2010.

11. Skog, skog och mer skog

Om du har rest runt i Tyskland någon gång har du säkerligen tänkt på att det finns en väldans massa skog i landet. Man uppskattar att ungefär en tredjedel av hela Tyskland består av skog, vilket i sin tur innebär att landet är väldigt tätbefolkat.

Drönarfoto över tysk skog
Precis som Sverige, är en stor del av Tysklands landyta täckt av skog.

Förutom skog finns det även mängder av vackra sjöar och natur i allmänhet runt om i landet – något som kan vara roligt att veta om du planerar en resa dit och tycker om att vandra i naturen.

12. Tyskland har stater precis som USA

USA är ett land som är uppdelat i 50 delstater, som agerar som separata delar av landet där man har egna lagar och styren. Tyskland fungerar ungefär på samma sätt! Här finns det 16 delstater (förbundsländer), och landet är en så kallad förbundsrepublik.

De tyska förbundsländerna är:

 • Baden-Württemberg
 • Bayern
 • Berlin
 • Brandenburg
 • Bremen
 • Hamburg
 • Hessen
 • Mecklenburg-Vorpommern
 • Niedersachsen
 • Nordrhein-Westfalen
 • Rheinland-Pfalz
 • Saarland
 • Sachsen
 • Sachsen-Anhalt
 • Schleswig-Holstein
 • Thüringen

Det innebär i korta drag att landet består av flera självständiga förbundsländer, eller stater som det också heter, som kan ha delvis självständigt styre eller helt självständigt styre.

13. Berlins broar

Bro i Berlin

Broar är något av Berlins specialitet. Trots att staden inte är så stor, med sin yta på 900 kvadratkilometer, rymmer den någonstans mellan 900–2100 broar.

För referens är det fler broar än vad Venedig har, och det är trots allt en stad som är beroende av broar på grund av sin vattenfart.

14. Gränsar mot 9 länder

Hur många länder gränsar ditt hemland mot? 2? 3?

Tyskland gränsar faktiskt mot hela 9 länder, tack vare sitt centrala läge i Europa.

Tyskland på karta med gränser mot andra länder

Grannländerna är Danmark, Polen, Tjeckien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Belgien, Luxemburg och Holland. Snacka om att ha många grannar nära inpå, eller vad säger du?

15. Gutenberg och den första boken

Gutenburg staty Frankfurt
Gutenburg-monumentet i Frankfurt, Tyskland.

Den allra första boken trycktes under mitten av 1400-talet av Johannes Gutenberg, en tysk uppfinnare som uppfann boktryckarkonsten.

Boken han tryckte var en upplaga av bibeln, och den var skriven på tyska. Gutenberg är världskänd på grund av sin uppfinning och anledningen till att vi har tryckta böcker överhuvudtaget idag. Heja Gutenberg och heja Tyskland!

16. Världens längsta ord är på tyska

Om du tycker om långa och krångliga ord kommer du att älska den här faktan. I det tyska språket finns det nämligen ett ord som är längre än alla andra ord i hela världen.

Ordet heter: Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft.

Lyssna på hur det uttalas. Man vet aldrig när det kan komma till användning!

Ordet har ingen egentlig betydelse, men det är en sammansättning av ord som vagt kan översättas till “byggnadshandläggarnas fackförbund för primära elektriska anläggningar för Danubes ångfartyg”.

17. Julgranens hemland

Julgranar utomhus i tysk stad

Visste du att julgranen kommer från Tyskland? Julen i sig är en kristen högtid som firar Jesus födelse, men med åren har det kommit att bli en familjehögtid som firas av såväl kristna som icke-troende.

Tomten, Sankt Nikolas, sägs härstamma från Turkiet, men julgranen däremot – den är tysk! I Tyskland kallas den dessutom för Tannenbaum.

18. Tyska språket och dess dialekter

Att ett språk ofta består av olika dialekter beroende på var i landet man befinner sig är inte ovanligt, och Tyskland är inte något undantag.

Landet har otroligt många olika dialekter, vilket egentligen inte är så konstigt med tanke på landets storlek och dess många invånare. Vissa av dem är så olika att folk från olika delar av Tyskland kan ha svårt att förstå varandra.

Trots skillnaderna i dialekt, kan dock de flesta tyskar göra sig förstådda sinsemellan, genom att tala den mer neutrala och folkliga dialekten högtyska (Hochdeutsch).

19. Universitetet är gratis

Humboldt-universitetet i Berlin
Humboldt-universitetet i Berlin

Vill du studera på universitet i Tyskland? Härligt, då är det bara att ansöka och börja – det kostar dig ingenting. Det enda som kan komma att kosta något är administrationsavgifter och andra mindre kostnader, men i regel är det gratis för såväl tyskar som utländska studenter.


Och med det avslutar vi den här artikeln! Vi hoppas att du har lärt dig något nytt från den här lilla guiden, och att du kanske fått inspiration att besöka Tyskland för att se världens smalaste gata, gå på Oktoberfest eller varför inte studera på universitet!

Resefakta

Resefakta.se är din källa till snabba fakta om alla tänkbara spännande platser och kulturer på jorden.

Tidigare artiklar